Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός από το Ευρωβαρόμετρο υπάρχει και το Λατινοβαρόμετρο

Εκτός από το Ευρωβαρόμετρο υπάρχει και το Λατινοβαρόμετρο

Οι περισσότεροι στην ΕΕ γνωρίζουμε τις έρευνες και τις στατιστικές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει το Ευρωβαρόμετρο. Ένας αντίστοιχος «μετρητής» υπάρχει και για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η έρευνα του 2011 παρουσιάζει ευρήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

To Λατινοβαρόμετρο είναι μια έρευνα αντίστοιχη με αυτή που διεξάγεται στην Ευρώπη και είναι γνωστή ως Ευρωβαρόμετρο. Στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής συμμετέχουν 18 χώρες (400 εκατομμύρια πολίτες) και συνολικά απαντώνται 19.000 ερωτηματολόγια. Οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την ποιότητα της ζωής, της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από το Λατινοβαρόμετρο του 2011 (δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2011) είναι ότι η Δημοκρατία ως πολίτευμα θεωρείται πλέον κατάκτηση που χαίρει εκτίμησης. Τα προβλήματα πλέον είναι αλλού: η ανασφάλεια, η άνοδος της εγκληματικότητας και η ανεργία θεωρούνται σε ποσοστό σχεδόν 40% ως τα σημαντικότερα προβλήματα.

Η γενική εικόνα για την πρόοδο των χωρών εξακολουθεί να είναι σε υψηλά ποσοστά, έστω και αν σημειώνεται μείωση σε σχέση με την έρευνα του 2010. Τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα τους προοδεύει τα συναντάμε στον Παναμά (64%), στην Ουρουγουάη (62%), στη Βραζιλία (52%), στον Ισημερινό (51%), στο Περού (49%) και την Αργεντινή (45%). Αντίθετα, οι Χιλιανοί μόλις σε ποσοστό 29% διαπιστώνουν κάτι τέτοιο, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στην Βολιβία (23%), στο Μεξικό (22%), στο Ελ Σαλβαδόρ (21%), στην Κόστα Ρίκα (18%), στη Δομινικανή Δημοκρατία (15%), στη Γουατεμάλα (8%) και στην Ονδούρα το πολύ χαμηλό 7%.

Το 75% των πολιτών στη Νικαράγουα θεωρούν την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ εξίσου υψηλά ποσοστά παρουσιάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία (53%), το Περού (52%), τον Ισημερινό (48%), την Ονδούρα (47%), τη Βολιβία (45%), την Παραγουάη (43%). Αντίθετα η οικονομία βρίσκεται χαμηλά στην εκτίμηση ότι αποτελεί πρόβλημα στη Βραζιλία (15%), στη Βενεζουέλα (18%), στη Χιλή (19%) και στην Κόστα Ρίκα (24%)

Σε ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, «πρωταθλητές» είναι οι πολίτες της Κόστα Ρίκα με 88%. Ακολουθούν οι πολίτες του Παναμά με 87%, της Κολομβίας με 83%, της Βραζιλίας με 82%, της Βενεζουέλας με 80%, της Ουρουγουάης με 79% και της Αργεντινής με 77%. Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι είναι στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Βολιβία με 51%, και το Περού με 57%.

Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Κόστα Ρίκα, Βολιβία, Χιλή, Ισημερινό, Παναμά κα Περού. Κάτω από τον μέσο όρο, που πάντως είναι στα επίπεδα του 58%, κινούνται η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Παραγουάη, η Νικαράγουα, η Βραζιλία, η Ονδούρα, το Μεξικό και η Γουατεμάλα.

Ο μέσος όρος όλων των χωρών, όπου οι πολίτες εκτιμούν ότι μια αυταρχική κυβέρνηση είναι προτιμότερη από τη Δημοκρατία είναι 17%, Πάνω από το μέσο όρο βρίσκονται η Δομινικανή Δημοκρατία (22%), ο Ισημερινός (23%), ο Παναμάς και η Βραζιλία (19%), η Παραγουάη (25%), η Ονδούρα (27%) και η Γουατεμάλα (22%).

Η Κόστα Ρίκα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει στρατό. Δεν προκαλεί κατά συνέπεια έκπληξη το γεγονός ότι το 90% των πολιτών δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν στρατιωτική κυβέρνηση. Πάνω από 70% είναι τα ποσοστά στην Ουρουγουάη, Χιλή, Αργεντινή, Βολιβία, Παναμά, Ισημερινό και Βενεζουέλα, ενώ μόλις το 40% της Γουατεμάλας λέει το ίδιο.

Ο θεσμός που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο είναι η Εκκλησία με 64%, πολύ κάτω από παλαιότερα ποσοστά που ξεπέρναγαν και το 70%. Ακολουθούν σε εμπιστοσύνη το ραδιόφωνο 49%, η τηλεόραση με 48% και ο Τύπος με 45%, Στην τελευταία θέση τα πολιτικά κόμματα με 22%.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί συχνά την πολιτική ζωή είναι κατά πόσο μπορεί ένας πρόεδρος να επανεκλέγεται. Στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής επιτρέπεται η επανεκλογή για μία θητεία. Φανατικά υπέρ της επανεκλογής τάσσονται οι Αργεντινοί (77%), οι Βραζιλιάνοι (72%) και οι Ουρουγουανοί (70%). Αντίθετα, μόνο το 27% των Μεξικανών δηλώνει το ίδιο. Αυτό δεν είναι τόσο περίεργο, αφού στο Μεξικό η θητεία διαρκεί έξι χρόνια και ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται η θετική άποψη των πολιτών της Λατινικής Αμερικής για τις ΗΠΑ: 72% βλέπει με καλό μάτι τη χώρα του Ομπάμα και ακολουθεί η Ισπανία με 71%, η ΕΕ με 66%, η Κϊνα με 65%, ο Καναδάς με 62%, η Βενεζουέλα με 47%, η Κούβα με 44%, το Ισραήλ με 28% και το Ιράν με 25%. Οι πιο ένθερμοι φιλοαμερικανοί είναι στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία με ποσοστά άνω του 80%, ενώ στον αντίποδα με ποσοστά περί του 53% κινούνται οι Αργεντινοί και οι Ουρουγουανοί.

Σε επίπεδα 44% κατά μέσο όρο κινούνται οι θετικές απόψεις των Λατινοαμερικανών για την Κούβα. Καλύτερη εικόνα έχουν οι πολίτες στη Νικαράγουα (67%), Ελ Σαλβαδόρ (58%) και Βενεζουέλα (52%), ενώ μόλις το 23% των πολιτών στην Κόστα Ρίκα και το 29% στο Μεξικό βλέπουν με συμπάθεια τους Κάστρο.

Στην ερώτηση «σε ποια χώρα θα θέλατε περισσότερο να μοιάζετε», το 26% απαντά τις ΗΠΑ, το 19% απαντά την Ισπανία, το 11% τη Βραζιλία, το 8% την Κίνα, το 6% τη Γαλλία και το 4% Βενεζουέλα.

Στη βαθμολογία των ηγετών με άριστα το 10, ο Μπαράκ Ομπάμα σκοράρει 6,3, ακολουθούμενος από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ με 6 και τον βασιλιά της Ισπανίας με 5,9. Βαθμό πάνω από 5 συγκεντρώνουν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Ν.Αμερικής, ενώ κάτω από 5 παίρνουν ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας (4,9), ο Ντανιέλ Ορτέγκα της Γουατεμάλας (4,4), ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας (4,4) και τελευταίος ο Φιντέλ Κάστρο με 4,1.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024