Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι γκάφες των συνυποψηφίων του οδήγησαν τον Ρόμνεϊ στο χρίσμα

Πώς οι γκάφες των συνυποψηφίων του οδήγησαν τον Ρόμνεϊ στο χρίσμα

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν ήταν από την αρχή το φαβορί για την κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, καθώς πολλά στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μονομαχία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν ήταν από την αρχή το φαβορί για την κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, καθώς πολλά στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μονομαχία με τον Μπαράκ Ομπάμα.


Ένα από τα πρώτα μεγάλα φαβορί ήταν ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι. Έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία «βουτηγμένη» στις γκάφες και μία σειρά αδύναμων εμφανίσεων στα ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του, ο Ρ.Πέρι αναγκάστηκε να αποσυρθεί τον Ιανουάριο από την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Οι γκάφες του Πέρι ήταν μνημειώδεις. Ο κυβερνήτης του Τέξας «επιστράτευσε» μέχρι και τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στον αγώνα του για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρικ Πέρι δήλωσε πως είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει ακόμη και το στρατό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών.

Πριν από αυτό είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε «υπερβολικά» στην καταδίκη πεζοναυτών που ουρούσαν σε σορούς Αφγανών.

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων Ρεπουμπλικάνων, ο Ρικ Πέρι προσπάθησε να θυμηθεί μία από τις τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που θέλει να καταργήσει χωρίς αποτέλεσμα. Τελείωσε τη φράση του με ένα «Ουπς» που για πολλούς αποτέλεσε το καρφί στο φέρετρο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Θα μπορούσαμε το 2012 να δούμε να αναδεικνύεται γυναίκα πρόεδρος; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από την πορεία της Μισέλ Μπάκμαν.

Η 53χρονη βουλευτής της Μινεσότα θεωρείται το «αντίπαλον δέος» της Σάρα Πέιλιν, είναι θετή μητέρα 23 εφήβων και δηλώνει «τρελή με τον Χριστό». Οι απόψεις της για τα κοινωνικά θέματα είναι επίσης ακραίες, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των αμβλώσεων και κατά των γάμων ομοφυλοφίλων. Η Μπάκμαν είχε ξεκινήσει δυναμικά, καθώς σε δοκιμαστική αναμέτρηση στην Αϊόβα τον Αύγουστο του 2011 είχε επικρατήσει έναντι του Ρον Πολ, αλλά και του Μιτ Ρόμνεϊ.

Μεγάλο πλήγμα για την εκστρατεία της υπήρξε δήλωσή της ότι μοιράζεται το ίδιο πνεύμα που έτρεφε τον Τζον Γουέιν από την Αϊόβα. Δυστυχώς, δεν κατάλαβε ότι αυτός που ήταν από την Αϊόβα δεν ήταν ο γνωστός ηθοποιός, αλλά ο Τζον Γουέιν Γκέισι, ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος.

Τελικά η Μπάκμαν αποφάσισε να αποχωρήσει από τον αγώνα διεκδίκησης του χρίσματος τον Ιανουάριο του 2012, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των προκριματικών στην Αϊόβα. Η πολιτεία είχε πάρει την εκδίκησή της για την γκάφα με τον Τζον Γουέιν.

Ο Χέρμαν Κέιν, ο 65χρονος Αφροαμερικανός που προωθούσε τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο πολιτικό, υπήρξε ανερχόμενη δύναμη στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, μετά το κύμα δυσαρέσκειας για την επιλογή των υπολοίπων υποψηφίων.

Ο ευνοούμενος του Tea Party σίγουρα προσδοκούσε να «κονταροχτυπηθεί» με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και πολλοί ήταν οι αναλυτές που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν απίθανο να δοθεί η μάχη ανάμεσα σε δύο Αφροαμερικανούς υποψήφιους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν είχαν υπολογίσει, όμως, τις γκάφες και ένα σκάνδαλο που στοίχισε στον «βασιλιά της πίτσας» το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Λίγο μετά την ανάδειξή του, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις γυναίκες που είχαν κατά το παρελθόν συνεργαστεί με τον Χ.Κέιν, τον κατηγόρησαν για «ανάρμοστη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας».

Δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι είχε φτάσει στο παρελθόν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με γυναίκες που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση την εποχή που εκείνος ήταν πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε ερώτηση εάν συμφωνεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της Λιβύης, ο Χέρμαν Κέιν εμφανίζεται να μην γνωρίζει το θέμα. «Λιβύη…» λέει. «Θέλω να είμαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα» και στη συνέχεια ασκεί γενική κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος του επισημαίνει ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι τον συνεχάρησαν για την αντίδρασή του.

Ο Ρον Πολ, ο 76χρονος «διανοούμενος νονός του Τea Party», δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τη στήριξη που χρειαζόταν για να λάβει το χρίσμα για την προεδρία. Δεν βοήθησε και η κριτική που του ασκήθηκε για τα ρατσιστικά newsletter που φέρεται να έστειλε το γραφείο του τη δεκαετία του 1980 και του 1990.

Ο Νιούτ Γκίνγκριτς θεωρείτο μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα -έναν χαρακτηρισμό που υιοθέτησε και ο ίδιος-, γεγονός που δεν θα του επέτρεπε να φτάσει μέχρι τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ο παλαίμαχος πολιτικός των Ρεπουμπλικάνων, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει παρά μόνο δύο προκριματικές εκλογές.

Η εκστρατεία του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, χωρίς καμία νίκη σε μεγάλες περιφέρειες μετά τις πρώτες (και μοναδικές) δύο, τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σταθερά αλλά και τα χρέη για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του να συσσωρεύονται.

Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα «στιγμιότυπα» της καμπάνιας του ήταν όταν τον δάγκωσε… πιγκουίνος σε ζωολογικό κήπο στο Σεντ Λούις.

Στις γκάφες του συγκαταλέγεται η δήλωση ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ένας «επινοημένος» λαός. Φυσικά, αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς.

Ο υπερσυντηρητικός Ρικ Σαντόρουμ δεν τα κατάφερε άσχημα στις προκριματικές εκλογές. Ωστόσο, παρά τις νίκες σε 11 πολιτείες, δεν κατάφερε να απειλήσει σημαντικά τον Ρόμνεϊ σε αριθμό εκλεκτόρων.

Πιστός καθολικός με επτά παιδιά, ο Σαντόρουμ εξέφρασε συχνά σκληρές και σε κάποιες περιπτώσεις ακραίες θέσεις για ζητήματα οικογενειακού προγραμματισμού ή τρομοκρατίας, χωρίς να ξεφεύγει σημαντικά από την ιδεολογική γραμμή του κόμματός του.

Θεωρείται ότι αυτό που του κόστισε ήταν η πολιτική απειρία του.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024