Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Αφήνοντας πίσω βαρώνους και αντάρτες

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Αφήνοντας πίσω βαρώνους και αντάρτες

Η Κολομβία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής με έκταση 1.141.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 45 εκατομμύρια. Aποτελεί «νησίδα» συντηρητικών προέδρων σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν αριστεροί ηγέτες διαφόρων αποχρώσεων.

Η Κολομβία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής με έκταση 1.141.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 45 εκατομμύρια. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής με ΑΕΠ 460 δισ. δολάρια (2011) και υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2002.

Το 1819 ο Σιμόν Μπολίβαρ ίδρυσε τη Μεγάλη Κολομβία στην οποία περιλαμβάνονταν η σημερινή Κολομβία, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός και ο Παναμάς. Το 1829-30 η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός αποσχίστηκαν.

Έως τα μέσα του 20ού αιώνα στην Κολομβία κυριαρχούσαν δύο πολιτικά κόμματα: Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι. Ο εμφύλιος των χιλίων ημερών (1899-1903) μεταξύ των οπαδών των δύο κομμάτων άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και ο εμφύλιος του 1948-1957. Τελικά, τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συνεργαστούν, ώστε στη χώρα να επανέλθει η ειρήνη.

Τα πράγματα, όμως, πήραν άλλη τροπή καθώς τις επόμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με πανίσχυρους βαρώνους ναρκωτικών (όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ), αριστερές ένοπλες ομάδες (FARC) και δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις (AUC).

To 1998, ο συντηρητικός πρόεδρος Αντρες Παστράνα θέτει σε εφαρμογή το λεγόμενο Σχέδιο Κολομβία (Plan Colombia) με στόχο την ειρήνη και το τέλος των βαρώνων των ναρκωτικών. Παρά την ισχυρότατη οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, το Σχέδιο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλάισιο του Σχεδίου, ο πρόεδρος πρόσφερε στους αντάρτες των FARC μια έκταση ανάλογη της Ελβετίας με την υπόσχεση ότι εκεί κανείς δεν θα τους πειράξει. Τελικά, οι συνομιλίες κατέρρευσαν οριστικά το 2002, οι αντάρτες έχασαν την «Ελβετία» τους και ο Παστράνα ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Το 2002 ήλθε στην εξουσία ο συντηρητικός -αλλά χωρίς εξάρτηση από κόμματα- Αλβαρο Ουρίμπε με υποσχέσεις για ειρήνη.

Επί των ημερών του οι δείκτες εγκληματικότητας και απαγωγών σημείωσαν πτώση, οι δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα όπλα και αρκετοί ηγέτες των αριστερών ανταρτών οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Επανεξελέγη με μεγάλη άνεση το 2006 σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής αποκτούσαν αριστερούς προέδρους.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειες να μπει τέλος στη δράση των αριστερών ανταρών των FARC, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη η απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρτ, η οποία κρατείτο όμηρος από τους αντάρτες επί 2.321 μέρες: από το 2002 μέχρι το 2008.

Το 2010 ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο υπουργός Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, εξελέγη πρόεδρος.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 η κυβέρνηση Σάντος ανακοίνωσε ότι έπεσε νεκρός ο ηγέτης των FARC, πετυχαίνοντας ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα στην οργάνωση.

Είχε πάντως προηγήθει ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες με αφορμή τις κατηγορίες της Κολομβίας ότι αντάρτες των FARC εκπαιδεύονται στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Εστία έντασης μεταξύ της Κολομβίας και των γειτονικών χωρών (ιδιαίτερα της Βενεζουέλας) αποτελεί και η στρατιωτική συνεργασία της πρώτης με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών.

Οι κρίσεις έληξαν αναίμακτα με την παρέμβαση της UNASUR, ενός νέου περιφερειακού οργάνου, το οποίο φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024