Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «τυπικός Ρεπουμπλικάνος» υποψήφιος αντιπρόεδρος Πολ Ράιαν

Ο «τυπικός Ρεπουμπλικάνος» υποψήφιος αντιπρόεδρος Πολ Ράιαν

Ο Πολ Ράιαν, ένας από τους ανερχόμενους αστέρες των Ρεπουμπλικάνων και υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Μιτ Ρόμνεϊ, είναι ένας άνθρωπος η διαδρομή του οποίου σε μεγάλο βαθμό απηχεί την ιδεατή για το κόμμα πορεία: νέος, δυναμικός, πιστός σε αξίες όπως η οικογένεια (παντρεμένος με τρία παιδιά, ζει ακόμη στη γενέτειρά του), επίμονος σε βασικές πολιτικές ιδέες και με ελκυστικό προφίλ για την κοινή γνώμη που ζητά σταθερότητα.

Ο Πολ Ράιαν, ένας από τους ανερχόμενους αστέρες των Ρεπουμπλικάνων, είναι ένας άνθρωπος η διαδρομή του οποίου σε μεγάλο βαθμό απηχεί την ιδεατή για το κόμμα πορεία: νέος, δυναμικός, πιστός σε αξίες όπως η οικογένεια (παντρεμένος με τρία παιδιά, ζει ακόμη στη γενέτειρά του), επίμονος σε βασικές πολιτικές ιδέες και με ελκυστικό προφίλ για την κοινή γνώμη που ζητά σταθερότητα.

Ίσως όμως έχει και κάποια πολιτικά ελαττώματα που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στους νέους Ρεπουμπλικάνους: πιστός στην κομματική ιδεολογική ορθοδοξία, άπειρος σε ζητήματα που δεν αφορούν το στενό πεδίο των ενδιαφερόντων του, ανυποχώρητος ακόμα και όπου θα μπορούσε να γίνει συμβιβασμός και ίσως, τέλος, κάπως σκληρός σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις όσων εισηγείται.

Μπήκε πολύ νέος στην πολιτική, αρχικά ως συνεργάτης και λογογράφος ρεπουμπλικανικού think tank. Αργότερα διεκδίκησε και κέρδισε το 1998, σε ηλικία 28 ετών, μία από τις έδρες του Ουισκόνσιν την Βουλή των Αντιπροσώπων. Έκτοτε παραμένει βουλευτής κερδίζοντας στην περιφέρεια του με χαρακτηριστική άνεση.

Στην βουλευτική του θητεία έχει σπεύσει να υποστηρίξει προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις βασικές αρχές των Ρεπουμπλικάνων στα οικονομικά: ιδιωτικοποιήσεις, άρση των περιορισμών στην χρηματαγορά, προτάσεις για την μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω δραστικών περικοπών. Όπως ήταν αναμενόμενο είπε όχι στον νόμο Ομπάμα για την υγεία και την πρόνοια.

Από το 2007 μετέχει στην επιτροπή του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό και στην επιτροπή που καταρτίζει προτάσεις για την μείωση των ελλειμμάτων, μία διακομματική προσπάθεια που αγωνίζεται να βρει κοινό δρόμο ανάμεσα σε θέσεις που διαφέρουν σημαντικά και υπονομεύεται από εκατέρωθεν πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει σχετικά με τον προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό deficit hawk («το γεράκι των ελλειμμάτων») που του έχουν αποδώσει. Η δε ενασχόλησή του με αυτά τα θέματα είναι σαφώς ενδεικτική και του ενδιαφέροντος του Μιτ Ρόμνεϊ για την οικονομία -την οποία θεωρεί αδύνατο σημείο του Ομπάμα.

Έχει ζητήσει να ιδιωτικοποιηθεί μέρος των παροχών υγείας και πρόνοιας, να εισαχθεί ένα είδος κουπονιών τα οποία θα εξασφαλίζουν στους κατόχους υπηρεσίες υγείας και όλα αυτά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος μέσα από τη γνωστή ρεπουμπλικανική συνταγή της μείωσης των φόρων (στην πράξη βεβαίως είναι απαλλαγές κατεξοχήν για τα μεγάλα εισοδήματα).

Ο Ράιαν έχει εμπειρία και αρκετές ιδέες στα οικονομικά αλλά στα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα πολιτικής δεν παρεκκλίνει σημαντικά από την (σκληρή) ρεπουμπλικανική γραμμή. Τάσσεται κατά των γάμων ομοφυλόφιλων, κατά της κατάργησης του «don’t ask don’t tell» στον στρατό, κατά των αμβλώσεων («pro-life μέχρι εκεί που δεν παίρνει» έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του) και κατά του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Πολ Ράιαν μοιάζει αρκετά με τον Μιτ Ρόμνεϊ ως προς το ότι είναι και οι δύο πολιτικοί της σκληρής γραμμής στα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα, που δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον και διατηρούν μία μάλλον ασυνεπή αντίληψη για τον έξω από τις ΗΠΑ κόσμο.

Κατά μία έννοια είναι ο καθένας «παιδί» ενός περιβάλλοντος κλειστού και αποκομμένου από την καθημερινότητα των πολιτών -των επιχειρήσεων ο Ρόμνεϊ, του πολιτικού κύκλου της Ουάσινγκτον ο Ράιαν- και αυτό είναι αρκετά ορατό από τους αντιπάλους τους για να γίνει και στόχος της κριτικής εναντίον τους.

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024