Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποψήφιοι με περίεργα ονόματα και ισπανικό ταμπεραμέντο

Υποψήφιοι με περίεργα ονόματα και ισπανικό ταμπεραμέντο

Μπορεί την προσοχή όλων να συγκεντρώνουν οι μονομαχίες των Μαριάνο Ραχόι (ΡΡ) και Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα (PSOE), η Ισπανία όμως είναι η χώρα των «Αυτονομιών», όπου πολιτικοί με περίεργα αρκετές φορές ονόματα, διεκδικούν την ηγεσία στα τοπικά κοινοβούλια. Ή απλώς έχουν «ισπανικό πάθος»...

Μπορεί την προσοχή όλων να συγκεντρώνουν οι μονομαχίες των Μαριάνο Ραχόι και Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, η Ισπανία όμως είναι η χώρα των «Αυτονομιών», όπου πολιτικοί με περίεργα αρκετές φορές ονόματα, διεκδικούν την ηγεσία στα τοπικά κοινοβούλια.

Την πρωθυπουργία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας διεκδικεί ο Ζουσέπ Αντόνι Ντουράν ι Λέιδα του κεντρώου καταλανικού κόμματος CiU.

Δεινός ρήτορας και σοβαρός πολιτικός, όπως τον χαρακτηρίζουν, δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους: είναι ικανός να χαρακτηρίσει τεμπέληδες τους εργάτες της Ανδαλουσίας, όσο ικανός είναι να στείλει και τους ομοφυλόφιλους στον ψυχίατρο. Δεν χαρίζεται όμως ούτε στην Καθολική Εκκλησία και ας είναι πιστός.

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και στην κυβέρνηση Ραχόι. «Θα φανεί» όπως γράφει και η El Mundo.

Στην Χώρα των Βάσκων, τη μάχη για λογαριασμό του PNV δίνει ο Γιόσου Ινιάκι Ερκορέκα Χερβάσιο, ο ιδανικός υποψήφιος όπως τον χαρακτηρίζει ο Τύπος. Ιδανικός για τα δεδομένα της περιοχής.

Μάλιστα πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο πρόεδρο της Χώρας των Βάσκων, γνωστό στην Ισπανία με την λέξη lehendakari.

Τη θέση αυτή κατέχει σήμερα ο Πάτσι Λόπεθ, ένας πολιτικός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Ερκορέκα, ο οποίος συγκρούεται συχνά μαζί του.

Ο πλέον πρόσφατος καβγάς ξεκίνησε από μία αποστροφή του Λόπεθ: το να ψηφίσεις το PNV στη Χώρα των Βάσκων είναι σαν να ψηφίζεις το Λαϊκό Κόμμα στην υπόλοιπη Ισπανία».

Ο Ερκορέκα, προφανώς ενοχλημένος απάντησε: «Ο Λόπεθ είναι ο μοναδικός πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων που βρίσκεται σε αυτή τη θέση χάρη στο Λαϊκό Κόμμα. Τώρα αν προσπαθεί να βγάλει από πάνω του αυτή την εικόνα, πρόκειται είτε για αστείο είτε για ζήτημα της ψυχιατρικής».

Η Γαλικία είναι λίγο γνωστή -τουλάχιστον κοινοβουλευτικά- αφού στην Ισπανική Βουλή εκπροσωπείται από το BNG με μόλις 2 έδρες. Είναι όμως η γενέτειρα του Φράνκο, αλλά και του μελλοντικού (όπως όλα δείχνουν) πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Το BNG είναι ένα μικρό κεντροαριστερό κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Φρανθίσκο Χορκέρα. Δεινός καπνιστής ο ίδιος, αλλά και «δουλευταράς»: μάχες εντός του τοπικού κοινοβουλίου και ταξίδια στη Μαδρίτη για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων.

Βασικός στόχος, η αύξηση της δύναμής τους στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας.

Μια ξεχωριστή περίπτωση

Mια από τις πλέον ξεχωριστές περιπτώσεις της ισπανικής πολιτικής ζωής είναι η Ρόσα Ντίεθ, η οποία δημιούργησε από το μηδέν ένα κόμμα που διεκδικεί να έχει μόνιμο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Πρόκειται για το κεντροαριστερό Unión, Progreso y Democracia (UPyD), το οποίο κατάφερε στην πρώτη του εμφάνιση -το 2008- να εκλέξει βουλευτή.

Η γεννημένη στη Χώρα των Βάσκων, Ρόσα Ντίεθ, λατρεύει την πολιτική. Υπήρξε ευρωβουλευτής του PSOE, πρώτη στη λίστα του 1999 και δεύτερη στη λίστα των ευρωεκλογών του 2004.

Το 2007 διαφώνησε με αρκετές από τις πολιτικές του PSOE και αποχώρησε.

Νωρίτερα, συμμετείχε στα πολιτικά πράγματα της Χώρας των Βάσκων. Το 1997 η ΕΤΑ είχε προσπαθήσει να την δολοφονήσει, όμως για καλή της τύχη, η συνδεσμολογία στο μηχανισμό που «έστειλε» στην οικία της ήταν κακή. Από το 2001 κυκλοφορεί πάντα με σωματοφύλακα.

Η ίδια έχει αρκετές φορές προκαλέσει εκνευρισμό σε πολιτικούς -και όχι μόνο- με τις απόψεις και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικά συνέβη το 2010 όταν χαρακτήρισε τον Θαπατέρο «Γαλικιανό με την υποτιμητική έννοια του όρου», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι ο Ραχόι είναι «κανονικός Γαλικιανός».

Προφανώς, αυτό δεν άρεσε καθόλου στους κατοίκους της Γαλικίας, οι οποίοι θεώρησαν ότι δημιουργείται ένα αρνητικό στερεότυπο για τους ίδιους.

Η Ντίεθ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και υπενθύμισε ότι ο όρος «Γαλικιανός» έχει στην καθομιλουμένη την έννοια του ανθρώπου που πατάει σε δύο βάρκες, που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει να πιάσει και τι να αφήσει.

Το βέβαιο είναι ότι η Ρόσα ήρθε για να μείνει.

Και ένας οικολόγος ακτιβιστής

Ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές της Greenpeace στην Ισπανία, ο 48χρονος Βάσκος Χούαν Λόπεθ ντε Ουράλδε, ηγείται του οικολογικού κόμματος Equo.

Ο 48χρονος υπήρξε για πολλά χρόνια επικεφαλής της Greenpeace στην Ισπανία. Στην κοινή γνώμη έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 2009, όταν φωτογραφήθηκε μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης στην είσοδο των Ανακτόρων της Δανίας.

Οι ακτιβιστές ήταν όλοι ντυμένοι με σμόκιν, εξαιρετικά σοβαροί λόγω του χώρου, και κρατούσαν ένα πανό όπου έγραφε «Οι πολιτικοί μιλούν, οι ηγέτες δρουν».

Η κίνηση αυτή είχε γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή. Τότε, συνελήφθη και πέρασε λίγες μέρες στη φυλακή.

Ο Ουράλδε ελπίζει να κερδίσει πόντους στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, κυρίως από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς, τους νέους και τους άνεργους.

Παρά το γεγονός ότι δεν επιχείρησε να «καπελώσει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων», τόνισε σε πρόσφατη παρέμβασή του ότι η αγανάκτηση από μόνη της δεν αρκεί.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι ο εκλογικός νόμος, ο κόσμος προσέρχεται στις κάλπες και πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» εξηγεί.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024