Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Μεταρρυθμίσεις ζητά η οικονομία από τη Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να επανεκλεγεί εν μέσω της ευρωκρίσης. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ωστόσο την ανησυχητική καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων την τελευταία τετραετία.

Η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να επανεκλεγεί εν μέσω της ευρωκρίσης. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ωστόσο την ανησυχητική καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων την τελευταία τετραετία.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι της πρωτοφανούς επιτυχίας; Τι θα πρέπει να αναμένεται τώρα και πού θα πρέπει να δώσει έμφαση τα επόμενα τέσσερα χρόνια η γερμανίδα καγκελάριος; Απαντήσεις ζητήσαμε από τον καθηγητή Γιοάχιμ Σάιντε, από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας με έδρα το Κίελο.

Πού οφείλεται λοιπόν η εντυπωσιακή και άνευ προηγουμένου νίκη της Α.Μέρκελ; Μπορεί να αποδοθεί όντως στον τρόπο που διαχειρίζεται την ευρωκρίση;

«Αναμφίβολα ενισχύθηκε το κύρος της, ειδικά στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο θεωρείται η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου. Αυτό φυσικά και αρέσει στους Γερμανούς. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν αποδώσουμε τη νίκη της στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. Γιατί η κρίση δεν πέρασε και τα επόμενα χρόνια θα δείξουν εάν ήταν όντως τόσο επιτυχής».

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας δεν θα εκπροσωπούνται οι Φιλελεύθεροι στη βουλή. Πρόκειται για μια απώλεια, λέει ο ειδικός, ωστόσο «θα πρέπει να πει κανείς ότι στο παρελθόν οι Φιλελεύθεροι δεν ήταν αυτό που έπρεπε, δηλαδή ένα κόμμα που να εκφράζει εντός της κυβέρνησης την ελεύθερη αγορά. Και γι΄ αυτό το λόγο τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους τους».

Τα επόμενα βήματα

Ο σχηματισμός κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολος. Ποια είναι ή ποια πρέπει να είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση υπό την Α. Μέρκελ;

«Ως οικονομολόγος ελπίζω να υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση και να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και να γίνουν τα επόμενα βήματα στο συνταξιοδοτικό. Εντούτοις θα πρέπει να πει κανείς σε αυτό το σημείο ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα προγράμματα των κομμάτων που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση. Έτσι ελπίζουμε απλά να μην γίνουν τώρα χειρότερα τα πράγματα και να πάμε προς τα πίσω. Είναι προτιμότερο να υπάρξει στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, παρά να υπάρξει πισωγύρισμα. Ωστόσο, όπως σας είπα, οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν αναγκαίες, γιατί μεσοπρόθεσμα δεν θα είμαστε καθόλου καλά στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι σήμερα φαίνεται μια διαφορετική εικόνα».

Sandra Berndt / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Deutsche Welle

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024