Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν μπαίνει στην κυβέρνηση η Μαρτίν Ομπρί, μετά την επιλογή του Ερό

Δεν μπαίνει στην κυβέρνηση η Μαρτίν Ομπρί, μετά την επιλογή του Ερό

Πρωθυπουργικά καθήκοντα ανέλαβε την Τετάρτη ο 62χρονος Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών. Ο Φρανσουά Φιγιόν παρέδωσε την εξουσία στον μετριοπαθή Ερό, ο οποίος υπήρξε η επιλογή του Φρανσουά Ολάντ για τη θέση. Το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύσταση της νέας κυβέρνησης. Ενοχλημένη από την επιλογή του Ερό φαίνεται πως είναι η Μαρτίν Ομπρί, η οποία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση, καθώς η παρουσία της «δεν θα είχε κανένα νόημα».

Πρωθυπουργικά καθήκοντα ανέλαβε την Τετάρτη ο 62χρονος Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών.

Ο Φρανσουά Φιγιόν παρέδωσε την εξουσία στον μετριοπαθή Ερό την Τετάρτη. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην καθηγητή γερμανικών και παλιό σύμμαχο του Ολάντ θεωρείται ότι θα βοηθήσει τον Γάλλο πρόεδρο, σε μία περίοδο που η προσέγγιση με το Βερολίνο κρίνεται απαραίτητη.

Φρ.Φιγιόν και Ζαν-Μαρκ Ερό είχαν συνομιλία μισής ώρας πριν ο Φιγιόν, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης στα πέντε χρόνια της θητείας του Νικολά Σαρκοζί, και η σύζυγός του αναχωρήσουν από το πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Ο 62χρονος Ερό, πρώην επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση, θα ασχοληθεί χωρίς καθυστέρηση με τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της ημέρας.

Η Μαρτίν Ομπρί, η οποία ήταν και εκείνη ένα από τα ονόματα που είχαν ακουστεί για την πρωθυπουργία, φημολογείτο ότι θα αναλάμβανε το σούπερ-υπουργείο Νεολαίας και Εκπαίδευσης (δύο τομείς που έχει στρέψει την προσοχή του ο Ολάντ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Monde, η Μαρτίν Ομπρί δεν θα αναλάβει τελικά κάποιο υπουργείο. Μετά την επιλογή του Ερό στην πρωθυπουργία, «η παρουσία μου στην κυβέρνηση δεν θα είχε νόημα», λέει η Μ.Ομπρί.

«Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε μια πολιτική επιλογή» τόνισε.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επιλέξει μετριοπαθείς «φωνές» για κρίσιμα υπουργεία. Ο συνεργάτης και σύμβουλός του, Μισέλ Σαπίν, θεωρείται ότι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της μείωσης της ανεργίας και της μείωσης του ελλείμματος στη Γαλλία.

Και ο Μ.Σαπίν, όπως και ο Φρανσουά Ολάντ, έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης, θέλοντας να απομακρυνθεί από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Δεν είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών από τον Αλέν Ζιπέ. Πιθανός υποψήφιος είναι ο 54χρονος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, στράφηκε αρκετά αργά στο στρατόπεδο Ολάντ, καθώς ήταν γνωστός υποστηρικτής του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Άλλη επιλογή είναι ο Λοράν Φαμπιούς που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1984 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν. Ωστόσο, ο Φαμπιούς έχει κατά το παρελθόν συγκρουστεί με τον Ολάντ. Μάλιστα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν περιμένει εναγωνίως τηλεφώνημα που θα τον ενημερώνει για την ανάληψη χαρτοφυλακίου, δήλωσε ξερά: «Όχι».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο Μανουέλ Βαλ. Επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας είναι ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αναλάβει η 38χρονη Ορελί Φιλιπετί. Για το υπουργείο Βιομηχανίας οι επιλογές είναι δύο: είτε ο Αλέρ Ρουσέτ, είτε ο αριστερός επικριτής της παγκοσμιοποίησης, Αρνό Μοντεμπούρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024