Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή με ανασχηματισμό για την πρόεδρο της Αργεντινής

Επιστροφή με ανασχηματισμό για την πρόεδρο της Αργεντινής

Στο γραφείο επέστρεψε η πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη της ενέργεια ήταν να κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που όλοι περίμεναν. Η ίδια εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές κάμερες, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα, εμφανώς αδυνατισμένη αλλά ευδιάθετη, για να ευχαριστήσει όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της. Ο ανασχηματισμός, πάντως, με αιχμή την οικονομία είχε ένα σαφές μήνυμα: το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει.

Στο γραφείο επέστρεψε η πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη της ενέργεια ήταν να κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που όλοι περίμεναν.

Η ίδια εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές κάμερες, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα, εμφανώς αδυνατισμένη αλλά ευδιάθετη, για να ευχαριστήσει όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της.

«Yπήρξαν και στιγμές δύσκολες» είπε στις κάμερες η πρόεδρος, κρατώντας ένα μικρό σκυλί. Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος από την κρανιακή κοιλότητα.

Ο ανασχηματισμός, πάντως, έχει ισχυρούς συμβολισμούς. Καταρχήν αντικαταστάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λορενσίνο, ο άνθρωπος που κάποτε σε επίμονες ερωτήσεις ελληνίδας δημοσιογράφου για το ύψος του πληθωρισμού, είχε φωνάξει «θέλω να φύγω».

Τελικώς, έφυγε και τη θέση του πήρε ο υφυπουργός Οικονομικών και «αρχιτέκτονας» της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF, Αξελ Κισίλοφ.

Όπως παρατηρούν πολιτικοί παρατηρητές, ο ίδιος έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει άτυπα το ρόλο του υπουργού Οικονομικών και ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η παραίτηση του Λορενσίνο.

Την περίοδο προτού εθνικοποιηθεί η YPF (ουσιαστικά οι αργεντινοί «πέταξαν» από τη χώρα τους Ισπανούς της Repsol), γίνονταν κάποιες ύστατες προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας.

Ένας από τους παρόντες στις συνομιλίες μίλησε στην El Pais, για το πώς του είχε φανεί σε εκείνη τη διαπραγμάτευση ο Κισίλοφ:

«Ήταν σαν να είχε βγει από κάποιο αμφιθέατρο πανεπιστημίου. Οι θέσεις του για τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας ήταν δογματικά αντίθετες. Αλλά ήταν και ο μόνος από τους παρόντες που ήξερε τι λέει.»

Πολλοί των θεωρούν ως ιδεολόγο παλαιάς σχολής, καθώς έχει επικρίνει την παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει τον δικό της δρόμο προς την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν σαγηνευτικό, ενώ οι επικριτές του μιλούν για έναν άνδρα απόλυτο και πολυλογά και τονίζουν ότι η στάση του μπορεί να φοβίσει τους ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, η πρόεδρος της Αργεντινής φαίνεται πως του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Αλλαγή υπήρξε και στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας. Η Μερσέδες Μάρκο δελ Ποντ, η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην Αργεντινή, αντικαταστάθηκε από τον διοικητή της Banco Nacion, Κάρλος Φάμπρεγα.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η Ντελ Ποντ έχασε τη θέση της, λόγω των κακών σχέσεων που είχε με τον Κισίλοφ.

Σημαντική θεωρείται επίσης και η τοποθέτηση του Χόρχε Καπίτανιτς (κυβερνήτης της επαρχίας του Τσάκο) στη θέση του επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Καπίτανιτς είναι ένας από τους πλέον πιστούς στην Κριστίνα Φερνάντες και πίσω από αυτή την εξέλιξη πολλοί «βλέπουν» προεδρικό χρίσμα για τις εκλογές του 2015, όταν η πρόεδρος ολοκληρώνει και τη δεύτερη θητεία της.

Ο ανασχηματισμός επικεντρώθηκε στην οικονομία, εκεί δηλαδή που παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα με πρώτο τον πληθωρισμό: 10% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 25% σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες.

Το σαφές μήνυμα που στέλνει η πρόεδρος με τις αλλαγές είναι το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει. Άλλωστε και η παραμονή του Γκιγιέρμο Μορένο, αρμόδιου για το Εμπόριο, στη θέση του αποδεικνύει. Ο Μορένο είναι «κόκκινο πανί» για την Αντιπολίτευση, αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, λόγω των παρεμβάσεων που ασκεί στις εισαγωγές και εξαγωγές.

«Η παραμονή του είναι ό,τι χειρότερο. Γιατί θα συνεχίσει να ελέγχει το εξωτερικό και εσωτερικό εμπόριο. Γιατί είναι ένα πρόσωπο που λέει ψέματα και αρνείται την πραγματικότητα» δήλωσε ο βουλευτής Φελίπε Σολά, άλλοτε σύμμαχος της Φερνάντες και του μακαρίτη συζύγου της Νέστορ Κίρνσερ.

Για την ώρα η Κριστίνα Φερνάντες θα ασκεί τα καθήκοντά της από την προεδρική κατοικία του Ολίβος, βόρεια της πρωτεύουσας, και όχι από το Προεδρικό Μέγαρο της Κάσα Ροσάδα.

Οι γιατροί τής έχουν επίσης απαγορεύσει τα ταξίδια με αεροπλάνο για τουλάχιστον ένα μήνα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024