Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η Αmérica Latina έγινε Αmérica La-China

Πώς η Αmérica Latina έγινε Αmérica La-China

H οικονομική κρίση που χτύπησε αρχικά τις ΗΠΑ το 2008 και στη συνέχεια την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη Λατινική Αμερική, η οποία είδε το ΑΕΠ να συρρικώνεταοι κατά 1,9% το 2009. Ωστόσο, η εικόνα μεταβλήθηκε ριζικά από την επόμενη χρονιά με ανάπτυξη 4,9% το 2010. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι […]

H οικονομική κρίση που χτύπησε αρχικά τις ΗΠΑ το 2008 και στη συνέχεια την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη Λατινική Αμερική, η οποία είδε το ΑΕΠ να συρρικώνεταοι κατά 1,9% το 2009.

Ωστόσο, η εικόνα μεταβλήθηκε ριζικά από την επόμενη χρονιά με ανάπτυξη 4,9% το 2010. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται για το 2012 θα φτάσουν το 4%, όταν ο ίδιος Οργανισμός προβλέπει στασιμότητα για την Ευρωζώνη.

Το συνολικό ΑΕΠ της Λατινικής Αμερικής φτάνει τα 6,3 τρισ. δολάρια. Η Λατινική Αμερική είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να βγάλει το 30% τρου πληθυσμού από τη φτώχεια.

Ατμομηχανές της περιοχής είναι η Βραζιλία, το Μεξικό και η Αργεντινή.

Η Βραζιλία έχει ΑΕΠ 2,2 τρις. δολάρια (2011), είναι μέλος των BRICS (Bραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν.Αφρική), γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το 2050 θα είναι μέσα στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη,

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία είναι το Μεξικό με ΑΕΠ 1,6 τρις. δολάρια (2011). Ακολουθεί η Αργεντινή με ΑΕΠ 688 δισ. δολάρια (2011), είναι μέλος της G20 και αποτελεί έναν από τους βασικότερους εξαγωγείς τροφίμων στον πλανήτη. Στη Λατινική Αμερική είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή software.

H Kολομβία είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής με ΑΕΠ 460 δισ. δολάρια (2011). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ γνωρίζει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5,5% από το 2002 χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου.

Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία με ΑΕΠ 326 δισ. δολάρια (2011). Έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2012 υπολογίζονται σε 5%.

Η οικονομία που αναπτύσσεται με τους υψηλότερους ρυθμούς είναι αυτή του Περού, η οποία σημείωσε αύξηση 7,5% το 2011 και υπολογίζεται να φτάσει το 9% το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Το ΑΕΠ έφτασε τα 299 δισ. δολάρια το 2011.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και η ανάγκη τους σε πρώτες ύλες και άλλα αγαθά, έχουν κυριολεκτικά αναστήσει τις οικονομίες της Νοτίου Αμερικής: σόγια, τρόφιμα γενικά, πετρέλαιο, πρώτες ύλες.

Η αδυναμία της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά της και τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με τη δική τους οικονομία, άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα. Όπως άλλωστε υπενθυμίζει και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, «οι χώρες της Λατινικής Αμερικής γνωρίζουν ότι ο καλύτερος εμπορικός τους εταίρος είναι η Κίνα και θα εξακολουθεί να είναι για πολλά χρόνια».

Στη Βραζιλία για παράδειγμα, όπως έλεγε ανώτατος αξιωματούχος στην El Pais, υπάρχουν 70 μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις: οι 35 είναι επιχείρησεις που ήδη υπήρχαν, ενώ οι άλλες 35 είναι καινούργιες, στις οποίες συμμετέχουν και βραζιλιάνικα κεφάλαια.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Κολομβία και στην Αργεντινή, όπου και οι 23 Πολιτείες της χώρας έχουν κάποιας μορφής συμβόλαιο με την Κίνα: πρώτες ύλες, σόγια και άλλα παράγωγα, πετρέλαιο. Ειδικά ο «μαύρος» χρυσός ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κινέζους, όπως ενδιέφερε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τις ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες πετρελαιοπαραγωγές χώρες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Πάντως, τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή έχουν προωθήσει και μια νέα νομοθεσία σχετικά με το ποσοστό γης που μπορούν να κατέχουν ξένοι στη χώρα τους. Προφανώς, ένα θέμα είναι η εξαγωγή πρώτων υλών και ένα άλλο -πιο ευαίσθητο- η απόκτηση της γης που παράγει αυτές τις πρώτες ύλες.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να αναδειχθεί ο δεύτερος (μετά τις ΗΠΑ) εμπορικός εταίρος της Λατινικής Αμερικής. ξεπερνώντας την ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει επενδύσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Λατινική Αμερική» λέει ο Βέλγος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ. Το θέμα είναι ότι η Κίνα βιάζεται και η Λατινική Αμερική δεν έχει χρόνο για χάσιμο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024