Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
<b>Η ευφορία της επανένωσης και το... hangover</b>

Η ευφορία της επανένωσης και το… hangover

Η ευφορία που κυριαρχούσε μετά τη γερμανική επανένωση έδωσε τη θέση της ένα παρατεταμένo... hangover, καθώς οι πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν το εύρος του οικονομικού χάσματος και το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί. Στα 20 χρόνια που μετρά η επανένωση το βιοτικό επίπεδο στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει αυξηθεί ραγδαία, αν και σταθερά υπολείπεται της Δύσης, όμως πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από όσα πέτυχε η χώρα μέχρι σήμερα.

Η ευφορία που κυριαρχούσε μετά τη γερμανική επανένωση έδωσε τη θέση της ένα παρατεταμένo… hangover, καθώς οι πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν το εύρος του οικονομικού χάσματος και το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί. Στα 20 χρόνια που μετρά η επανένωση το βιοτικό επίπεδο στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει αυξηθεί ραγδαία, αν και σταθερά υπολείπεται της Δύσης, όμως πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από όσα πέτυχε η χώρα μέχρι σήμερα.

Η εσωτερική αναζήτηση και η νοσταλγία κυριαρχούν στην 20ή επέτειο της επανένωσης και η ίδια η καγκελάριος εξομολογείται σε συνέντευξή της ότι οι συνήθειές της φέρουν ακόμη τα σημάδια της ανατροφής στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η Μέρκελ ομολογεί ότι έχει ακόμη την τάση να… αποθηκεύει. «Αυτή η τάση βρίσκεται κάπου βαθιά μέσα μου γιατί ζώντας ανάμεσα σε τόσες ελλείψεις, απλά έπαιρνες ότι μπορούσες να πάρεις» λέει. Οι μαγειρικές τις προτιμήσεις έχουν επίσης τις ρίζες της στο παρελθόν, ενώ παραμένει πιστή στις ανατολικογερμανικές μάρκες: μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί απορρυπαντικό ανατολικής εταιρείας.

Δύο δεκαετίες ενωμένης Γερμανίας υπήρξαν «θεμελιώδης επιτυχία» δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι παρόλο που πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί ένοιωθαν αποπροσανατολισμένοι μετά την επανένωση, έχουν στην πορεία προσαρμοστεί και υπάρχουν «αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας στην Ανατολική Γερμανία».

Έρευνες καταδεικνύουν, πάντως, πως πολλοί Γερμανοί είναι απογοητευμένοι από όσα έχει πετύχει η χώρα, ενώ δημοσκόπηση του Ινστιτούτου GmbH Berlin για τα 20 χρόνια της επανένωσης αποκαλύπτει πως ποσοστό 68% των πολιτών από τη Δύση έχει επισκεφθεί σπάνια ή ποτέ την πρώην κομμουνιστική Γερμανία.

Εκείνη η ευφορία έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί, έχει σχολιάσει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ σχετικά με έτερη δημοσκόπηση που κατέδειξε ότι μόλις το 46% των κατοίκων στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία θεωρεί ότι η προσωπική του ζωή έχει βελτιωθεί μετά την πτώση του Τείχους. Το 1981 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 71%.

Ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η ζωή είναι χειρότερη σήμερα στα ανατολικά κρατίδια από ότι επί κομμουνισμού έως το 1989. Εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν ωφεληθεί από την επανένωση συμπληρώνουν ποσοστό 39%. Η εικόνα δεν διαφέρει πολύ στη δυτική Γερμανία, όπου μόλις σε ποσοστό 40% οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η ζωή τους είναι καλύτερη μετά την επανένωση, σε αντίθεση με 52% το 1989.

Συμπεριφορές και προκαταλήψεις φαίνεται ότι έχουν σκληρύνει και στις δύο πλευρές, λέει ο Γκίλνερ. Τη στιγμή που οι Ανατολικογερμανοί πιστεύουν ότι τους εκμεταλλεύτηκαν, στη Δύση -που που έζησε μεταπολεμικά το Wirtschaftswunder ή οικονομικό θαύμα κυρίως από τις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα στην Κοιλάδα του Ρουρ- νοιώθουν ότι απλά πληρώνουν διαρκώς το λογαριασμό.

Η βοήθεια στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποτελούσε σταθερά προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης. Τα ανατολικά κρατίδια μαστίζονται από ανεργία (το συνολικό ποσοστό στη χώρα είναι κάτω από το 8%, αλλά τα ανατολικά κρατίδια παλεύουν με ένα 12%), ενώ υπάρχει έλλειψη επενδύσεων. Από την επανένωση έως σήμερα έχουν διοχετευθεί περισσότερα από ένα τρις. δολάρια από τη δυτική στην ανατολική Γερμανία, ενώ προβλέπεται ότι η οικονομική επιβράδυνση θα διευρύνει το οικονομικό χάσμα. Πολλοί είναι νέοι φεύγουν για τη δυτική Γερμανία και μόνο μεγάλες πόλεις όπως η Δρέσδη, το Πότσνταμ και η Λειψία αναμένεται ότι θα ξεφύγουν από αυτή την τάση.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2009 για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έγινε επίσης φανερό πως πολλοί Ανατολικογερμανοί νοιώθουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα. Ποσοστό 75% νοιώθει έως και σήμερα αποξένωση από την ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, όπως προέκυψε από μεγάλη κοινωνικο-οικονομική μελέτη για την πρόοδο της γερμανικής επανένωσης που δημοσίευσε η Deutsche Welle. Και ένα ποσοστό 10% -οι περισσότεροι άνεργοι εδώ και ένα χρόνο- θέλει πίσω το παλαιό καθεστώς, του Τείχους συμπεριλαμβανομένου.

Ένα ιδιαίτερο στίγμα δίνει ο διευθυντής σύνταξης του τοπικού βερολινέζικου τηλεοπτικού σταθμού TV Berlin, Έγκον Μπούσιτ.

Στις ζωντανές εκπομπές και τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο σταθμός δεν διαπιστώνεται «απόσταση» μεταξύ των κατοίκων του πρώην ανατολικού και δυτικού Βερολίνου. Ωστόσο, η τηλεθέαση δίνει το δικό της μήνυμα για τις συνήθειες και την καθημερινότητα των Βερολινέζων. Στις πέντε με έξι το απόγευμα η υψηλότερη τηλεθέαση καταγράφεται στο ανατολικό Βερολίνο, στις έξι με επτά «ο σταθμός θα μπορούσε και να κλείσει για εξοικονόμηση ενέργειας» όπως χαρακτηριστικά λέει, και στις επτά με οκτώ το peak της τηλεθέασης γίνεται στο δυτικό Βερολίνο.

Ευαγγελία Μπίφη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024