Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με Βρετανία και Ισπανία η πρόεδρος της Αργεντινής

Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με Βρετανία και Ισπανία η πρόεδρος της Αργεντινής

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της ενώπιον του Κογκρέσου πραγματοποίησε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ανοίγοντας -όπως κάθε 1η Μαρτίου- τις εργασίες της κοινοβουλευτικής περιόδου. Την ομιλία της παρακολούθησε και ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα. Η Φερνάντες, παρά τις πληροφορίες, υιοθέτησε συμφιλιωτική γραμμή έναντι της Βρετανίας για τα Φώκλαντς (Μαλβίνας), αλλά και της Ισπανίας για τον ενεργειακό κολοσσό Repsol-YPF.

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της ενώπιον του Κογκρέσου πραγματοποίησε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ανοίγοντας -όπως κάθε 1η Μαρτίου- τις εργασίες της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Την ομιλία της παρακολούθησε και ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα.

Η Φερνάντες, παρά τις πληροφορίες, υιοθέτησε συμφιλιωτική γραμμή έναντι της Βρετανίας για τα Φώκλαντς (Μαλβίνας), αλλά και της Ισπανίας για τον ενεργειακό κολοσσό Repsol-YPF.

«Εμάς δεν πρόκειται να μας δουν ποτέ σε καμία εισβολή. Είμαστε φιλειρηνικός λαός και η μόνη φορά που πιάσαμε όπλα ήταν εναντίον των Ισπανών για την ανεξαρτησία μας. Το μόνο που επιθυμούμε είναι να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» εξήγησε.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των πτήσεων στα Νησιά: αντί να αναχωρούν δύο φορές την εβδομάδα από τη Χιλή με την ιδιωτική εταιρεία Lan, θα αναχωρούν τρεις φορές την εβδομάδα από το Μπουένος Αϊρες με την κρατική Aerolineas Argentinas.

Το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει η επέτειος των 30 χρόνων από την εισβολή που πραγματοποίησε στα Φώκλαντας (Μαλβίνας) η Χούντα της Αργεντινής (2 Μαρτίου 1982), οι τόνοι στην αντιπαράθεση Βρετανίας-Αργεντινής είχαν ανέβει.

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση όλων των χωρών της Νοτίου Αμερικής να κλείσουν τα λιμάνια τους στις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων των Φώκλαντς, εφόσον τα πλοία έφεραν τη σημαία των Νήσων.

Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε αποικιοκρατική την πολιτική του Μπουένος Αίρες.

Σχετικά με τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol, όλοι ανέμεναν ότι η πρόεδρος θα ανακοινώσει την εθνικοποίηση του, λόγω της τακτικής που ακολουθεί στη χώρα: αντί να επενδύει τα κέρδη, τα αποσύρει.

Τελικά, η Φερνάντες προτίμησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους: «θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε καύσιμα στους πολίτες μας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας» αρκέστηκε να πει.

Είχε προηγηθεί, πάντως, η επίσκεψη Ισπανών αξιωματούχων στην Αργεντινή προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και να γλιτώσει η επιχείρηση την εθνικοποίηση.

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στον κυβερνήτη της πρωτεύουσας για την τακτική που ακολουθεί σε σειρά ζητημάτων, όπως τη λειτουργία του Μετρό του Μπουένος Αϊρες.

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 50 επιβάτες, επαναλαμβάνοντας ότι με την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις.

Τέλος, εξήρε το έργο του Ισπανού δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον αγώνα του να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024