Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «φάντασμα του Δεκέμβρη» αναβιώνει στην Αργεντινή των 30 χρόνων δημοκρατίας

Το «φάντασμα του Δεκέμβρη» αναβιώνει στην Αργεντινή των 30 χρόνων δημοκρατίας

Tριάντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας γιορτάζει η Αργεντινή. Ήταν 10 Δεκεμβρίου 1983, όταν ο ριζοσπάστης Ραούλ Αλφονσίν αναλάμβανε την εξουσία μετά από επτά χρόνια δικτατορίας και ενός πολέμου με τη Βρετανία για τα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς. Ωστόσο, η επέτειος στιγματίζεται από τις λεηλασίες καταστημάτων -με οκτώ νεκρούς- λόγω της απεργίας των αστυνομικών. Η σύμπτωση: είναι και πάλι Δεκέμβρης, ένας μήνας «καταραμένος» για τη χώρα.

Tριάντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας γιορτάζει η Αργεντινή. Ήταν 10 Δεκεμβρίου 1983, όταν ο ριζοσπάστης Ραούλ Αλφονσίν αναλάμβανε την εξουσία μετά από επτά χρόνια δικτατορίας και ενός πολέμου με τη Βρετανία για τα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Ωστόσο, η επέτειος στιγματίζεται από τις λεηλασίες καταστημάτων -με οκτώ νεκρούς- λόγω της απεργίας των αστυνομικών.

Η σύμπτωση: είναι και πάλι Δεκέμβρης, ένας μήνας «καταραμένος» για τη χώρα, αφού ήταν Δεκέμβριος του 2001, όταν η Αργεντινή ανακοίνωνε και επισήμως τη χρεοκοπία της με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολύνεκρες ταραχές, κυρίως στην πρωτεύουσα.

Αυτή τη φορά, δεν είναι η χρεοκοπία, αλλά οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αστυνομικών με αίτημα μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την απουσία αστυνομικής δύναμης από αρκετές πόλεις της χώρας. Έτσι, ομάδες πολιτών προχωρούν σε λεηλασίες καταστημάτων.

H αρχή έγινε πριν από λίγες μέρες στην πόλη Κόρδοβα. Αρχικά οι αστυνομικοί εισέπραξαν το ηχηρό «όχι» του κυβερνήτη σε αυξήσεις.

Αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία και οι λεηλασίες δεν άργησαν να έρθουν. Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.

Ο κυβερνήτης επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα (βρισκόταν στο Ρίο της Βραζιλίας) και υπό την πίεση των γεγονότων (ένας νεαρός νεκρός) αποδέχθηκε τα αιτήματα των αστυνομικών.

Η αναταραχή επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου οι αστυνομικοί ακολούθησαν το παράδειγμα των συναδέλφων τους της Κόρδοβα.

Συνολικά οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων παίρνουν το νόμο στα χέρια τους για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, αλλά και οι συλληφθέντες.

Ποιοι κάνουν τις συλλήψεις; Οι «ομοσπονδιακές δυνάμεις της αστυνομίας» που φτάνουν για την επιβολή της τάξης.

Σε αρκετές επαρχίες οι κυβερνήτες ανακοινώνουν «προληπτικά» αυξήσεις μισθών, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

Το 2002, όταν η χώρα είχε πλέον χρεοκοπήσει, το 60% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στα επίπεδα του 24%. Όμως, ο πληθωρισμός «τρέχει» με 25% (σύμφωνα με ανεπίσημες μελέτες) και αυτό πλήττει περισσότερο τα κατώτερα στρώματα. Έστω και αν οι λεηλασίες δεν έχουν πάντα να κάνουν με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά με τηλεοράσεις, κλιματιστικά, κινητά τηλέφωνα και κονσόλες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις αυτές υπάρχουν οργανωμένες ομάδες συμφερόντων που επιδιώκουν το χάος, στην επέτειο της Μεταπολίτευσης.

Μάλιστα η Δικαιοσύνη αποφάσισε να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν «διαπλοκή» μεταξύ μερίδας αστυνομικών και ομάδων που προχωρούν σε λεηλασίες.

Από την Αντιπολίτευση το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η Αργεντινή, το πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά.

«Αν ο ίδιος άνθρωπος που πάει σπίτι του με ένα κομμάτι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα, βγαίνει το βράδυ για να κλέψει το κατάστημα από το οποίο ψώνισε, τότε κάτι πάει στραβά. Κάτι κάναμε λάθος ως κοινωνία και ως πολιτικοί» δήλωσε στην El Pais η γερουσιαστής Νόρμα Μοραντίνι.

Ο Λουίς Μαχούλ, αρθρογράφος της εφημερίδας El Cronista, σημειώνει το ανήθικο του πράγματος. Την σχεδόν «φυσιολογική άποψη» ότι ένας αστυνομικός μπορεί να αφήσει στο έλεος του θεού τη γειτονιά του, επειδή έχει αιτήματα.

«Είναι σαν να μένει ένας ασθενής στη μέση μιας χειρουργικής επέμβασης, επειδή οι γιατροί αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία, θεωρώντας ότι τα αιτήματά τους είναι ιερά.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024