Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελικόπτερο που φυγάδευσε έναν Αργεντινό πρόεδρο και προκαλεί αντιπαραθέσεις

Το ελικόπτερο που φυγάδευσε έναν Αργεντινό πρόεδρο και προκαλεί αντιπαραθέσεις

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για το περίφημο ελικόπτερο. Το είδαμε αρχικά στα πανό των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος: «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί». Το βλέπουμε συχνά σε πορείες και συγκεντρώσεις εργαζομένων, το διαβάζουμε ακόμα πιο συχνά σε σχόλια και κείμενα στο Διαδίκτυο. Ακόμα πιο πρόσφατα έγινε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του ελικοπτέρου;

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για το περίφημο ελικόπτερο. Το είδαμε αρχικά στα πανό των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος: «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί».

Το βλέπουμε συχνά σε πορείες και συγκεντρώσεις εργαζομένων, το διαβάζουμε ακόμα πιο συχνά σε σχόλια και κείμενα στο Διαδίκτυο. Ακόμα πιο πρόσφατα έγινε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του ελικοπτέρου;

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω στο 2001 και στην πλέον ταραγμένη περίοδο στη μεταπολιτευτική ιστορία της Αργεντινής. Πρόεδρος της χώρας είχε εκλεγεί το 1999 ο Φερνάντο δε λα Ρούα, Ριζοσπάστης πολιτικός με τη στήριξη ενός κομματικού σχηματισμού από δυσαρεστημένους Περονιστές.

Ο Ντε λα Ρούα κληρονόμησε τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής. Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωνε η κυβέρνηση διαδέχονταν το ένα το άλλο. Το ίδιο συνέβαινε και με τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι παραιτούνταν ο ένας πίσω από τον άλλον.

Το Μάρτιο του 2001 ανέλαβε την οικονομία ο αρχιτέκτονας του λεγόμενου «οικονομικού θαύματος της δεκαετίας του 1990» Ντομίνγκο Καβάγιο.

Ελάχιστα όμως κατάφερε να πείσει τις αγορές ότι η Αργεντινή δεν κινδύνευε με χρεοκοπία, η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνονταν και τα κεφάλαια έφευγαν μαζικά από τη χώρα.

Το πέσο μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά τα δύο τρίτα έναντι του δολαρίου. Κηρύχθηκε στάση πληρωμών και οι τραπεζικές καταθέσεις δεσμεύθηκαν με το διαβόητο πλέον σύστημα corralito ή αλλιώς πλαφόν στα χρήματα που μπορούσαν οι πολίτες να πάρουν από τα ΑΤΜ.

Ο κόσμος, εξαγριωμένος, ξεχύθηκε στους δρόμους και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με λεηλασίες, οδομαχίες και τον στρατό να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.

Υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός της Αργεντινής έγινε φτωχός από τη μία μέρα στην άλλη, κυρίως η μεσαία και η μικρομεσαία τάξη. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η επιγραφή σε ένα πανό στην είσοδο μιας παραγκούπολης στην πρωτεύουσα: «Καλώς ήλθατε στη μεσαία τάξη»

Και ενώ οι δρόμοι γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο θύμιζαν πεδία μαχών, ο Ντε Λα Ρούα εμφανιζόταν στην τηλεόραση όπου με διάγγελμα καλούσε τους αντίπαλους περονιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ παράλληλα κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα παραιτείτο, εγκαταλείποντας το προεδρικό μέγαρο από την ταράτσα με ελικόπτερο.

Αργότερα βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, τόσο για υποθέσεις διαφθοράς όσο και για την βία με την οποία οι Αρχές αντιμετώπισαν την εξέγερση του 2001. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν το διήμερο 20-21 Δεκεμβρίου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024