Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άξελ Κισίλοφ, ο νέος «γκαούτσο» της αργεντινής οικονομίας

Άξελ Κισίλοφ, ο νέος «γκαούτσο» της αργεντινής οικονομίας

Έγινε γνωστός την περίοδο που η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρούσε στην εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF. Tώρα έρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος για τον 42χρονο Άξελ Κισίλοφ, τον άνθρωπο που αναλαμβάνει να «εμπεδώσει» ακόμα περισσότερο το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Έγινε γνωστός την περίοδο που η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρούσε στην εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF. Tώρα έρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο λόγος για τον 42χρονο Άξελ Κισίλοφ, τον άνθρωπο που συγκεντρώνει περισσότερη εξουσία από ποτέ.

Η ανάδειξή του στο υπουργείο έγινε στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ήταν η πρώτη κίνηση της Κριστίνα Φερνάντες μετά την επιστροφή της στα προεδρικά καθήκοντα.

Ο ανασχηματισμός είχε ισχυρούς οικονομικούς συμβολισμούς. Ο Κισίλοφ αντικατέστησε τον Ερνάν Λορενσίνο, τον υπουργό που έγινε γνωστός από τη φράση «me quiero ir» (θέλω να φύγω), την οποία είπε σε ελληνίδα δημοσιογράφο που τον ρωτούσε επίμονα για το ύψος του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αργεντινή. Οι επίσημες στατιστικές της κυβέρνησης (αμφισβητούνται από το ΔΝΤ) κάνουν λόγο για ποσοστό 10%, όμως άλλες μετρήσεις τον τοποθετούν στο 25%-30%.

Για τον πληθωρισμό εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μερσέδες ντελ Ποντ, η οποία αντικαταστάθηκε.

Ένα ακόμα πρόσωπο που αντικαταστάθηκε ήταν ο Γκιγιέρμο Μορένο, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, «κόκκινο πανί» για τον επιχειρηματικό κόσμο της Αργεντινής, την Αντιπολίτευση, αλλά και αρκετούς περονιστές πρώην συνεργάτες της προέδρου.

Πίσω από αυτόν τον φαινομενικά «αδιάφορο» τίτλο κρυβόταν το πρόσωπο που άνοιγε και έκλεινε τη στρόφιγγα των εισαγωγών, σήκωνε το τηλέφωνο και μιλούσε με απαξιωτικό τρόπο σε επιχειρηματίες.

Τώρα πλέον η εξουσία στην οικονομία περνά στα χέρια του Κισίλοφ, ο οποίος παλαιότερα εργάστηκε ως ακαδημαϊκός, δίνοντας μαθήματα και γράφοντας κείμενα για τις οικονομικές θεωρίες.

Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει μελετήσει σε βάθος Μαρξ και Κέινς. Για τον άγγλο οικονομολόγο έγραψε μάλιστα και διατριβή.

Πολλοί των θεωρούν ως ιδεολόγο παλαιάς σχολής, καθώς έχει επικρίνει την παγκοσμιοποίηση και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει τον δικό της δρόμο προς την ανάπτυξη.

Το 2009 κατέλαβε σημαντική θέση στις αερογραμμές Aerolineas Argentinas. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που εθνικοποιήθηκαν, το 2008, προκαλώντας την οργή της Ισπανίας.

Ακολούθησε η εθνικοποίηση της YPF. Και εδώ κυριαρχούσαν οι Ισπανοί, οι οποίοι εξοργίστηκαν για μια ακόμα φορά με την κυβέρνηση της Φερνάντες.

Εκεί ήταν που έλαμψε το «άστρο» του Κισίλοφ ως υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για την εθνικοποίηση.

Προτού η κυβέρνηση λάβει την απόφαση να εθνικοποιήσει την YPF, υποτίθεται ότι γίνονταν κάποιες τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους ισπανούς της Repsol (πλειοψηφία στην εταιρεία) για να αλλάξουν τακτική, να επενδύσουν περισσότερα και να ρίξουν τις τιμές.

Ένας από τους παρόντες στις συνομιλίες μίλησε στην El Pais, για το πώς του είχε φανεί σε εκείνη τη διαπραγμάτευση ο Κισίλοφ:

«Ήταν σαν να είχε βγει από κάποιο αμφιθέατρο πανεπιστημίου. Οι θέσεις του για τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας ήταν δογματικά αντίθετες. Αλλά ήταν και ο μόνος από τους παρόντες που ήξερε τι λέει.»

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν σαγηνευτικό, ενώ οι επικριτές του μιλούν για έναν άνδρα απόλυτο και φλύαρο.

Οι πολιτικές της έντονης παρέμβασης στην οικονομία, του περιορισμού των εισαγωγών και των αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του συναλλάγματος, δεν πρόκειται να αλλάξουν και αυτή είναι κοινή πεποίθηση όσων μελέτησαν προσεκτικά τον ανασχηματισμό της προέδρου.

Μένει βέβαια να φανεί αν ο Κισίλοφ με τις μακριές φαβορίτες και τα ανοικτά πουκάμισα θα βρει περισσότερες λύσεις στο πρόβλημα του πληθωρισμού και τις μονίμως τεταμένες σχέσεις κυβέρνησης-επιχειρηματικού κόσμου.

Ίσως το μοναδικό πλέον αντίβαρο στην απόλυτη εξουσία του Κισίλοφ να είναι ο νέος επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Χόρχε Καπίτανιτς, ενδεχομένως και υποψήφιος για την προεδρία το 2015.

Ο οικονομολόγος Καπίτανιτς κάποτε υπήρξε εργοδότης του Κισίλοφ και σίγουρα είναι περισσότερο πραγματιστής στις ιδέες του για την οικονομία.

Απόστολος Ρουμπάνης

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

    Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τρίτη 23 Απριλίου 2024