Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΜΕΞΙΚΟ: Σε πόλεμο με τις συμμορίες των ναρκωτικών

ΜΕΞΙΚΟ: Σε πόλεμο με τις συμμορίες των ναρκωτικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού έχουν έκταση 1.964.375 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 112 εκατομμύρια. Κοιτίδα πολιτισμών και ένδοξων επαναστατών γνώρισε τη Δημοκρατία του ενός κόμματος για 70 χρόνια. Στη συνέχεια, ήρθε ο σκληρός πόλεμος με τις συμμορίες των ναρκωτικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού έχουν έκταση 1.964.375 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 112 εκατομμύρια.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής με το ΑΕΠ του 2011 να φτάνει το 1,6 τρις δολάρια.

H χώρα αποτέλεσε την κοιτίδα σπουδαίων πολιτισμών, όπως οι Ολμέκοι, οι Τεοτιουακάν, οι Τολτέκοι, οι Ζαποτέκοι και οι Μεξίκας γνωστότεροι ως Αζτέκοι. Όλα αυτά τελείωσαν με την ισπανική κατάκτηση, τον 16ο αιώνα. Το Μεξικό έγινε αποικία των Ισπανών για τα επόμενα 300 χρόνια. Ακολούθησε η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1810 και ένας ιδιαίτερα δύσκολος αιώνας πολέμων με τις ΗΠΑ, δικατοριών και αναταραχής. Σε όλα αυτά έβαλε τέλος ο Πορφίριο Ντίας, πρόεδρος και δικτάτορας μαζί το διάστημα 1876-1911.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησε η Μεξικανική Επανάσταση των φτωχών αγροτών και εργατών, με κυρίαρχη μορφή τον Εμιλιάνο Ζαπάτα. Η Επανάσταση έφερε την πτώση του καθεστώτος Ντίας (γνωστό ως Porfiriato), ωστόσο, ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος για να ιδρυθεί τελικά το 1929 το Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI).

Για επτά δεκαετίες το PRI κυβερνούσε το Μεξικό με τον εξής απλό τρόπο: Κάθε έξι χρόνια επέλεγε έναν νέο υποψήφιο, ο οποίος πάντοτε κέρδιζε τις εκλογές.

Ωστόσο, δεν είχαν όλοι οι πρόεδροι του PRI την ίδια οικονομική και πολιτική αντίληψη των πραγμάτων: Ορισμένοι ακολουθούσαν πιο «αριστερές» πολιτικές, άλλοι δρούσαν πιο απολυταρχικά, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και φιλελεύθεροι.

Τα προβλήματα, όμως, και οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες παρέμεναν. Αυτό άλλωστε «υπενθύμισαν» οι πολύνεκρες φοιτητικές διαδηλώσεις του 1968 (στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού), αλλά και το κίνημα των Ζαπατίστας στη φτωχή Πολιτεία των Τσιάπας, το 1994.

Το 2000, ο Βισέντε Φοξ, μάνατζερ και πρόεδρος της Coca Cola Mexico πέτυχε το ακατόρθωτο: Το συντηρητικό Κόμμα της Εθνικής Δράσης (PAN) επικράτησε, βάζοντας τέλος στην 71χρονη κυριαρχία του PRI.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έθεσε ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη, το τέλος της διαφθοράς και την ειρήνη στο Νότο, όπου κυριαρχούν οι Ζαπατίστας. Το βασικότερο όμως, πρόβλημα του Φοξ ήταν ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει θεσμούς και δομές δεκαετιών, να εκσυγχρονίσει την οικονομία και την εργατική νομοθεσία όπως επιθυμούσε.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του 7% που είχε υποσχεθεί έμειναν στο 3%, ενώ η διαφθορά ζει και βασιλεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο χρονιά, το 2005, οι πολίτες πλήρωσαν 1,8 δις δολάρια σε «μπουκιές» (όπως ονομάζονται στο Μεξικό τα «δώρα» στους δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς λειτουργούς), ενώ χιλιάδες άλλοι προσπαθούν καθημερινά να διασχίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Στον Βισέντε Φοξ χρεώνεται η εμπέδωση της δημοκρατίας σε μια χώρα που ένα και μόνο πολιτικό κόμμα κυβερνούσε επί 71 έτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στις εκλογές του 2006, τη μάχη έδωσαν ο διάδοχος του νυν πρόεδρου, Φελίπε Καλντερόν, και ο αριστερός πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Λόπες Ομπραδόρ, επικεφαλής του Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PRD).

Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε «θρίλερ» που θύμισε κάτι από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στη Φλόριντα, το 2000.

Ο Ομπραδόρ έχασε τις εκλογές με διαφορά 0,6%. Ο ίδιος ζητούσε την επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα νοθείας. Είχε δε συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό 900 σελίδων προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τον δικαίωσε: Περίπου τρεις μήνες αργότερα ανακήρυξε τον συντηρητικό αντίπαλό του Φελίπε Καλντερόν νικητή και νέο πρόεδρο του Μεξικού για την εξαετία 2006-2012.

Η θητεία του Καλντερόν σφραγίστηκε από την ανεξέλεγκτη δράση των βαρόνων των ναρκωτικών. Η χώρα «αιμορραγεί» κυριολεκτικά, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς στον πόλεμο αντίπαλων συμμοριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμορίες δεν διστάζουν να ρίχνουν πτώματα στο δρόμο ή να τα κρεμούν από πολυσύχναστα σημεία, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην μεξικανική κοινωνία και ηγεσία.

H πόλη που πρωταγωνιστεί σε αυτό τον πόλεμο είναι η Ciudad Juárez, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Η πόλη θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη χώρα, αφού εκεί έχουν εγκατασταθεί περίπου 300 μονάδες συναρμολόγησης διαφόρων προϊόντων. Οι μονάδες αυτές είναι γνωστές με τη λέξη maquiladoras.

Βάσει της Συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, στις maquiladoras γίνεται εισαγωγή πρώτων υλών χωρίς πληρωμή δασμών, στη συνέχεια τα προϊόντα συναρμολογούνται και εξάγονται εκ νέου.

Στις μονάδες αυτές εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες.

Η πόλη θεωρείται η πλέον επικίνδυνη μη εμπόλεμη ζώνη στον κόσμο. Η κυβέρνηση του Μεξικού προκειμένου να ελέγξει τον πόλεμο των διαφορετικών συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά προχώρησε στην ανάπτυξη 7,500 στρατιωτών.

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: το 2008 καταγράφηκαν 1.400 δολοφονίες, ενώ το 2010 ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 3.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 300 γυναίκες, ενώ πάνω από 3.000 γυναίκες έχουν «εξαφανιστεί»…

Στις εκλογές του 2012 είναι πλέον πολύ πιθανό το PRI να επιστρέψει θριαμβευτικά στην εξουσία. Ήδη έχει πετύχει σημαντικές νίκες σε περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ανασφάλεια του πληθυσμού παίζει πάντοτε πρωταρχικό ρόλο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024