Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Το Μεξικό αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες, αλλά  και γοητευτικότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί κοιτίδα σπουδαίων πολιτισμών, μεγάλων καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών και λογοτεχνών με τεράστια απήχηση στην Ελλάδα. Πρόσφατα γιόρτασε τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας του. Ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα, Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες ντε Όκα, μιλά στο in.gr για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το Μεξικό αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες, αλλά και γοητευτικότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί κοιτίδα σπουδαίων πολιτισμών και μεγάλων καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών και λογοτεχνών με μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα. Πρόσφατα γιόρτασε τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας του.

Ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα, Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες ντε Όκα, μιλά στο in.gr για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Οι κύριες προκλήσεις για το Μεξικό έγκεινται στις εσωτερικές υποθέσεις και έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, με την προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας, με την προστασία του περιβάλλοντός μας, με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την ενίσχυση των δημόσιων θεσμών μας. Η διπλωματία του Μεξικού έχει ως κεντρικό καθήκον της να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί κάθε μία από αυτές τις προκλήσεις.

» Η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν προωθεί την διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της φτώχειας και την υπέρβαση της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που πλήττει το Μεξικό, οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη με μια έντονη προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ενθαρρύνει την υιοθέτηση των διεθνών δεσμεύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενισχύει τις δυνατότητες των εθνικών θεσμών για την καταπολέμηση των διασυνοριακών εγκληματικών οργανώσεων και συμβάλει στις εθνικές προσπάθειες για την πλήρη εδραίωση του Κράτους δικαίου στο Μεξικό. Οι δράσεις αυτές και πολλές άλλες, αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για την προώθηση της ευημερίας των Μεξικανών.

» Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την μεξικανική πρωτοβουλία για ένα «Πράσινο Ταμείο», ένα μοντέλο για τη χρηματοδότηση θετικών δράσεων για το περιβάλλον στις αναπτυσσόμενες χώρες, που προτάθηκε από το Μεξικό στο Durban, τον Δεκέμβριο του 2011, στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή 17. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν την χρηματοδότηση σύμφωνα με τρεις παράγοντες: την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τον 19ο αιώνα, τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και τον συνολικό πληθυσμό.

» Το Μεξικό έχει επιλεγεί για να προεδρεύει το 2012 στο G20. Το G20 έχει το δύσκολο καθήκον να προωθεί τον συντονισμό μακροοικονομικών πολιτικών που να παρέχουν ασφάλεια στις αγορές, να εξασφαλίζουν ταμειακή ροή και να ενισχύουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Έχει επίσης, κατά την προοπτική μας, το καθήκον να διασφαλίσει πως η διεθνής οικονομική διάταξη που δημιουργείται ευνοεί την ανάπτυξη μας και εκείνη των άλλων εθνών όπως το δικό μας. Το Μεξικό, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο G-20 θα προσφέρει μια παρουσία χωρίς αποκλεισμούς και με διαφάνεια, όπου θα μπορούν να ακουστούν τρίτες χώρες που δεν είναι μέλη, όπως η Ελλάδα.

» Το Μεξικό χαίρει από υγιή μακροοικονομικά στοιχεία, με αύξηση του ΑΕΠ παρά την κρίση, ένα χαμηλό επίπεδο χρέους, έναν συγκρατημένο πληθωρισμό και επίπεδα αποθεμάτων χωρίς προηγούμενο.

» Σήμερα, τρία χρόνια πριν το 2015, ημερομηνία που τέθηκε για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για την Χιλιετία, το Μεξικό έχει εκπληρώσει πολλούς από αυτούς και πλησιάζει στην επίτευξη των υπόλοιπων. Η συνεργασία μας με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη έχει συμβάλει σε αυτές τις εξελίξεις.

» Η διεθνής συνεργασία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας. Τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, αναπτύχθηκαν στο Μεξικό περισσότερα από 316 προγράμματα συνεργασίας. Ως χώρα όχι μόνο παραλήπτης αλλά και πάροχος αναπτυξιακής βοήθειας, το Μεξικό εφάρμοσε 120 διμερείς πρωτοβουλίες και 22 περιφερειακές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος, παιδείας και γεωργίας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024