Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Γερμανία και Ευρώπη υποκλίνονται»

Ο εκλογικός θρίαμβος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: «Ξεκάθαρη νίκη για τη Μέρκελ», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην Süddeutsche Zeitung, «Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση κερδίζει ξεκάθαρα τις ομοσπονδιακές εκλογές», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Bild κάνει λόγο για τον «μεγαλύτερο θρίαμβο της Μέρκελ» ενώ η welt.de μιλάει για την «μεγαλύτερη νίκη της Μέρκελ».

Ο εκλογικός θρίαμβος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου
Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: «Ξεκάθαρη νίκη για τη Μέρκελ», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην Süddeutsche Zeitung, «Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση κερδίζει ξεκάθαρα τις ομοσπονδιακές εκλογές», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Bild κάνει λόγο για τον «μεγαλύτερο θρίαμβο της Μέρκελ», «Η Μέρκελ με θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα», γράφει το focus.de, «Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση άγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία», επισημαίνει η Rheinische Post ενώ η welt.de μιλάει για την «μεγαλύτερη νίκη της Μέρκελ».

Πιο αναλυτικά ορισμένα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «η Μέρκελ κέρδισε όπως ο Αντενάουερ, κατά το σύνθημα ‘όχι σε πειράματα’. (…) Μπορεί η Μέρκελ να μην έχει να παρουσιάσει θεαματικές επιτυχίες όπως τότε ο Αντενάουερ. Εντούτοις οι Γερμανοί ζουν καλά και αισθάνονται ότι η Μέρκελ τους οδήγησε καλά εν μέσω της κρίσης. (…) Το τί θα έρθει μετά τη Μέρκελ δεν το γνωρίζει κανείς. Αυτή τη στιγμή οι Χριστιανοδημοκράτες αποτελούνται μόνον από τη Μέρκελ. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του θριάμβου. Οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν αυτές οι σκιές».

«Η Γερμανία και η Ευρώπη υποκλίνονται μπροστά στη Μέρκελ», γράφει η Münchner Merkur που παρατηρεί: «Με την ψήφο τους οι γερμανοί πολίτες θέτουν πρότυπα στην Ευρώπη: και σε πολιτικό επίπεδο η Γερμανία παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή ήπειρο».

Η Badische Zeitung: «Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση ψηφίστηκε λιγότερο για το πρόγραμμά της και περισσότερο για την βασική υποψήφιά της. Πέραν αυτού κλονίστηκε και το επιχείρημα ότι έχουν περάσει οι εποχές των λαϊκών κομμάτων».

Καγκελάριος όλων των Γερμανών;

«Θα ήταν ωραίο», επισημαίνει η Frankfurter Rundschau,»εάν η Μέρκελ ήταν πραγματικά καγκελάριος όλων των Γερμανών, όπως η ίδια ισχυρίζεται, αλλά δεν είναι. Στον προεκλογικό αγώνα μας είπε ότι είμαστε καλά, και πως θα συνεχίσουμε να είμαστε, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Δεν είναι όμως ούτε η μισή αλήθεια. Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότερη ανεργία, αυτό ισχύει. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην σκανδαλώδη και άνιση κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Οι χαμηλόμισθοι, το πραγματικό εισόδημα των οποίων είναι χαμηλότερο από ότι πριν από 20 χρόνια, βρίσκονται μακριά από το ‘είμαστε καλά’. Όσο σαρκαστικό κι αν ακούγεται, το τελευταίο δεν θα πρέπει να ενοχλεί την πρόεδρο της CDU. Οι χαμένοι σπανίως πηγαίνουν να ψηφίσουν».

Η Rhein-Neckar Zeitung εστιάζει στην πανωλεθρία του FDP: «Οι Φιλελεύθεροι εξαπάτησαν όταν πριν από τέσσερα χρόνια υποσχέθηκαν περίτρανα φοροελαφρύνσεις, τις οποίες τελικά δεν έκαναν. Ακόμη χειρότερες είναι οι μεγαλοστομίες που εκσφενδονίζονται από την εποχή του Βεστερβέλλε σε φιλελεύθερες ομιλίες. Προσφέρουν ατάκες και όχι περιεχόμενα. Η πτώση ήταν απλά θέμα χρόνου».

Στους Σοσιαλδημοκράτες στρέφει το βλέμμα της η Kieler Nachrichten που επισημαίνει ότι το εκλογικό τους αποτέλεσμα «είναι πολύ λίγο για να συγκυβερνήσουν αλλά και να αφήσουν την ηγεσία του κόμματος να τη γλιτώσει τόσο εύκολα. Πιθανότατα τα πράγματα θα έρθουν διαφορετικά. Πιθανότατα το SPD και η τρόικά της να σωθούν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Είναι όμως αμφίβολο εάν αυτό θα ήταν και η σωτηρία για τη σοσιαλδημοκρατία. Στον πρώτο μεγάλο συνασπισμό υπό τη Μέρκελ το SPD ήταν σχεδόν όσο ισχυρό ήταν και η CDU. Αυτή τη φορά όμως οι ρόλοι του μάγειρα και του σερβιτόρου θα ήταν σαφώς μοιρασμένοι».

Διθυραμβικά τα σχόλια του υπόλοιπου ευρωπαϊκού τύπου

Διθυράμβους για την καγκελάριο από τον διεθνή τύπο, ακόμη και από χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Και πρώτα από την ισπανική El Mundo που κάνει λόγο για νίκη ιστορικών διαστάσεων. «Χωρίς ίχνος υπερβολής μπορεί να πει κανείς ότι η νίκη της Μέρκελ είναι ιστορική…Χαρακτηρίζεται από το ότι κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες και ότι είναι η μόνη επικεφαλής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που επανεξελέγη σε περίοδο κρίσης. Οι Γκόρντον Μπράουν, Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί και Θαπατέρο αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία. Κλειδί της επιτυχίας της η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ».

Η βελγική De Morgen παραδέχεται ότι σε περιόδους κρίσης κριτήριο επιλογής είναι η εμπιστοσύνη. «Μπορεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας και της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας να θεωρούνται αμφιλεγόμενα πρότυπα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά στη χώρα της η Μέρκελ θαυμάζεται για την σταθερότητα και την προβλεψιμότητά της» σχολιάζει ο βέλγος αρθρογράφος. «Μπορεί να είναι βαρετό, αλλά δεν είναι η κατάλληλη εποχή για περιπέτειες. Για άλλη μια φορά τα αισθήματα και η ψυχολογία έκριναν το αποτέλεσμα. Ψήφος για τη Μέρκελ δεν αποτελεί λογική απόφαση για ένα πρόγραμμα, αλλά μια συναισθηματική απόφαση για κάτι που εμπιστεύεται κανείς. Και σε ταραγμένες εποχές είναι κατανοητό» σημειώνει ο σχολιαστής.

Διαφορετική άποψη εκφράζει η γαλλική εφημερίδα L’Ηumanite, όργανο του ΚΚ Γαλλίας. «Η επανεκλογή Μέρκελ στην καγκελαρία θα κάνει χειρότερο το κακό που μαστίζει την ΕΕ. Ενισχυμένη από το αποτέλεσμα θα παραμείνει άκαμπτη σε περίπτωση που οι λαοί δεν αναμειχθούν. Δεν έγινε στη Γαλλία όταν ο Φρανσουά Ολάντ πολύ γρήγορα ξέχασε τις υποσχέσεις του για αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης», διερωτάται ο γάλλος σχολιαστής;

Η βρετανική Guardian επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «Ο αιώνας της Μέρκελ. «Στηρίξτε τη μητέρα του έθνους, αυτό ήταν το μήνυμα το γερμανών ψηφοφόρων… Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Η Μέρκελ έλαβε ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει τη Γερμανία. Ο τρόπος που θα το κάνει δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη περιλαμβανομένης και της Μ. Βρετανίας», καταλήγει ο βρετανός σχολιαστής.

Κώστας Συμεωνίδης / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Deutsche Welle

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024