Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς ψήφιση στην Ευρωβουλή πρόταση για διαβίβαση δεδομένων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το μεσημέρι της Πέμπτης εάν θα εγκρίνει ή όχι αμφιλεγόμενη συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Οι Ευρωβουλευτές είναι διχασμένοι: ορισμένοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, ενώ άλλοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το μεσημέρι της Πέμπτης εάν θα εγκρίνει ή όχι αμφιλεγόμενη συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Οι Ευρωβουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (PNR).

Οι Ευρωβουλευτές εμφανίζονται διχασμένοι. Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και τονίζουν ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Άλλοι, πάλι, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα προστατεύονται πραγματικά τα προσωπικά δεδομένα -όπως έχει εξαγγελθεί- και θεωρούν ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς που θα πλήττουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι πληροφορίες στις οποίες ζητούν πρόσβαση οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν: ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικούς αριθμούς, ζητήματα που αφορούν την υγεία των επιβατών, ακόμα και στοιχεία για τα γεύματα που προτιμούν.

«Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές προσπάθειες να γίνουν επιθέσεις σε υπερατλαντικές πτήσεις. Πόσο ηλίθιοι θα φαινόμασταν εάν είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε μία από αυτές και αντί γι’αυτό μάς ξέφευγε ένας από τους τρομοκράτες; Πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό της δημόσιας ασφάλειας σε αυτό το θέμα» είπε ο Μάρτιν Κάλαναν, ηγέτης της ομάδας των Συντηρητικών στην Ευρωβουλή.

«(Η συμφωνία) δεν προστατεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα για νομική επανόρθωση και δυστυχώς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την πρόταση» δήλωσε η Ευρωβουλευτής των Ολλανδών Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σόφι ιν ‘τ Βελντ, η οποία ήταν στην επιτροπή που διαμόρφωσε την πρόταση, αλλά είπε ότι θα την καταψηφίσει.

Δημοσιογράφος του BBC εκτιμά ότι η πρόταση θα υιοθετηθεί με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Εάν απορριφθεί, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα-μέλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024