Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τύπος της Αργεντινής «αποχαιρετά» την Μάργκαρετ Θάτσερ

Ο Τύπος της Αργεντινής «αποχαιρετά» την Μάργκαρετ Θάτσερ

Σε διαφορετικό τόνο κινήθηκε ο Τύπος της Αργεντινής, αναφερόμενος στον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο πόλεμος του 1982 στο Νότιο Ατλαντικό, τον οποίο κέρδισε η «Σιδηρά Κυρία» απέναντι στη Χούντα της Αργεντινής, είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο κινούνται τα πρωτοσέλιδα. Διχασμένος ο Τύπος και σε άλλες χώρες.

Σε αρκετά διαφορετικό τόνο κινήθηκε ο Τύπος της Αργεντινής, αναφερόμενος στον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο πόλεμος του 1982 στο Νότιο Ατλαντικό, τον οποίο κέρδισε η «Σιδηρά Κυρία» απέναντι στη Χούντα της Αργεντινής, είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο κινούνται οι αρθρογράφοι των ΜΜΕ της χώρας.

Το πιο σκληρό πρωτοσέλιδο είναι αυτό της Pagina12: «Ο Γκαλτιέρι την περιμένει στην κόλαση» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στον επικεφαλής της Χούντας τα χρόνια του πολέμου στο Νότιο Ατλάντικό.

«Αφησε το στίγμα της στη Βρετανία με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξόντωση του συνδικαλιστικού κινήματος και στον κόσμο με τον πόλεμο στα Μαλβίνας» γράφει.

Η εφημερίδα Clarin γράφει: Θάτσερ, ιμπεριαλιστικό σύμβολο στον πόλεμο των Μαλβίνας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εντολή που έδωσε το 1982 για τη βύθιση του καταδρομικού ARA General Belgrano, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο 323 αργεντινών.

«Μάργκαρετ Θάτσερ, σφράγισε μια εποχή άφησε μια πληγή» αναφέρει η εφημερίδα La Nacion.

Η είδηση του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ φιλοξενείται στις περισσότερες τοπικές εφημερίδες, με αρθρογραφία για το θαυμασμό και τα μίση που γεννούσε η πρωθυπουργός, τόσο στην Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά γίνεται στη συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος στους «Κέλπερς» (τους κατοίκους των Νησιών Φώκλαντς/Μαλβίνας), ενώ τονίζεται και η δήλωση του αργεντινού ποντίφικα, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του.

Τα πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη

Διχασμένος εμφανίζεται ο Τύπος και στην Ευρώπη απέναντι στο φαινόμενο Θάτσερ.

«Η κρίση του δεκαετίας του 2000 είναι επίσης κρίση του ‘Θατσερισμού’, τον οποίο οι υπηρέτες του οδήγησαν στα άκρα» γράφει η Liberation, που περιγράφει μία πολιτικό η οποία «έφτασε τον εθνικισμό στα όρια του σωβινισμού και της αντιευρωπαϊκής ξενοφοβίας».

«Είναι η ‘Σιδηρά Κυρία’ η οποία, πρώτη σε μία από τις μεγάλες δυτικές χώρες θα εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές για τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική απορρύθμιση, την χρηματοπιστωτική φιλελευθεροποίηση» γράφει η La Croix.

Η Figaro πλέκει το εγκώμιο του Θατσερισμού: «Αφήνει μία κληρονομιά με ισχύ και πέραν των βρετανικών νήσων και πέραν των ιδεολογικών συνόρων» γράφει ο συγγραφέας του κύριου άρθρου της εφημερίδας που φθάνει μέχρι τον ισχυρισμό ότι «η Γαλλία και η Ευρώπη του σήμερα έχουν μεγάλη ανάγκη από ηγέτες του δικού της διαμετρήματος».

Στη Γερμανία, η Suddeutsche Zeitung αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στον θάνατο της Θάτσερ, της κυρίας με την «καρδιά από σίδερο».

«Σημάδεψε τη Μεγάλη Βρετανία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ως προς αυτό, υπάρχει ομοφωνία μεταξύ αυτών που την αγαπούσαν και αυτών που την απεχθάνονταν» συνεχίζει.

Η Tagesspiegel βλέπει στην Θάτσερ ως «τη νοσοκόμα του βρετανικού έθνους που έδωσε στους συμπολίτες της ένα τόσο πικρό, όσο και αναγκαίο φίλτρο».

«Δεν την αγαπούσαν, την λάτρευαν. Ηταν μία Βασίλισσα χωρίς κορώνα» γράφει η Bild υπενθυμίζοντας ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ έζησε την γερμανική επανένωση ως τραγωδία.

Στη Ρωσία, η Θάτσερ συγκαταλέγεται στους «νεκροθάφτες» της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με την Moskovski Komsomolets που υπενθυμίζει ότι το προσωνύμιο «Σιδηρά Κυρία» τής δόθηκε από την σοβιετική προπαγάνδα της εποχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024