Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεπιθύμητη η πρόεδρος της Αργεντινής στην κηδεία της Θάτσερ

Ανεπιθύμητη η πρόεδρος της Αργεντινής στην κηδεία της Θάτσερ

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, δεν είναι στη λίστα των ξένων ηγετών που θα παραστούν στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτει βρετανική εφημερίδα. Το αίτημα να μην είναι παρούσα κατατέθηκε στην κυβέρνηση από τα παιδιά της «Σιδηράς Κυρίας» και προφανέστατα έχει να κάνει με το ζήτημα των Νησιών Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, δεν είναι στη λίστα των ξένων ηγετών που θα παραστούν στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτει βρετανική εφημερίδα.

Το αίτημα να μην είναι παρούσα κατατέθηκε στην κυβέρνηση από τα παιδιά της «Σιδηράς Κυρίας» και προφανέστατα έχει να κάνει με το ζήτημα των Νησιών Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Όπως μετέδωσαν Μέσα Ενημέρωσης της Αργεντινής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιος θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Αργεντινή στην κηδεία, η οποία θα γίνει στις 17 Απριλίου.

Βάσει πρωτοκόλλου, όλες οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί «ομαλές σχέσεις» θα κληθούν να εκπροσωπηθούν στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού, η οποία θα γίνει με στρατιωτικές τιμές.

Παρόντες θα είναι όλοι οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, αλλά και ο Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο η «Σιδηρά Κυρία» είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί των ημερών του Απαρτχάιντ, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα με το Νόμπελ Ειρήνης, όπως επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Αργεντινή, ιδιαίτερα μετά τη σύρραξη στο Νότιο Ατλαντικό και τη βύθιση του καταδρομικού ARA General Belgrano με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 323 ναύτες.

Το πλοίο βυθίστηκε στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς/Μαλβίνας, το 1982, ωστόσο, τα γεγονότα σχετικά με εκείνο το περιστατικό εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διχάζουν.

Το πλοίο κινείτο εκτός της ζώνης αποκλεισμού, την οποία είχαν ορίσει οι Βρετανοί γύρω από τα Νησιά, κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος να χτυπηθεί.

Όμως, η Θάτσερ επέμεινε ότι το πλοίο απειλούσε την ασφάλεια των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας της, κατά συνέπεια ήταν ορθή η απόφαση.

Η Κριστίνα Φερνάντες δεν είναι καθόλου αγαπητή ούτε στους κατοίκους των Νησιών, οι οποίοι πρόσφατα ψήφισαν με ποσοστό σχεδόν 100% την παραμονή τους υπό βρετανική κυριαρχία.

Πριν από ένα χρόνο, η εφημερίδα Penguin News των Νήσων δημοσίευσε θέμα σχετικά με την Φερνάντες, όμως η φωτογραφία που το συνόδευε είχε σωθεί με το όνομα «bitch.jpg» (σκύλα).

Το διαπίστωσε ένας παρατηρητικότατος δημοσιογράφος της αργεντινής εφημερίδας La Nacion.

Το επίμαχο θέμα αναφερόταν στην είδηση ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα φέρει στον ΟΗΕ το θέμα της «στρατιωτικοποίησης» του Νοτίου Ατλαντικού που επιχειρεί η Βρετανία.

Αλλά και μετά το δημοψήφισμα, η πρόεδρος εξόργισε τους κατοίκους χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «παρωδία».

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Τίμερμαν, παραχώρησε συνέντευξη στον βρετανικό Guardian, όπου εξήγησε τις θέσεις του Μπουένος Αϊρες.

Είχε πει ότι τα δικαιώματα των κατοίκων θα προστατεύονταν απόλυτα υπό αργεντινό έλεγχο: «ο τρόπος ζωής τους, η γλώσσα και το δικαίωμά τους να παραμείνουν βρετανοί πολίτες» τόνισε, για να συνεχίσει:

«Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να στηρίζει το δικαίωμα του Λονδίνου επί των Νησιών. Ούτε μία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν δύο μέρη στη διαμάχη -το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

» Με την εισαγωγή ενός τρίτου μέρους (των κατοίκων), το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει πάνω από 40 Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καλούν τις δύο χώρες σε διαπραγμάτευση.»

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί μια σχέση με τους κατοίκους, ο Τίμερμαν απάντησε: «Δεν έχω καμία υποχρέωση να τους πείσω. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχω υποχρέωση να πείσω κανέναν. Οφείλουμε να εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο και να δεχόμαστε τα Ψηφίσματα, αλλιώς ο ΟΗΕ γίνεται χρήσιμος μόνο όταν στηρίζει τον ισχυρό.»

Σχολιάζοντας τότε την πρόθεση του Λονδίνου να γίνει δημοψήφισμα στα Νησιά, ο υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα: «αν ζητάς από ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν από μια αποικιακή δύναμη αντικαθιστώντας τους κατοίκους που ζούσαν εκεί, είναι σαν να ζητάς από Βρετανούς, αν θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί.»

Έκανε μάλιστα σύγκριση της υπόθεσης με τους νέους ισραηλινούς εποίκους των Κατεχόμενων αν θέλουν να παραμείνουν Ισραηλινοί.

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024