Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξάντερ Χέιγκ: ο διπλωμάτης στρατηγός που επιχείρησε τη μεσολάβηση

Αλεξάντερ Χέιγκ: ο διπλωμάτης στρατηγός που επιχείρησε τη μεσολάβηση

Ο Αλεξάντερ Χέιγκ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν την περίοδο της σύρραξης. Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυριζόταν -άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς- ότι η εισβολή στα Νησιά την έφερε σε δύσκολη θέση, γιατί διατηρούσε καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ρίγκαν ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει μιας […]

Ο Αλεξάντερ Χέιγκ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν την περίοδο της σύρραξης. Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυριζόταν -άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς- ότι η εισβολή στα Νησιά την έφερε σε δύσκολη θέση, γιατί διατηρούσε καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος Ρίγκαν ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει μιας μορφής συνεννόηση μεταξύ Λονδίνου και Μπουένος Αϊρες. Μέσα σε λίγες μέρες πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια-αστραπή προκειμένου να συζητήσει με τον Λεοπόλδο Γκαλτιέρι και την Μάργκαρετ Θάτσερ την πιθανότητα διπλωματικής διεξόδου.

Το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του Caveat: Realism, Reagan and Foreign Policy ότι η διπλωματία δεν είχε καμία θέση σε αυτή την ιστορία.

Στο Μπουένος Αϊρες γινόταν δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον δικτάτορα Γκαλτιέρι και πλήθη Αργεντινών φώναζαν συνθήματα κατά της Βρετανίας ακριβώς από κάτω. Στο βιβλίο του διαπιστώνει ότι είχε να κάνει με έναν παραλογισμό που θύμιζε την κρίση στο Ιράν (1979) με τους Αμερικανούς διπλωμάτες που κρατήθηκαν επί 444 ημέρες όμηροι των οπαδών της ισλαμικής επανάστασης.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογός του -όπως τον περιγράφει στο βιβλίο του- με τον αρχηγό του Ναυτικού ναύαρχο Ανάγια, κατά πολλούς «εγκέφαλο» της εισβολής στα Νησιά.

Ο ναύαρχος εξηγούσε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το ζήτημα των Νησιών ήταν θέμα εθνικής υπερηφάνειας και ότι ευχαρίστως θα έστελνε και τον γιο του να πολεμήσει.

Ο Χέιγκ, βετεράνος στον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ, τού απάντησε: «τα λέτε αυτά γιατί δεν έχετε δει ποτέ να γυρίζουν νεκροί στρατιώτες μέσα σε σακούλες».

Πάντως, απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην 30ή επέτειο του Πολέμου, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και τον κίνδυνο να εμπλακεί σε αυτήν (υπέρ των Αργεντινών) η ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με έγγραφα του ιδιωτικού οργανισμού με έδρα την Ουάσινγκτον National Security Archives, o πρόεδρος Ρίγκαν παρείχε στήριξη στη Βρετανία μέσω πληροφορίων που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις των αργεντινών πολεμικών πλοίων, παρά το γεγονός ότι μιλούσε για ουδετερότητα.

Παράλληλα, η εκτίμηση που υπήρχε στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα, είναι ότι η Χούντα έβλεπε μέσα από αυτή την επιχείρηση μια μοναδική ευκαιρία να παραμείνει για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο Χέιγκ είχε πολύ κακές σχέσεις με την Αμερικανή πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη. Η Τζιν Κιρκπάτρικ έμοιαζε να στηρίζει περισσότερο την Αργεντινή στην κρίση, ακριβώς γιατί θεωρούσε σημαντικότερη τη συμβολή των δικτατόρων στον αγώνα των ΗΠΑ κατά των αριστερών κινημάτων της Κεντρικής Αμερικής.

Αντίθετα ο Χέιγκ, ο οποίος το διάστημα 1974-1979 ήταν ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, είχε εντελώς διαφορετική αντίληψη στην αντιμετώπιση των κρίσεων, μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, η διαμεσολαβητική του προσπάθεια δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον λίγο προτού ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις των δύο πλευρών.

* Ο Χέιγκ πέθανε το 2010

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024