Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τραγωδία του Τιτανικού στη μεγάλη οθόνη

Η τραγωδία του Τιτανικού στη μεγάλη οθόνη

Μια τραγωδία του μεγέθους του Τιτανικού δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει το σινεμά. Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά το ναυάγιο, αρκετοί σκηνοθέτες επιχείρησαν να μεταφέρουν λίγη από τη συγκίνηση, το δράμα και την ένταση του θρυλικού ναυαγίου. Οι περισσότερες χωρίς την απαιτούμενη ιστορική ακρίβεια. Κάποιες άλλες -όπως η ταινία του Τζέιμς Κάμερον- με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες στιγμές του κινηματογράφου.

Μια τραγωδία του μεγέθους του Τιτανικού δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει το σινεμά. Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά το ναυάγιο, αρκετοί σκηνοθέτες επιχείρησαν να μεταφέρουν λίγη από τη συγκίνηση, το δράμα και την ένταση του θρυλικού ναυαγίου. Οι περισσότερες χωρίς την απαιτούμενη ιστορική ακρίβεια. Κάποιες άλλες -όπως η ταινία του Τζέιμς Κάμερον- με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες στιγμές του κινηματογράφου.

Saved from the Titanic
(1912): Η πρώτη ταινία για τον Τιτανικό κυκλοφόρησε το 1912, μόλις 29 ημέρες μετά την καταστροφή. Σε αυτήν πρωταγωνιστούσε η Ντόροθι Γκίμπσον, η οποία υπήρξε και η ίδια επιζήσασα του ναυαγίου. Η ταινία δεν έχει σωθεί, καθώς οι τελευταίες γνωστές κόπιες της κάηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο στούντιο που φυλασσόταν. Σκηνοθεσία: Ετιέν Αρνό.

In Nacht und Eis (Σε νύχτα και σε πάγο, 1912): Η γερμανική βωβή ταινία του 1912 φέρει τον εναλλακτικό τίτλο Η βύθιση του Τιτανικού. Η ταινία θεωρείτο χαμένη μέχρι τη στιγμή που ένας συλλέκτης την ανακάλυψε στα αρχεία του το 1998.

Atlantis
(1913): Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που αναφέρεται στον Τιτανικό. Έστω και έμμεσα. Είναι μάλιστα η πρώτη που παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης σε ένα μοιραίο υπερωκεάνιο. Το τέχνασμα αυτό θα χρησιμοποιείτο κατά κόρον σε άλλες ταινίες. Αν και το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, το οποίο εκδόθηκε ένα μήνα πριν το ναυάγιο του Τιτανικού και σκηνικό είναι το φανταστικό SS Roland, η σύνδεση με τον Τιτανικό ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ταινία προβλήθηκε έναν χρόνο μετά το ναυάγιο. Η προβολή του Atlantis απαγορεύτηκε στη Νορβηγία, καθώς δεν θεωρήθηκε σωστό να μετατρέπει κάποιος μια τραγωδία σε διασκέδαση.

Atlantic (1929): Μια σχεδόν μυθιστορηματική καταγραφή του ναυαγίου. Υπήρξε μια πρωτοποριακή ταινία με ήχο και η παραγωγή έγινε σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ενώ κυκλοφόρησε και μια βωβή βερσιόν.

Titanic (1943): Και όμως. Τα φιλμ προπαγάνδας έφτασαν μέχρι και τον Τιτανικό. Η ταινία είναι γερμανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Βέρνερ Φον Κλίνγκλερ. Σε αυτήν ήρωας είναι ένας Γερμανός αξιωματικός, ενώ οι κακοί είναι οι Βρετανοί. Είναι η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε ως τίτλο το όνομα του πλοίου.

Titanic (1953): Οι Κλίφτον Γουέμπ και Μπάρμπαρα Στάνγουικ πρωταγωνιστούν σε αυτή την ιστορία που θέλει ένα αποξενωμένο ζευγάρι να επιβιβάζεται στον Τιτανικό.

A Night to Remember (1958): Θεωρείται μια από τις πιο γνωστές και ιστορικά ακριβείς ταινίες για τον Τιτανικό, πιο ακριβής και από εκείνη του Τζέιμς Κάμερον. Το docudrama (ταινία που συνδυάζει στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας) του Ρόι Γουόρντ Μπέικερ διηγείται την ιστορία του Τιτανικού μέσα από τα μάτια επιβατών και προσωπικού –κυρίως του δεύτερου καπετάνιου Τσαρλς Λάιτολερ (Κένεθ Μορ).

The Unsinkable Molly Brown (1964): Μιούζικαλ για τη ζωή της Μόλι Μπράουν που επικεντρώνεται στο ταξίδι της με τον Τιτανικό. Η «αβύθιστη» Μάργκαρετ Μπράουν (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) ήταν γνωστή Αμερικανίδα φιλάνθρωπος, η οποία ανάγκασε τα μέλη του προσωπικού της σωστικής λέμβου έξι, στην οποία επέβαινε, να επιστρέψουν, προκειμένου να ψάξουν για επιζώντες. Στο μιούζικαλ για τη ζωή της πρωταγωνιστεί η Ντέμπι Ρέινολντς, η οποία ήταν και υποψήφια για Όσκαρ.

SOS Titanic (1979): Μια τηλεταινία που την χαρακτηρίζει η ιστορική ανακρίβεια και διηγείται τη μοίρα του Τιτανικού μέσα από το βλέμμα επιβατών στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

Raise the Titanic (1980): Αποτυχία στο box-office παρά το γεγονός ότι αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου επιτυχημένου μυθιστορήματος του Κλάιβ Κάσλερ. Η υπόθεση έχει ως εξής: μια ομάδα Αμερικανών καλείται να ανασύρει από τον βυθό τον Τιτανικό, προκειμένου να αποσπάσει ένα σπάνιο μετάλλευμα που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις για να καταρρίπτουν πυραύλους που εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος. Μόνο που η Σοβιετική Ένωση θέλει και εκείνη το ίδιο μέταλλο. Με τους Τζέισον Ρόμπαρντς, Ρίτσαρντ Τζόρνταν, Ντέιβιντ Σέλμπι, Αν Άρτσερ, Άλεκ Γκίνες.

Titanica (1995): Ντοκιμαντέρ 107 λεπτών για οθόνες IMAX με τη φωνή του «Κάπτεν Σποκ», Λέοναρντ Νιμόι.

Titanic (1996): Τηλεοπτική μίνι σειρά του CBS με τους Πίτερ Γκάλαχερ, Τζορτζ Σ.Σκοτ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Η ταινία έχει πολλές ανακρίβειες.

Τιτανικός (1997): Η ρομαντική επική ταινία του Τζέιμς Κάμερον παρακολουθεί ένα φανταστικό ειδύλλιο πάνω στον Τιτανικό. Ωστόσο, πολλές από τις φιγούρες που εμφανίζονται στην ταινία βασίζονται σε ιστορικές προσωπικότητες. Η τελειομανία του Κάμερον τον οδήγησε να καταδυθεί μέχρι το ναυάγιο του Τιτανικού, να ανακατασκευάσει το πλοίο σε πραγματικό μέγεθος και να το τοποθετήσει σε δεξαμενή. Η ταινία υπήρξε μια πανάκριβη παραγωγή, μετέτρεψε σε σταρ το πρωταγωνιστικό δίδυμο Κέιτ Ουίνσλετ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο και για 12 χρόνια (μέχρι να σπάσει το ρεκόρ το Avatar) ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία. Υπήρξε υποψήφιο για 14 Όσκαρ, κέρδισε τα 11 και σήμερα αποτελεί πια φαινόμενο της ποπ κουλτούρας. Το 2012 η ταινία κυκλοφόρησε ξανά σε 3D.

The Chaimbermaid (on the Titanic), 1997: Μια Γάλλο-ισπανικό-ιταλική παραγωγή που επικεντρώνεται στον έρωτα ενός λιμενεργάτη για μια σερβιτόρα στον Τιτανικό. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Ντιντιέ Ντεκουάν, La femme de chambre du Titanic.

The Legend of the Titanic (1999): Ιταλική animated ταινία για το ναυάγιο του Τιτανικού. Των Κιμ Τζ.Οκ και Ορλάντο Κοράντι.

Titanic: The Legend Goes On (2001): Άλλη μία ιταλική animated ταινία για τον Τιτανικό.

Φαντάσματα της Αβύσσου (2003): Το ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Κάμερον με τον Μπιλ Πάξτον είναι ένα τρισδιάστατο IMAX ντοκιμαντέρ που δείχνει εικόνες από μια υποβρύχια εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού.

In Search of the Titanic (2004): Το σίκουελ του The Legend of the Titanic.

Titanic II (2010): Το 2012, έναν αιώνα μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο με το όνομα Titanic II πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι και –όπως ο προκάτοχός του- απειλείται από ένα παγόβουνο.

Titanic (2012): Τηλεοπτική σειρά που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και επικεντρώνεται σε επιβάτες του πλοίου.

Titanic: Blood and Steel (2012): Τηλεοπτικό δράμα σε 12 μέρη με τη Νιβ Κάμπελ, τον Ντέρεκ Τζάκομπι και τον Κρις Νορθ. Η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται τον Απρίλιο, με αφορμή τα 100 χρόνια από το ναυάγιο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024