Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καπετάνιος, οι επώνυμοι και οι στατιστικές της σωτηρίας

Ο καπετάνιος, οι επώνυμοι και οι στατιστικές της σωτηρίας

Tο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ήταν για εκατοντάδες Ευρωπαίους της τρίτης θέσης απλά το μέσο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Όμως η πολυτέλεια των σαλονιών και των καμπίνων της πρώτης θέσης έγινε πόλος έλξης για δεκάδες ισχυρούς του χρήματος, που διέσχιζαν τον Ατλαντικό για επαγγελματικούς λόγους ή απλά για αναψυχή. Πολλές σημαντικές προσωπικότητες βρέθηκαν στον Τιτανικό τον Απρίλιο του 1912 και κάποιοι από αυτούς -όπως και ο καπετάνιος- χάθηκαν μαζί του.

Tο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ήταν για εκατοντάδες Ευρωπαίους της τρίτης θέσης απλά το μέσο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Έμοιαζε με ρουτίνα που επαναλαμβανόταν σε εβδομαδιαία βάση εκείνα τα χρόνια.

Όμως η πολυτέλεια των σαλονιών και των καμπίνων της πρώτης θέσης έγινε πόλος έλξης για δεκάδες ισχυρούς του χρήματος, που διέσχιζαν τον Ατλαντικό για επαγγελματικούς λόγους ή απλά για αναψυχή.

Στο μοιραίο ταξίδι του βρέθηκαν πολλοί. Ο πλουσιότερος άνθρωπος που κυκλοφορούσε στα σαλόνια του ήταν ο Αμερικανός Τζον Αστορ, μέλος της περίφημης οικογένειας των Αστορ, η οποία μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα. Ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τα μεσιτικά και η περιουσία τους υπολογιζόταν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια (σε σημερινές τιμές). Ο Τζον Αστορ δεν κατάφερε να σωθεί και χάθηκε σε ηλικία 48 ετών. Αντίθετα η γυναίκα του επέζησε.

Με τον Τιτανικό ταξίδευε και ο Ίσιντορ Στράους, γερμανο-αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του ίδρυσαν το γνωστό πολυκατάστημα Macy’s της Νέας Υόρκης. Ούτε αυτός κατάφερε να επιβιβαστεί σε λέμβο και χάθηκε στα νερά του Ατλαντικού. Ήταν 67 χρονών. Λέγεται ότι προς το τέλος, ο Ίσιντορ Στράους έβαλε το καλό του κοστούμι -το ίδιο και ο υπηρέτης του- και είπε: «Βάλαμε τα καλά μας και είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε σαν τζέντλεμεν».

Επιβάτης του Τιτανικού ήταν και η Έλεν Τσέρτσιλ-Κάντι, συγγραφέας, δημοσιογράφος, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και φανατική φεμινίστρια. Κατάφερε να επιβιώσει.

Αντίθετα, στο ναυάγιο του Τιτανικού χάθηκε ο Αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Φράνσις Ντέιβιντ Μίλετ (1846-1912), όπως και ο Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων μυστηρίου Ζακ Φιτρέλ (1875-1912).

Σώα από το ναυάγιο του Τιτανικού βγήκε η Αμερικανή ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Ντόροθι Γκίμπσον, η οποία αργότερα ασχολήθηκε και με την όπερα.

Τέλος, ανάμεσα στους ισχυρούς του Τιτανικού συγκαταλέγονταν ο Μπέντζαμιν Γκουγκενχάιμ, της ισχυρής αμερικανικής οικογένειας, ο οποίος χάθηκε στο ναυάγιο. Ο αδελφός του Σόλομον Γκουγκενχάιμ είναι ιδρυτής του Μουσείου Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη. Όταν η σύζυγός του, Ίντα, είδε ότι ο άνδρας της δεν θα έμπαινε σε κάποια λέμβο, αρνήθηκε να τον εγκαταλείψει και έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος…

Συνήθως όταν ένα πλοίο βρεθεί σε κίνδυνο, οι πρώτοι που επιβιβάζονται στα πλοία είναι οι γυναίκες τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Συνέβη αυτό πραγματικά με τον Τιτανικό; Από τους 2.224 επιβάτες και πλήρωμα, σώθηκαν οι 710.

Ας δούμε τα στατιστικά:

• Από τα 6 παιδιά της α’ θέσης σώθηκαν τα 5
• Από τα 24 παιδιά της β’ θέσης σώθηκαν τα 24
• Από τα 79 παιδιά της γ’ θέσης σώθηκαν τα 27
• Από τις 144 γυναίκες της α’ θέσης σώθηκαν οι 140
• Από τις 93 γυναίκες της β’ θέσης σώθηκαν οι 80
• Από τις 165 γυναίκες της γ’ θέσης σώθηκαν οι 76
• Από τους 175 άνδρες της α’ θέσης σώθηκαν οι 57
• Από τους 168 άνδρες της β’ θέσης σώθηκαν οι 14
• Από τους 462 άνδρες της γ’ θέσης σώθηκαν οι 75

Και ο τελευταίος που μένει στο πλοίο είναι ο καπετάνιος. Αυτό λέει η παράδοση. Στην περίπτωση του Τιτανικού καπετάνιος ήταν ο Βρετανός Έντουαρντ Τζον Σμιθ. Γεννημένος το 1850, είχε βρεθεί στην οικογένεια της White Star to 1880. Ταξίδεψε με τα περισσότερα πλοία της εταιρείας στις γραμμές για τη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία, ενώ η εμπειρία του και η ικανότητά του τον ανέδειξαν σε έναν από τους πολυτιμότερους καπετάνιους της επιχείρησης.

Περίπου ένα χρόνο πριν το ταξίδι του Τιτανικού, ο Σμιθ ανέλαβε καθήκοντα στο πλοίο Olympic, το μεγαλύτερο της εποχής του. Το οδήγησε με ασφάλεια στο δικό του παρθενικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 1911, ωστόσο, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο συγκεκριμένο πλοίο σημειώθηκε ατύχημα. Η ανάγκη για την επισκευή του καθυστέρησε το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Και παρά το γεγονός ότι είχαν γραφτεί πολλά για το ατύχημα, ο Σμιθ ανέλαβε το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, τον Απρίλιο του 1912.

«Be British!» φέρεται να ήταν η τελευταία του φράση.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024