Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανοί εξηγούν στο in.gr γιατί και ποιον θα ψηφίσουν

Αμερικανοί εξηγούν στο in.gr γιατί και ποιον θα ψηφίσουν

H ψήφος είναι μυστική, όμως, αρκετοί Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το ποιον θα ψηφίσουν στις εκλογές. Σε αρκετές περιπτώσεις τα επιχειρήματα των μεν και των δε είναι κοινά: Αφιέρωμα του in.gr στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ο Ομπάμα προσπαθεί για την οικονομία, όχι όσο θα ήθελαν, όμως αξίζει μια […]

H ψήφος είναι μυστική, όμως, αρκετοί Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το ποιον θα ψηφίσουν στις εκλογές. Σε αρκετές περιπτώσεις τα επιχειρήματα των μεν και των δε είναι κοινά:

Ο Ομπάμα προσπαθεί για την οικονομία, όχι όσο θα ήθελαν, όμως αξίζει μια νέα θητεία. Ο Ομπάμα δεν αξίζει δεύτερη θητεία γιατί η οικονομία δεν πάει καθόλου καλά, και η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο αποδυναμώνεται.

Ιδού ορισμένες χαρακτηριστικές απόψεις:

Η Leslie Gildart είναι 50 χρονών, έχει ένα γιο 11 χρονών και ζει στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης. Δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε απογοητευτικός. «Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη στη Μέση Ανατολή, ενώ περίμενα περισσότερα σε θέματα όπως η Υγείας, αλλά και οι προσωπικές ελευθερίες».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι ο Ομπάμα έδωσε μεγάλη έμφαση στα δικαιώματα μειοψηφιών, στις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των gay.

«O Ρόμνεϊ και οι Ρεπουμπλικάνοι καταπιέζουν ανοικτά τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και τάσσονται υπέρ των μεγάλων εταιρειών εις βάρος όλων των υπόλοιπων που απλά αναπνέουν. Αυτό είναι αποκρουστικό.»

Για την οικονομία θεωρεί ότι ο Ομπάμα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά σε κάθε περίπτωση το σχέδιό του είναι καλύτερο από το πρόγραμμα του Ρόμνεϊ για περικοπές 5 τρις δολαρίων από τους πιο εύπορους εις βάρος των υπολοίπων.
«Εγώ ζω στη Μασαχουσέτη όπου ο Ρόμνεϊ ήταν κυβερνήτης και πολύ κακός. Έδωσε φοροαπαλλαγές στους 200 πλουσιότερους της Πολιτείας και αύξησε τέλη και διόδια για τους υπόλοιπους. Είχαμε ρεκόρ ανεργίας και κατά κεφαλήν χρέους.»

Από το μακρινό Τέξας ένας μεσήλικας Αμερικανός που δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του, δεν μάσησε τα λόγια του. Οι γνώσεις του για τις παγκόσμιες εξελίξεις ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Όμως δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα καταστρέψει τη χώρα αν συνεχίσει έτσι. Και δυστυχώς δείχνει ότι θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές» εκτίμησε. Ο ίδιος δεν εκφραζόταν τόσο υπέρ του Ρόμνεϊ όσο κατά του Ομπάμα και των πολιτικών που ακολούθησε.

H Nobantu Mabuza είναι μόλις 30 χρονών, αλλά είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και σύντομα θα αποκτήσει και τρίτο.

«Η αλήθεια είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν συνέχεια το ίδιο ερώτημα: «είμαστε καλύτερα σήμερα σε σχέση με το 2008;» Προφανώς η απάντηση είναι ένα τεράστιο όχι. Η οικονομία παίζει μεγάλο ρόλο για την οικογένειά μου και για εκατομμύρια άλλες.

» Το να ανήκεις στη λεγόμενη μεσαία τάξη δεν είναι πλέον αρκετό για να ζήσεις το American Dream. Για να σας το πω πιο απλά, είμαστε πολύ φτωχοί για να είμαστε πλούσιοι και πολύ πλούσιοι για να είμαστε φτωχοί.

» Τι σημαίνει αυτό; Δεν δικαιούμαστε πολλές από τις παροχές που πηγαίνουν στους μη προνομιούχους, αλλά από την άλλη ο σύζυγός μου έχει τρία χρόνια να πάρει αύξηση και πλέον το 85% του μισθού του φεύγει για να ζήσουμε, ενώ παλαιότερα το ποσοστό ήταν 60%-70%. Είναι σαν να έχουμε κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

» Ωστόσο, θα ψηφίσω και πάλι τον Ομπάμα. Πιστεύω ότι έχει αληθινό και γνήσιο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς και δηλώνει ανοικτά ότι το ταξίδι για μια καλύτερη Αμερική είναι δύσκολο.

» Δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου στις διχαστικές πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων, για το πόσο μπλόκαραν κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης για το σύνθημα ‘ας κάνουμε τον Ομπάμα πρόεδρο μιας θητείας’. Αυτό και μόνο λέει πολλά.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024