Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Oύγκο Τσάβες, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Oύγκο Τσάβες, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Tους τελευταίους τρεις μήνες της ζωής του Ούγκο Τσάβες περιγράφει η ισπανική εφημερίδα ABC, έχοντας αρκετές αποκλειστικές πληροφορίες, όπως τονίζει, για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος μετέβη στην Κούβα για να υποβληθεί σε μία ακόμα χειρουργική επέμβαση. Οι τελευταίοι μήνες περιγράφονται ως ο «περίπλους της Καραϊβικής», αφού ο Τσάβες πήγε και ήρθε δύο φορές στην Κούβα και μία φορά σε ένα μικρό νησί της Βενεζουέλας, το οποίο παλαιότερα είχε σφραγίσει την πορεία του ίδιου του προέδρου.

Tους τελευταίους τρεις μήνες της ζωής του Ούγκο Τσάβες περιγράφει η ισπανική εφημερίδα ABC, έχοντας αρκετές αποκλειστικές πληροφορίες, όπως τονίζει, για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος μετέβη στην Κούβα για να υποβληθεί σε μία ακόμα χειρουργική επέμβαση.

Οι τελευταίοι μήνες περιγράφονται ως ο «περίπλους της Καραϊβικής», αφού ο Τσάβες πήγε και ήρθε δύο φορές στην Κούβα και μία φορά σε ένα μικρό νησί της Βενεζουέλας, το οποίο παλαιότερα είχε σφραγίσει την πορεία του ίδιου του προέδρου.

Με το που έγιναν γνωστές οι επιπλοκές από εκείνη την επέμβαση, το ζήτημα του θανάτου είχε πλέον μπει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι από τις αρχές Ιανουαρίου είχε στην κατοχή της -αλλά δεν δημοσίευε- πληροφορίες ότι οι αρμόδιοι μιλούσαν για τις λεπτομέρειες της κηδείας.

Μάλιστα, στην Αβάνα έφτασε ο Μάσιμο Σινιοράτσι, ο άνθρωπος που ταρίχευσε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Κανείς βεβαίως δεν μπορούσε να συνδέσει την παρουσία του στην πρωτεύουσα της Κούβας με τον Τσάβες, αλλά κανείς δεν μπορούσε και να την διαψεύσει.

Μετά τις 18 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε για τον Τσάβες ο «περίπλους της Καραϊβικής», κυρίως λόγω μιας κάποιας σταθεροποίησης της υγείας του. Καταρχήν επέστρεψε στο Καράκας για να συνεχίσει τη νοσηλεία του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Βασική επιδίωξη ήταν να πραγματοποιηθεί επιτέλους η τελετή ορκωμοσίας, ώστε ο Νικολάς Μαδούρο -ως αντιπρόεδρος πλέον- να οδηγήσει συνταγματικά και θεσμικά τις εξελίξεις μετά το θάνατό του.

Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή. Στις 22 Φεβρουαρίου έγιναν νέες εξετάσεις στον πρόεδρο, οι οποίες έδειξαν μετάσταση του καρκίνου σε τέτοιο βαθμό που είχε επηρεαστεί το 35% του αριστερού πνεύμονα. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας, ακόμα και στους πλέον αισιόδοξους.

Εκείνη την ίδια μέρα, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Τσάβες μεταφέρθηκε στο νησί Ορτσίλα της Καραϊβικής, όπου βρίσκεται βάση των Ένοπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας. Στο συγκεκριμένο νησί έχει πρόσβαση αποκλειστικά ο εκάστοτε πρόεδρος με την οικογένειά του, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
{{{ map }}}
Στόχος της μετάβασης ήταν να περάσει λίγες ήσυχες μέρες με την οικογένειά του, μακριά από την πίεση που δημιουργούσε η παρουσία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Καράκας. Η ειρωνεία της τύχης ή το παιχνίδι της ιστορίας: στο νησί αυτό είχε φυλακιστεί ο Τσάβες το 2002, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του.

Δεν ήταν όμως το τελευταίο ταξίδι του ασθενή προέδρου, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα, την 1η Μαρτίου ο Τσάβες μεταφέρθηκε εκ νέου στην Κούβα, αυτή τη φορά με επιθυμία της μητέρας του.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν υποβλήθηκε σε νέα χημειοθεραπεία, ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα, σημειώνουν ότι πλέον καμία θεραπεία δεν θα είχε αποτέλεσμα. Κατά την άποψη κορυφαίου Ισπανού ογκολόγου, ούτε καν η τελευταία επέμβαση δεν έπρεπε να γίνει: απλά ο Τσάβες κέρδισε τρεις μήνες επώδυνης ζωής σε ένα κρεβάτι.

Τελικά, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου τόσο η οικογένεια του προέδρου όσο και το ιατρικό επιτελείο έριξαν λευκή πετσέτα. Το βράδυ εκείνης της ημέρας η οικογένεια του αποφάσισε να αποσυνδέσει τον πρόεδρο από τη μηχανική υποστήριξη.

Στις 5 Μαρτίου, και ενώ ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο μιλούσε στα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας ότι ο Τσάβες δίνει μάχη για τη ζωή του, ο πρόεδρος μεταφερόταν από την Αβάνα στο Καράκας για τελευταία φορά.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024