Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Oι μονομάχοι: Ραχόι εναντίον Ρουμπαλκάμπα

Oι μονομάχοι: Ραχόι εναντίον Ρουμπαλκάμπα

Δύο δοκιμασμένα στελέχη της πολιτικής ζωής διεκδικούν την προεδρία της κυβέρνησης, όπως αποκαλείται παραδοσιακά στην Ισπανία η πρωθυπουργία. Ο Μαριάνο Ραχόι τελεί «εν αναμονή» από το 2004. Ο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανέλαβε να κάνει μια αξιοπρεπή προσπάθεια για λογαριασμό των Σοσιαλιστών που αποχωρούν...

Δύο δοκιμασμένα στελέχη της πολιτικής ζωής διεκδικούν την προεδρία της κυβέρνησης, όπως αποκαλείται παραδοσιακά στην Ισπανία η πρωθυπουργία. Ο Μαριάνο Ραχόι τελεί «εν αναμονή» από το 2004. Ο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανέλαβε να κάνει μια αξιοπρεπή προσπάθεια για λογαριασμό των Σοσιαλιστών που αποχωρούν…

Μαριάνο Ραχόι

O -κατά πάσα πιθανότητα- επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας (τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις), ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, είναι «γεννημένος» πολιτικός. Κυριολεκτικά, μιας και η οικογένειά του διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πόλης Γκαλίθια- γενέτειρας και του Φράνκο.

Ο Ραχόι υπήρξε πάντα από τους στενότερους συνεργάτες του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ανέλαβε πόστο υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών στις κυβερνήσεις του Αθνάρ, την καμπάνια επανεκλογής τού οποίου –για το 2000- ανέλαβε ο ίδιος ο Ραχόι.

Ο 56χρονος Ραχόι έχει διατελέσει επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όταν ο Αθνάρ παραιτήθηκε το 2004, όλοι περίμεναν ότι ο Ραχόι θα ακολουθούσε εύκολα τα βήματα του και θα γινόταν πρωθυπουργός.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, όμως, άλλαξαν την πορεία των γεγονότων και ο Ραχόι έγινε (όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian σε παλαιότερο δημοσίευμα), ο Αλ Γκορ της ισπανικής πολιτικής.

Δηλαδή ο άνθρωπος θα έμενε γνωστός ως «ο επόμενος ηγέτης». Μέχρι το 2011, οπότε η οικονομική κρίση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Θαπατέρο και στην διαφαινόμενη ήττα των Σοσιαλιστών στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως κεντρικός στόχος του προγράμματός του είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Ισπανίας. Το κόμμα του δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, γεγονός που έχει δώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους τροφή για σχόλια. Σύμφωνα με αυτούς, ο Μ.Ραχόι δεν έχει άποψη για κανένα θέμα.

O ίδιος μοιάζει να φοβάται την υπερβολική βεβαιότητα ότι θα σαρώσει, επομένως ο κόσμος θα κάτσει στο σπίτι του.

«Ακόμα και σε γάμο να έχετε να πάτε, πρώτα στην κάλπη και μετά στον γάμο» δήλωσε πρόσφατα,

Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα

Ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να διαδεχθεί τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ένα έργο δύσκολο, δεδομένης της πτώσης των ποσοστών δημοτικότητας των Σοσιαλιστών.

Ο Ρουμπαλκάμπα διετέλεσε υπουργός Παιδείας το 1992, 1993 και υπουργός Εσωτερικών από το 2006 έως το 2011. Παράλληλα, διετέλεσε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπήρξε ο μοναδικός υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία, μετά την απόφαση του Θαπατέρο να μην διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Αποτελεσματικός ρήτορας και πρώην αθλητής (έχει καλύψει τα 100 μέτρα σε χρόνο 10,9 δευτερολέπτων), ο Ρουμπαλκάμπα είναι ένας 60χρονος καθηγητής χημείας που ασχολείται με την πολιτική εδώ και 30 χρόνια.

Στα 40 του ήταν ήδη βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ, στη συνέχεια έγινε έμπιστος σύμβουλος του Χοακίν Αλμούνια, για να αναλάβει επί Θαπατέρο το πιο δύσκολο έργο απ’ όλα: τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ. Μια αποστολή που φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί, αν λάβει κανείς υπόψη του και την ανακοίνωση της απόφασης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης να θέσει τέλος στην ένοπλη δραστηριότητα της.

Η ανάληψη της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον Ρουμπαλκάμπα γίνεται σε κακή στιγμή. Ο ίδιος θεωρείται χαρισματικός πολιτικός μεν, δεν θα καταφέρει όμως να αποφύγει την ήττα. Αυτό που καλείται να κάνει είναι να καταφέρει να κρατήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενωμένο και να καταφέρει να διαχειριστεί την ήττα.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024