Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο Κανονισμός-«φρένο» στην κερδοσκοπία των ομολόγων

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο Κανονισμός-«φρένο» στην κερδοσκοπία των ομολόγων

Τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων και των αγοραπωλησιών των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νέος Κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2012, αφού προηγούμενα εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ανοικτές πωλήσεις και οι αγοραπωλησίες των CDS είναι δύο πρακτικές, μέσω των οποίων προκαλούνταν αστάθεια στις αγορές και διόγκωναν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Παγώνει

Τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων και των αγοραπωλησιών των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα ωστόσο, η Κομισιόν αναβάλλει για αργότερα τις προτάσεις της για «πάγωμα» των πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Ειδικότερα, με τους νέους κανόνες που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ουσιαστικά θα απαγορεύονται ορισμένες αγοραπωλησίες CDS, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την κερδοσκοπία, που μέχρι τώρα στηρίζονταν στα οικονομικά προβλήματα μίας χώρας.

Ο νέος κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2012, αφού προηγούμενα εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ανοικτές πωλήσεις και οι αγοραπωλησίες των CDS είναι δύο πρακτικές, μέσω των οποίων προκαλούνταν αστάθεια στις αγορές και διόγκωναν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι, μετά τον Νοέμβριο του 2012, η αγορά ελληνικών CDS θα είναι πλέον δυνατή, μόνο εφόσον ο αγοραστής κατέχει ήδη ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων συσχετίζεται με την αξία των κρατικών αυτών ομολόγων, όπως μετοχές μιας ελληνικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, η αρμόδια εθνική αρχή θα μπορεί να αναστείλει προσωρινά τους περιορισμούς αυτούς, για μία περίοδο το πολύ 12 μηνών, όταν έχει την πεποίθηση, βάσει αντικειμενικών στοιχείων ότι η αγορά κρατικών ομολόγων της δεν λειτουργεί σωστά. Αναστολή αυτού του τύπου μπορεί να ανανεωθεί για περαιτέρω περιόδους που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες κάθε φορά, εάν οι λόγοι της αναστολής εξακολουθούν να ισχύουν.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, στο Ψήφισμα ότι η δυνατότητα αυτή θα είναι περιορισμένη, καθώς το κείμενο του κανονισμού ορίζει έναν περιορισμένο αριθμό δεικτών, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή αυτής της αναστολής.

Επιπλέον, εντός 24 ωρών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα δημοσιεύσει γνωμοδότηση στην ιστοσελίδα της, ως προς τη χρησιμότητα της αναστολής της απαγόρευσης και μία αρνητική γνωμοδότηση από την ΕΑΚΑΑ θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Αναβάλλεται το «μπλόκο» στους οίκους αξιολόγησης

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως η Κομισιόν αναβάλλει την πρότασή της για «μπλόκο» στους οίκους αξιολόγησης σχετικά με την αξιολόγηση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί από τον Μ.Μπαρνιέ προέβλεπε ουσιαστικά αναστολή πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών που έχουν διασωθεί, κάτι που είχε προκαλέσει έντονη κριτική τόσο από τους τρεις οίκους (Fitch, Moody’s, S&P) όσο και από κύκλους στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Το μέτρο της προσωρινής αναστολής της αξιολόγησης κρατών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μία κίνηση που πρότεινα να αναβληθεί» ανέφερε ο επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρόταση είχε γίνει από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, η οποία υποστήριζε πως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζονταν προκαταβολικά οι κίνδυνοι που προκαλούνται από «άστοχες» αξιολογήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024