Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περί προεδρικής κάλπης

Περί προεδρικής κάλπης

Κορωνίδα της δημοκρατικής διαδικασίας στη Γαλλία θεωρείται η εκλογή του προέδρου, που γίνεται με άμεση προσφυγή στο εκλογικό σώμα από το 1962. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής, και μπορεί να ανανεωθεί διαδοχικά μόνο μία φορά.

Κορωνίδα της δημοκρατικής διαδικασίας στη Γαλλία θεωρείται η εκλογή του προέδρου, που γίνεται με άμεση προσφυγή στο εκλογικό σώμα από το 1962. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής, και μπορεί να ανανεωθεί διαδοχικά μόνο μία φορά.

Για την ανάληψη του αξιώματος, ο υποψήφιος θα πρέπει πάντα να έχει συγκεντρώσει την προτίμηση της απόλυτης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος (του 50% συν μία ψήφο).

Αυτό καλύπτεται με τη διεξαγωγή δύο γύρων: Στον πρώτο γύρο, οι πολίτες ψηφίζουν μεταξύ όσων υποψηφίων έχουν κατέβει στη «μάχη» για το Ελιζέ και εάν -όπως κατά κανόνα συμβαίνει- κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, διεξάγεται δεύτερος γύρος, δύο Κυριακές μετά τον πρώτο, μεταξύ μόνο των δύο προπορευόμενων υποψηφίων.

Οι προεδρικές εκλογές του 2012 έχουν οριστεί για τις 22 Απριλίου, και ο πιθανός δεύτερος γύρος θα γίνει στις 6 Μαΐου. Μεταξύ των δύο γύρων, και συνήθως ήδη αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή, οι υποψήφιοι που έχουν αποκλειστεί δηλώνουν, άτυπα, την προτίμησή τους για το δεύτερο γύρο. Συχνά, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν προνοήσει «κλείνοντας το μάτι» κατά την προεκλογική τους εκστρατεία στο κοινό των υποψηφίων με τις λιγότερες πιθανότητες.

Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές ξεκινά με την κάλυψη των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υποβολή υποψηφιοτήτων: Υποψηφιότητα μπορεί να θέσει οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης άνω των 18, αλλά μόνο αφού παρουσιάσει «δήλωση στήριξης» («parrainage») από τουλάχιστον 500 αξιωματούχους στη γαλλική επικράτεια.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης (βουλευτές και γερουσιαστές), επικεφαλής τοπικής αυτοδιοίκησης -ηπειρωτικών και υπερπόντιων περιοχών- και Γάλλοι ευρωβουλευτές. Για να αποφεύγονται μάλιστα «τοπικές» υποψηφιότητες, οι δηλώσεις πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον 30 περιοχές και με μέγιστο όριο υπογραφών από την ίδια περιφέρεια το 10%.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, και μετά την εκλογή του νέου προέδρου μπορεί να δημοσιοποιηθεί μόνο η κατάσταση του νικητή.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ψήφισαν 36,7 εκατ. Γάλλοι πολίτες στον πρώτο γύρο και 35,7 εκατ. πολίτες στο δεύτερο. Το ποσοστό συμμετοχής, σε σύνολο 44,4 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήταν από τα υψηλότερα μεταπολεμικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών, η Εθνοσυνέλευση λειτουργεί κανονικά.

Οι πρόεδροι της Πέμπτης Δημοκρατίας:

Σαρλ ντε Γκωλ (1958-1969)

Ζορζ Πομπιντού (1969-1974)

*Αλέν Ποέ, 1974 (υπηρεσιακός μετά το θάνατο του Πομπιντού)

Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν (1974-1981)

Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995)

Ζακ Σιράκ (1995-2007)

Νικολά Σαρκοζί (πρώτη θητεία 2007-2012)

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024