Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ισπανίας ο Ραχόι με το «ναι» της Βουλής

Έκτος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ισπανίας ο Ραχόι με το «ναι» της Βουλής

Με τους 185 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και δύο βουλευτές μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, ο Μαριάνο Ραχόι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή και είναι πλέον ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας μετά το θάνατο του Φράνκο. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του PSOE, της Ενωμένης Αριστεράς (iU), του συντηρητικού κόμματος της Καταλονίας και άλλων μικρότερων, ενώ τα βασκικά κόμματα προτίμησαν την αποχή.

Με τους 185 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και δύο βουλευτές μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, ο Μαριάνο Ραχόι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή και είναι πλέον ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας μετά το θάνατο του Φράνκο.

Κατά ψήφισαν συνολικά 149 βουλευτές: του PSOE, της Ενωμένης Αριστεράς (iU), του συντηρητικού κόμματος της Καταλονίας (CiU) και άλλων μικρότερων σχηματισμών.

Αντίθετα, τα βασκικά κόμματα PNV και Amaiur προτίμησαν την αποχή.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Ραχόι ανακοίνωσε περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 16,5 δισ. ευρώ.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα δοθεί «διορθωτική» αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012, με παράλληλη κατάργηση του καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Επιπλέον ανακοίνωσε «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα πλην των δυνάμεων σφαλείας και των βασικών κοινωνικών δομών.

Επίσης, είπε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους, ενώ επανέλαβε μια προεκλογική του δέσμευση: καμία επιχείρηση δεν θα υποχρεούται στην καταβολή του ΦΠΑ, αν προηγουμένως δεν λάβει τα χρήματα που τις οφείλει το Δημόσιο.

Όσο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, την περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα: «υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια άνεργοι και στους νέους το ποσοστό φτάνει το 46%. Υποχωρήσαμε στα επίπεδα του 2002.»

Πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναζητήσει δικαιολογίες, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνει στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής Ισπανίας.

Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «θολές» δεσμεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα πιο δύσκολα μέτρα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024