Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρίν Λεπέν: το «εκσυγχρονισμένο» πρόσωπο της ακροδεξιάς

Μαρίν Λεπέν: το «εκσυγχρονισμένο» πρόσωπο της ακροδεξιάς

Η Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε στην ηγεσία του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου τον Ιανουάριο του 2011, μετά από εσωκομματικές εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά της δείχνουν ότι δεν είναι απλά η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, αλλά μια υπολογίσιμη δύναμη στο γαλλικό...

Η Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε στην ηγεσία του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου τον Ιανουάριο του 2011, μετά από εσωκομματικές εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά της δείχνουν ότι δεν είναι απλά η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, αλλά μια υπολογίσιμη δύναμη στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να αφαιρέσει ορισμένα από τα «τοξικά» στοιχεία της ρητορικής του ακροδεξιού κόμματός της, χωρίς ωστόσο να «προδώσει» τον εθνικισμό που εξέφραζε ο πατέρας της.

Στη Γαλλία έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό πρόσωπο του ευρωσκεπτικισμού. «Η Γαλλία είναι όπως ο κομμουνισμός, είναι ολοκληρωτική. Μάς λένε εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να φύγουμε (από την ΕΕ)» έχει δηλώσει, προσθέτοντας ότι εκείνη υποστηρίζει το αντίθετο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος που ίδρυσε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας μοντέρνας γυναίκας που έχει τρία παιδιά και δύο διαζύγια στην πλάτη της, πολλές υποχρεώσεις και πολλές ανησυχίες για την πορεία της κοινωνίας.

Από την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος έχει προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει την ακροδεξιά ρητορική του κόμματός της, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Χαρακτηριστικό αυτής της στάσης είναι ότι μετά την υπόθεση Μερά, του νεαρού ουσουλμάνου αλγερινής καταγωγής που σκότωσε επτά άτομα στην Τουλούζη, η Μαρίν Λεπέν επέμενε μεν ότι το Ισλάμ και η επιβολή της «τάξης και της ασφάλειας» βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της, αλλά, επίσης, επαναλάμβανε ότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία εξτρεμιστές.

Παρ’ όλα αυτά το θέμα της μετανάστευσης εξακολουθεί και αποτελεί βασικό ζήτημα για το κόμμα της. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι μία πολυπολιτισμική κοινωνία μπορεί να ζήσει ειρηνικά. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει ποτέ» δηλώνει.

Η -γεννημένη τον Αύγουστο του 1968- Μαρίν Λεπέν έχει μεγαλώσει στο Παρίσι, στα προάστια Νεϊγί και Σεντ Κλάουντ, έχει πτυχίο δικηγόρου, επάγγελμα που άσκησε για έξι περίπου χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του πατέρα της και τελικά διάδοχός του.

Έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, έχει δηλώσει ότι οι επιπτώσεις από την επιστροφή στο φράγκο δεν θα είναι τόσο μεγάλες και έχει ταχθεί κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τους τελευταίους μήνες έχει επιχειρήσει, μάλλον μάταια, να χτίσει ένα διεθνές προφίλ εν όψει των προεδρικών εκλογών. Τον Νοέμβριο πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και με τον Ρον Πολ του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Και οι δύο συναντήσεις έγιναν μάλλον «με το ζόρι», καθώς δεν είχαν προγραμματιστεί.

Το περίπου 15% των ψήφων που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις η Μαρίν Λεπέν δείχνει ότι διαθέτει την προτίμηση αρκετών Γάλλων ψηφοφόρων. Η προσπάθεια του Νικολά Σαρκοζί να «κλέψει» κάποιες από τις ψήφους της φανερώνει ότι η Μ.Λεπέν είναι μια υπολογίσιμη αντίπαλος για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς προσδοκά να αλιεύσει περισσότερες ψήφους από τη Δεξιά παρά από τον κεντρώο χώρο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024