Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας παρουσίασε στην Ευρωβουλή ο Δ.Χριστόφιας

Tις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας παρουσίασε στην Ευρωβουλή ο Δ.Χριστόφιας

Tην πεποίθηση ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις τέσσερις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Ο κ. Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό και στις απειλές της Τουρκίας.

Tην πεποίθηση ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας.

«Οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατό να μένουμε απαθείς μπροστά στο φάσμα της φτώχειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωση, πρόσθεσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη-μέλη, ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η Ευρωζώνη.

Επισήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας τις κατέταξε ως εξής:

  • Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Η Κυπριακή Προεδρία, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο για τις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων καθώς και για την επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης.
  • Μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν, επίσης, σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Προεδρία. Θα προωθηθεί, ακόμα, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς.
  • Μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή. Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας των παιδιών. Επίσης, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
  • Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024