Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: Ένας ευσεβής καθολικός τα αλλάζει όλα με επεισοδιακό τρόπο

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: Ένας ευσεβής καθολικός τα αλλάζει όλα με επεισοδιακό τρόπο

Ο Ισημερινός έχει έκταση 256.370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 15 εκατομμύρια. Το σημερινό Εκουαδόρ βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Ίνκας για να γίνει τελικά αποικία των Ισπανών. Το 1822 αποτέλεσε τμήμα της Μεγάλης Κολομβίας και το 1830 κέρδισε την ανεξαρτησία του. Ακολούθησαν πόλεμοι με το Περού, από τους οποίους ο Ισημερινός έχασε μεγάλα τμήματα εδάφους […]

Ο Ισημερινός έχει έκταση 256.370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 15 εκατομμύρια.

Το σημερινό Εκουαδόρ βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Ίνκας για να γίνει τελικά αποικία των Ισπανών. Το 1822 αποτέλεσε τμήμα της Μεγάλης Κολομβίας και το 1830 κέρδισε την ανεξαρτησία του. Ακολούθησαν πόλεμοι με το Περού, από τους οποίους ο Ισημερινός έχασε μεγάλα τμήματα εδάφους του.

Η χώρα αποτελεί τον μικρόκοσμο των λαών της Λατινικής Αμερικής: Ινδιάνοι, απόγονοι των Ισπανών κατακτητών και σκλάβων συνυπάρχουν σε μια οικονομία που στηρίχθηκε αρχικά στον αγροτικό τομέα και από το 1960 στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Πολιτικά, ακολούθησε το γνωστό δρόμο των στρατιωτικών, πολιτικών και μεταβατικών κυβερνήσεων. Μεταβατική ήταν και η κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2006.

Πάντως, παρά το μεταβατικό της χαρακτήρα, η κυβέρνηση «έδιωξε» από τη χώρα την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Occidental Petroleum, θεωρώντας ότι παραβιάζει τις συμφωνίες για την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού. Λίγο αργότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος υπέγραψε «τεχνικού χαρακτήρα» συμφωνία με τον Ούγκο Τσάβες για τη διύλιση 100 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος μεταβατικός πρόεδρος υπέγραψε και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Προεδρικές εκλογές έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου χωρίς όμως κανένας υποψήφιος να καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο δεύτερο γύρο που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου αναμετρήθηκαν ο δεξιός δισεκατομμυριούχος Αλβαρο Νομπόα και ο Ραφαέλ Κορέα.

Τις εκλογές κέρδισε ο Ραφαέλ Κορέα με συντριπτική διαφορά. Αριστερός και φίλος του Ούγκο Τσάβες, ο νέος πρόεδρος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι «μαρξιστής, αλλά αριστερός και ευσεβής καθολικός με πίστη στην Αγία Γραφή και τα κοινωνικά δόγματα της Εκκλησίας».

Στην πρώτη του θητεία ο Κορέα διοργάνωσε σειρά δημοψηφισμάτων, μεταξύ άλλων, την εκλογή συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος. Πράγμα που πέτυχε.

Το 2009 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Ισημερινού που κατάφερε να ολοκληρώσει θητεία και να επανεκλεγεί μετά από 35 ολόκληρα χρόνια.

Η δεύτερη θητεία όμως έχει υπάρξει ιδιαίτερα επεισοδιακή: το 2010 η αστυνομία κατέβηκε σε απεργία, διαμαρτυρόμενη για τις μειώσεις μισθών.

Η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε μια μορφή πραξικοπήματος εις βάρος του προέδρου, ενώ διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο Κογκρέσο και στο κτίριο της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης.

Ο ίδιος ο Κορέα συνελήφθη, ωστόσο, η ελίτ των Σωμάτων Ασφαλείας τον απελευθέρωσε. Το σύνολο των χωρών της περιοχής βρέθηκε στο πλευρό του. Ακόμα και η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά της φτώχειας στον Ισημερινό, ο Κορέα ελέγχεται για την προσπάθειά του να ελέξγει τα εχθρικά προς τον ίδιο Μέσα Ενημέρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024