Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχραιμία μετά το σοκ Τραμπ συνιστά η ΕΚΤ, έτοιμη όμως για παρέμβαση

Ψυχραιμία μετά το σοκ Τραμπ συνιστά η ΕΚΤ, έτοιμη όμως για παρέμβαση

Ψυχραιμία συνιστά η ΕΚΤ μετά την εκλογή Τράμπ, που «βούλιαξε» τις αγορές, καθησυχάζοντας πάντως ότι σε περίπτωση ανάγκης είναι «απολύτως έτοιμη» να παρέμβει. Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί, τονίζουν αξιωματούχοι της, αν και δεν κρύβουν την απογοήτευση και το φόβο τους. Ο κόσμος εισήλθε σε φάση «μεγάλης αβεβαιότητας» μετά την εκλογή του Τραμπ, εκτιμά ο Νοβότνι. «Δεν είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.

Ψυχραιμία συνιστά η ΕΚΤ μετά την εκλογή Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που «βούλιαξε» τις αγορές, καθησυχάζοντας πάντως ότι σε περίπτωση ανάγκης είναι «απολύτως έτοιμη» να παρέμβει. Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς το τι θα συμβεί, τονίζουν αξιωματούχοι της, αν και δεν κρύβουν την απογοήτευση και το φόβο τους.

Ενδεικτική η δήλωση Νοβότνυ ότι ο κόσμος εισήλθε σε μια φάση «μεγάλης αβεβαιότητας» μετά την εκλογή του Τραμπ, αλλά και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας που σημείωσε ότι «δεν είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία».

Νοβότνυ: Έτοιμοι για παρέμβαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που προκάλεσαν αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να παρέμβουμε σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς το τι θα συμβεί.

«Το πώς ακριβώς θα μοιάζει όλο αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», είπε ο Νοβότνυ, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος εισήλθε σε μια φάση «μεγάλης αβεβαιότητας» μετά την εκλογή του Τραμπ.

«Δεν είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο οικονομικό σοκ προκύψει από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Πιστεύω ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα και η ΕΚΤ είναι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα στα όποια πιθανά σοκ μετά τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας ερωτηθείς για το πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ οφείλει να παραμένει ψύχραιμη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι πιο ήρεμη από τις αγορές δήλωσε, μετά την αστάθεια που επικράτησε έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Πέτερ Πρατ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Πρατ, πριν από την εκφώνηση ομιλίας του για τη νομισματική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αντιδράσει κανείς στη νίκη του Τραμπ.

«Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάμε πέρα από την αστάθεια των πρώτων ημερών, άρα πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλες οι ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα αυτού. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, πιο ήρεμοι από τις αγορές» σημείωσε.

Κατά την ομιλία του, ο Πράετ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διατηρήσει το «πολύ σημαντικό μέγεθος της νομισματικής της στήριξης» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024