Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερος γύρος προεδρικών στη Χιλή με ένα ξεκάθαρο φαβορί

Δεύτερος γύρος προεδρικών στη Χιλή με ένα ξεκάθαρο φαβορί

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Χιλής για να αποφασίσουν ποια κυρία θα στείλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο της Λα Μονέδα. Την υποψήφια της κεντροαριστεράς (και τέως πρόεδρο) Μισέλ Μπατσελέτ ή την υποψήφια της κεντροδεξιάς Έβελιν Ματέι; Η διαδικασία είναι μάλλον τυπική, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο η Μπατσελέτ έλαβε 46,68%, έναντι 25% της Ματέι.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Χιλής για να αποφασίσουν ποια κυρία θα στείλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο της Λα Μονέδα. Την υποψήφια της κεντροαριστεράς (και τέως πρόεδρο) Μισέλ Μπατσελέτ ή την υποψήφια της κεντροδεξιάς Έβελιν Ματέι;

Η διαδικασία είναι μάλλον τυπική, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο που είχε γίνει το Νοέμβριο η Μπατσελέτ έλαβε 46,68%, έναντι 25% της Ματέι.

Για την Ματέι και μόνο το γεγονός ότι η εκλογή πήγε σε δεύτερο γύρο ήταν μεγάλη επιτυχία, αφού οι περισσότεροι προεξοφλούσαν νίκη της Μπατσελέτ από τον πρώτο γύρο με το πολυπόθητο 50%.

Επιπλέον, η Ματέι υπήρξε μόλις η τέταρτη επιλογή της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές. Οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές αποχώρησαν ο ένας μετά τον άλλο για διάφορους λόγους: από καταγγελίες για off shore μέχρι κατάθλιψη.

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον β’ γύρο πέφτει την Παρασκευή, ενώ οι δύο υποψήφιες διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Η Ματέι επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Μπατσελέτ, θεωρώντας ότι αυτό θα συσπειρώσει την εκλογική βάση της κεντροδεξιάς.

Αιχμή του δόρατος για την ίδια ήταν η πρόθεση της Μπατσελέτ να αλλάξει το Σύνταγμα. «Θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα» έλεγε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Μπατσελέτ προτίμησε να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους, δίνοντας την εικόνα της «ήρεμης δύναμης», βασιζόμενη ασφαλώς και στο τεράστιο προβάδισμα σε ψήφους.

Το ποσοστό που έλαβε η Μπατσελέτ στον πρώτο γύρο μεταφράστηκε και σε ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, όμως, θα χρειαστεί ακόμα συμμαχίες για να καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσοστό που απαιτείται για την συνταγματική αναθεώρηση.

    Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν στη χώρα έδειξαν ότι η Μπατσελέτ θα κερδίσει τον β’ γύρο με ποσοστό στα επίπεδα του 60%.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Χιλής που δύο γυναίκες πολιτικοί δίνουν τη μάχη στον β’ γύρο.

    Απόστολος Ρουμπάνης

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    «Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

    Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024