Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο, στην κάλπη το SPD για το «ναι»

Συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο, στην κάλπη το SPD για το «ναι»

Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την έγκριση των μελών του SPD, σε εσωκομματική κάλπη που αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου. Δεν διαφαίνεται σημαντική αλλαγή πλεύσης της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την έγκριση των μελών του SPD, σε εσωκομματική κάλπη που αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

O «λευκός καπνός» βγήκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις 18 ωρών μεταξύ των τριών κομμάτων και ενδιάμεσες εσωκομματικές διαβουλεύσεις. Λεπτομέρειες για την προγραμματική συμφωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου, αλλά οι πυλώνες της έχουν ήδη γίνει γνωστοί.

Όσον αφορά ιδιαίτερα την πολιτική που πρόκειται να κρατήσει το Βερολίνο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δεν διαφαίνεται σημαντική αλλαγή πλεύσης: Ήδη από το τελικό προσχέδιο που είχε διαρρεύσει, είχε φανεί ότι τα κόμματα δεν απομακρύνονται από τη θέση για «δομικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυστηρή, συνεχής, δημοσιονομική εξυγίανση με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ως κλειδί για την ανάπτυξη υπογραμμίζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις. Η «αμοιβαιοποιήση του ευρωπαϊκού χρέους» αποκλείεται επίσης ρητά, όπως αναμενόταν.

Στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, μένει η αναφορά στην Ελλάδα για «στήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας με σχέση εταίρου» με την αναφορά για ενίσχυση της Γερμανο-ελληνικής συνέλευσης. Επίσης, σε επισήμανση για το γενικότερο πλαίσιο κινητικότητας της ευρωπαϊκής νεολαίας, αναφέρεται ότι «τασσόμαστε υπέρ, για παράδειγμα, της σύστασης γερμανο-ελληνικού γραφείου νεολαίας».

Το πρωί της Τετάρτης πάντως, όλες οι πλευρές δήλωναν νικητές της διαπραγμάτευσης -στελέχη του CDU, του CSU και SPD θριαμβολογούσαν πως οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βάσεις των τριών κομμάτων. Καίριας σημασίας είναι, φυσικά, να συμμεριστεί αυτήν την προσέγγιση ειδικά η βάση των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο δρόμος για την ορκωμοσία – τα βασικά σημεία

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, της «Μέρκελ ΙΙΙ», θα ανακοινωθεί μετά την έγκριση του Συνασπισμού από τη βάση του SPD. Η παραμονή του Β.Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται αρκετά ασφαλής εκτίμηση, ενώ προς το υπουργείο Εξωτερικών οδεύει ο Φρ.Β.Στάινμαγερ.

Ως σίγουρο θεωρείται ότι το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών θα έχει οκτώ χαρτοφυλάκια (πέντε για το CDU και τρία για το CSU) και το SPD έξι.

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα τεθεί στην κρίση των περίπου 475.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Η κάλπη θα στηθεί μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου με επιστολική ψήφο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι δεσμευτικό εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% των μελών (σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαζόταν έκτακτο συνέδριο). Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Η ηγεσία του SPD έχει συνδέσει την τύχη της με τη μοίρα της πρότασης για συγκυβέρνηση και τα μεγάλα στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να «διαφημίζουν» τη συμφωνία ως επωφελή για το κόμμα. Η ηχηρότερη φωνή εντός του κόμματος εναντίον νέας συνεργασίας με την Μέρκελ, η «βαρόνη» Χανελόρε Κραφτ, είχε βάλει ενδιαμέσα στην άκρη τις επιφυλάξεις της -συνδέοντας έτσι και αυτή τη θέση της με την πρόταση που συμφωνήθηκε την Τετάρτη.

Εάν η βάση του κόμματος πει το «ναι», η τρίτη ορκωμοσία της Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα γύρω από τα οποία περιστράφηκαν οι διαπραγματεύσεις, δύο είναι τα βασικότερα: Η θέσπιση κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η δέσμευση για μη αύξηση των φόρων όπως και, από το 2015, η μη δημιουργία νέων χρεών.

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, το SPD κατάφερε να επιβάλει τη θέση για ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015. Ωστόσο, για όσες συμβάσεις εργασίας βρίσκονται προς το παρόν κάτω από αυτό το όριο, θα προβλέπεται προσωρινή διατήρησή τους στα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το 2017.

Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα τελευταία ανοικτά σημεία αφορούσαν κυρίως την χρηματοδότηση. Οι αλλαγές στις συντάξεις γυναικών, η θέσπιση σύνταξης «επαρκούς διαβίωσης», η χρηματοδότηση και οι στόχοι της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν σημεία στα οποία όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν υποχωρήσεις.

Το ίδιο έγινε και με το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, η οποία πλέον θα προβλέπεται και για όσα παιδιά μεταναστών την επιθυμούν, αντί να υποχρεούνται να διαλέξουν μεταξύ της γερμανικής και εκείνης των γονέων τους. Στην προγραμματική συμφωνία πέρασε επίσης η θέση του CSU για επιβολή εισφορών σε ξένα ΙΧ που μπαίνουν στο γερμανικό οδικό δίκτυο, αλλά το κατά πόσον αυτό πραγματικά θα εφαρμοστεί μένει να φανεί.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024