Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχεται ο θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών, Μ.Ραχόι

«Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχεται ο θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών, Μ.Ραχόι

Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή αποσπώντας απόλυτη πλειοψηφία. «Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι καταβαραθρώθηκαν και στη νέα σύνθεση της Βουλής κατακτούν 110 έδρες. «Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά», «η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι» είναι ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων.

Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή. «Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης.Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι καταβαραθρώθηκαν και στη νέα σύνθεση της Βουλής κατακτούν 110 έδρες. «Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά» είναι ορισμένοι από τους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων.

«Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά», είναι ορισμένοι από τους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων τη Δευτέρα για την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές, τονίζοντας ότι ο Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση και την πίεση των αγορών.

«Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι» είναι ο τίτλος της κεντροαριστερής Εl Pais, η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα, όπως και οι άλλες εφημερίδες, τη φωτογραφία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος να δίνει ένα φιλί στη γυναίκα του μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του.

«Ο ιστορικός θρίαμβος», γράφει η εφημερίδα της δεξιάς ABC, ενώ η κεντροδεξιά Εl Mundo υπογραμμίζει την «εντολή της αλλαγής» που έδωσαν οι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει μια «τεράστια ευθύνη για το Λαϊκό Κόμμα, τον Μαριάνο Ραχόι και την ομάδα του, που κληρονομούν μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους και με δημοσιονομικά σε κατάρρευση» αναφέρει η εφημερίδα.

Η πρόκληση για τον Ραχόι «είναι η έξοδος της Ισπανίας από την κρίση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει η συντηρητική καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Ο Μαριάνο Ραχόι διαθέτει «όλη την εξουσία», υπογραμμίζει επίσης η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias, επισημαίνοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα «θα ελέγχει το 74,5% του κεντρικού προϋπολογισμού, των αυτόνομων περιοχών και των δήμων».

«Τού ανατέθηκε η έξοδος της Ισπανίας από την πιο σοβαρή κρίση που έχουν γνωρίσει οι πολίτες της και μια από τις βαθύτερες της ιστορίας, που πλήττει την Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι «το έργο αυτό δε θα είναι εύκολο».

Ραχόι: «Δεν έχω άλλο εχθρό παρά την οικονομική κρίση»

«Η φωνή της Ισπανίας πρέπει να γίνει ξανά σεβαστή στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη» είπε ο Μαριάνο Ραχόι μετά τη νίκη του, σε υποστηρικτές του. «Θα σταματήσουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος και θα γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε.

«Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας» τόνισε ο Ραχόι.

«Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση» είπε και πρόσθεσε: «αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση».

«Το έργο που αναλάβαμε απέναντί σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλω να ξέρετε πως με την βοήθειά όλων θα βγούμε από την κρίση και η Ισπανία θα βρεθεί εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης» επισήμανε ο Ραχόι.

Θρίαμβος με αυτοδυναμία

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 45% και 186 έδρες, σε σύνολο 350. Οι ψηφοφόροι έδειξαν την δυσαρέσκειά τους στους Σοσιαλιστές, δίνοντάς τους 29% και 110 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές είχαν 169 έδρες).

Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά των Σοσιαλιστών τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι Σοσιαλιστές «κατέβηκαν» στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μαριάνο Ραχόι όταν αναλάβει καθήκοντα (γύρω στις 20 Δεκεμβρίου) είναι τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας -τα υψηλότερα σε όλη την ΕΕ. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία δεν έχουν δουλειά.

Το άλλο είναι -φυσικά- η οικονομική κρίση. Η Μαδρίτη, με έλλειμμα στο 9,2% επί του ΑΕΠ, έγινε έτσι μαζί με την Ιταλία η μία από τους δύο ισχυρούς (και, άρα, επικίνδυνους) στην «παρέα» των υπερχρεωμένων.

Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να ρίξει το έλλειμμα της χώρας στο 4,4% στο τέλος του 2012.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του Ραχόι μπορεί να είναι θετικά για τη χώρα, μιας και αυτό θα σημάνει σταθερότητα για τις αγορές.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.

«Μπορούμε να διαλέξουμε τη σάλτσα που θα μας «μαγειρέψει», αλλά όπως και να έχει θα μαγειρευτούμε» είπε ό 45χρονος Χοσέ Βάθκεθ, έχοντας ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

* Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νικητή των εκλογών έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Φίλε Μαριάνο, από καρδιάς συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία του κόμματός σου» ανέφερε το μήνυμα του κ. Σαμαρά στον Μαριάνο Ραχόι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024