Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεωρίες συνωμοσίας για τη βύθιση του Τιτανικού

Θεωρίες συνωμοσίας για τη βύθιση του Τιτανικού

Κάθε μεγάλη τραγωδία συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας. Το ναυάγιο του Τιτανικού δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι -τουλάχιστον ευφάνταστες- ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει στα 100 χρόνια που έχουν περάσει από το ναυάγιο κάνουν λόγο για την κατάρα μιας μούμιας, για ένα δίδυμο πλοίο, για μια θρησκευτικο-πολιτική συνωμοσία και για ένα μυστηριώδες πλοίο.

Κάθε μεγάλη τραγωδία συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας. Το ναυάγιο του Τιτανικού δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι -τουλάχιστον ευφάνταστες- ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει στα 100 χρόνια που έχουν περάσει από το ναυάγιο κάνουν λόγο για την κατάρα μιας μούμιας, για ένα δίδυμο πλοίο, για μια θρησκευτικο-πολιτική συνωμοσία και για ένα μυστηριώδες πλοίο.

Η κατάρα της μούμιας

Η ιστορία έχει ως εξής: τη δεκαετία του 1890, τέσσερις Άγγλοι αγόρασαν μια σαρκοφάγο στο Λούξορ της Αιγύπτου που λέγεται ότι περιείχε τη μούμια της πριγκίπισσας Άμεν-Ρα. Τη μούμια αποκαλούσαν «άτυχη», επειδή η δυστυχία την ακολουθούσε, ακόμα και μέχρι τα υπόγεια του Βρετανικού Μουσείου. Αμερικανός επιχειρηματίας αποφασίζει να αγοράσει τη μούμια. Πιστεύοντας ότι δεν θα μπορεί να την μεταφέρει φανερά, αποφάσισε να την κρύψει κάτω από το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με φήμες, δεν άντεξε και υπερηφανεύτηκε για το κατόρθωμά του. Αν σκεφτεί κανείς ότι το πλοίο τελικά βυθίστηκε, φαίνεται ότι τον τελευταίο λόγο είχε η μούμια.

Δεν ήταν ο Τιτανικός, αλλά το Olympic

Αυτή την οφθαλμαπάτη θα τη ζήλευε μέχρι και ο Χουντίνι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία δεν βυθίστηκε ο Τιτανικός στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, αλλά το δίδυμο πλοίο Olympic, προκειμένου η εταιρεία να λάβει αποζημίωση. Εξωτερικά Τιτανικός και Olympic ήταν σχεδόν ίδια. Τον Σεπτέμβριο του 1911 το Olympic συγκρούστηκε με ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον Ρόμπιν Γκάρντινερ που ανέπτυξε τη θεωρία, όταν έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το δυστύχημα του Olympic δεν έριξε καμία ευθύνη στο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, η White Star Line δεν μπορούσε να ελπίζει ότι θα λάβει χρήματα από κάποια ασφάλεια. Αυτό, σύμφωνα με τη θεωρία, οδήγησε και σε ένα περίτεχνο σχέδιο να αντικατασταθεί ο Τιτανικός -που δεν ήταν έτοιμος- με το Olympic, να βυθιστεί το δεύτερο και όταν αυτό γίνει να συλλέξει η εταιρεία τα χρήματα της ασφάλειας. Κανείς δεν θα γνώριζε την αλήθεια, αυτή θα βρισκόταν στον πάτο του ωκεανού. Επομένως, ο Γκάρντινερ θεωρεί ότι το Olympic βυθίστηκε και ότι ήταν ο Τιτανικός εκείνος που συνέχισε να πραγματοποιεί δρομολόγια για 25 ακόμα χρόνια.

Οι Ιησουίτες και η Fed

Μια από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει κυκλοφορήσει είναι ότι ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε γιατί προσέκρουσε σε παγόβουνο, αλλά επειδή οι Ιησουίτες ήθελαν να να ιδρύσουν την FED: το Ομοσπονδιακό Σύστημα Αποθεμάτων των ΗΠΑ. Η θεωρία αναφέρει ότι για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου οι Ιησουίτες δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε δολοφονίες, προκειμένου να μην αφήσουν κανέναν να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ο Ζόελ Λαμπρουγιέρ που ανέπτυξε αυτή τη θεωρία αναφέρει ότι οι Ιησουίτες βύθισαν τον Τιτανικό, επιθυμώντας τον θάνατο τριών πλούσιων εβραίων που ταξίδευαν στην πρώτη θέση και οι οποίοι αντιδρούσαν στα σχέδιά τους: πρόκειται για τον Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, τον Μπέντζαμιν Γκουγκενχάιμ και τον Ίσιντορ Στράους.

Το μυστηριώδες πλοίο

Ορισμένοι από τους επιζώντες ανέφεραν ότι μετά την σύγκρουση με το παγόβουνο είδαν ένα μυστηριώδες πλοίο, σε απόσταση περίπου 5 μιλίων. Το πλοίο αυτό ήταν φωτισμένο, αλλά δεν έφτασε ποτέ κοντά στον Τιτανικό. Κάποιοι λένε ότι επρόκειτο για το Californian, το οποίο βρισκόταν αρκετά κοντά στο σημείο. Οι αξιωματικοί του Californian ανέφεραν ότι περίπου την ώρα του ναυαγίου είδαν τα φώτα ενός μεγάλου πλοίου που ερχόταν από ανατολικά να σβήνουν. Ωστόσο, ο ασυρματιστής είχε φύγει, με αποτέλεσμα το Californian να μην λάβει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις κινδύνου μέχρι το πρωί που ήταν πια πολύ αργά… Πολλοί αναρωτιούνται μήπως υπήρχε και ένα άλλο σκάφος, το οποίο δεν διέθετε καν ασύρματο και το οποίο δεν κατάλαβε καν τι συνέβη στον Τιτανικό…

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024