Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να εργαστούν για την ανάπτυξη στην Ευρώπη δεσμεύονται Μέρκελ-Ολάντ

Να εργαστούν για την ανάπτυξη στην Ευρώπη δεσμεύονται Μέρκελ-Ολάντ

Επίδειξη ενότητας από τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ στην «επίσημη πρώτη» στο Βερολίνο με κοινό μήνυμα ότι θέλουν να κρατήσουν Ελλάδα στο ευρώ και δέσμευση γαλλογερμανικής συνεργασίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης προς όφελος της Ευρώπης. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι «όλα από όλους» προς αναβίωση της ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των ευρωομολόγων, και η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε για γαλλογερμανική συνεργασία υπέρ της ανάπτυξης με κατάθεση κοινών προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Επίδειξη ενότητας από τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ στην «επίσημη πρώτη» στο Βερολίνο με κοινό μήνυμα ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και δέσμευση γαλλογερμανικής συνεργασίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης προς όφελος της Ευρώπης. Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των Βρυξελλών «όλα από όλους» προς αναβίωση της ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των ευρωομολόγων, και η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε για γαλλογερμανική συνεργασία υπέρ της ανάπτυξης με κατάθεση κοινών προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Οι δύο ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ανάπτυξης τις προσεχείς εβδομάδες έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ως πρώτο βήμα προς γεφύρωση των διαφωνιών τους για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νέο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι Βερολίνο και Παρίσι κατανοούν την κοινή τους ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης και θα εργαστούν για την κατάθεση κοινών προτάσεων προς ενίσχυση της ανάπτυξης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Επισήμανε ότι πιστεύει πως υπάρχουν «σημεία συμφωνίας» με τη γαλλική πλευρά επί του θέματος της ανάπτυξης, στο οποίο στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία ο Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως «θα ήταν πολύ σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να παρουσιάσουν μαζί τις ιδέες τους σε αυτή τη σύνοδο, και θα εργαστούν στενά για την προετοιμάσουν».

Ο Ολάντ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει όλες τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσα να τονώσουν την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων των ευρωομολόγων στα οποία η γερμανική κυβέρνηση σταθερά αντιτάσσεται.

«Στο θέμα της ανάπτυξης, η μέθοδος που συμφωνήσαμε είναι να βάλουμε όλες τις ιδέες και όλες τις προτάσεις στο τραπέζι και να εξετάσουμε ποια νομικά μέσα υπάρχουν για να τις θέσουμε σε ισχύ» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την παρθενική συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ερωτηθείς εάν επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο Ολάντ ανέφερε ότι θα μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εργασία που προανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Γερμανία «για το καλό της Ευρώπης» και ότι οραματίζεται μία σχέση «ισορροπημένου και αμοιβαίου σεβασμού».

Ερωτηθείσα από πλευράς της η Άνγκελα Μέρκελ εάν φοβάται τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ολάντ, η καγκελάριος έδωσε την απάντηση πως «σπάνια φοβάται».

Στην πρώτη ομιλία του μετά την ορκωμοσία στην προεδρία της Γαλλίας ο Φρανουσά Ολάντ είχε ζητήσει το πρωί της Τρίτης ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης που θα αντισταθμίσει τα μέτρα λιτότητας που σταθερά προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος ως «συνταγή» στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Απέσπασε άμεσα τη στήριξη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που «σάρωσαν» την Κυριακή στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ να καταγράφουν ιστορικό χαμηλό, σε μία ετυμηγορία που μεταφράστηκε ως «χαστούκι» στη λιτότητα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες απαίτησαν στενότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα και εφαρμογή πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή του στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024