Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαπέντε ταινίες για προέδρους και εκλογές

Δεκαπέντε ταινίες για προέδρους και εκλογές

Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον (1939) Προκειμένου να καλύψουν τις απατεωνιές τους, ένας πολιτικός και ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εφημερίδας βοηθούν τον Τζέφερσον Σμιθ, αρχηγό προσκόπων, να εκλεγεί γερουσιαστής και να μεταβεί στην Ουάσινγκτον. Όταν ο αφελής και ιδεαλιστής κύριος Σμιθ έλθει σε σύγκρουση μαζί τους, εκείνοι θα δρομολογήσουν την πολιτική και την ηθική […]

  1. Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον (1939)

    Προκειμένου να καλύψουν τις απατεωνιές τους, ένας πολιτικός και ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εφημερίδας βοηθούν τον Τζέφερσον Σμιθ, αρχηγό προσκόπων, να εκλεγεί γερουσιαστής και να μεταβεί στην Ουάσινγκτον. Όταν ο αφελής και ιδεαλιστής κύριος Σμιθ έλθει σε σύγκρουση μαζί τους, εκείνοι θα δρομολογήσουν την πολιτική και την ηθική του εξόντωση.

  2. Dave (1993)

    Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Μίτσελ πέφτει σε κόμμα, πολιτικός του συνεργάτης σκαρφίζεται ένα σχέδιο που φέρνει τον σωσία του Μίτσελ, Ντέιβ Κόβιτς, στον Λευκό Οίκο. Κανείς ωστόσο δεν περιμένει ότι ο Ντέιβ θα πάρει τη δουλειά του προέδρου τόσο στα σοβαρά…

  3. Όλες οι γυναίκες του προέδρου (Primary Colors, 1998)

    Εμπνευσμένη από το σκάνδαλο Λεβίνσκι, η ταινία του Μάικ Νίκολς παρακολουθεί, μέσα από τα μάτια του νεαρού Χένρι Μπάρτον, τις προσπάθειες του Τζακ Στάντον να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζ.Στάντον, που τον ερμηνεύει ο Τζον Τραβόλτα, έχει όμως να αντιμετωπίσει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο.

  4. Ο Πρόεδρος, ένα Ροζ Σκάνδαλο και ένας πόλεμος (1997)

    Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος –που αναζητά μια δεύτερη θητεία- κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που θα του κοστίσει την επανεκλογή. Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την δημόσια εικόνα του προέδρου και ένας Χολιγουντιανός παραγωγός θα κατασκευάσουν έναν πόλεμο με την Αλβανία, προκειμένου να σώσουν την εικόνα του προέδρου.

  5. Ο κος Κανένας (Swing Vote)

    Η ταινία ασχολείται με την διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Ένας άνδρας ανακαλύπτει ότι η ψήφος του μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα ολόκληρων των εκλογών και να φέρει έναν μόνο υποψήφιο στο Λευκό Οίκο.

  6. W. (2008)

    Συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει να ασχολείται με πολιτικές φιγούρες (JFK, Νίξον), ο Όλιβερ Στόουν θέτει αυτή τη φορά κάτω από το μικροσκόπιο της κινηματογραφικής του κάμερας την πιο πολυσυζητημένη φιγούρα των τελευταίων ετών. Ο λόγος για τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, την πορεία του οποίου προς το Λευκό Οίκο και την παραμονή του εκεί εξετάζει η ταινία. Αν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια μάλλον αδιάφορη ταινία, πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι ο Τζος Μπρόλιν κατάφερε να «εμφυσήσει πολυπλοκότητα και ανθρωπιά» στον ρόλο του Τζ.Μπους.

  7. Ο Αντρας της Χρονιάς (2006)

    Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι παρουσιαστής ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου και καυστικού τηλεοπτικού πολιτικού σόου. Όταν τον προκαλούν να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα, δεν φαντάζεται ότι ένα παράδοξο της τύχης μπορεί να τον φέρει μέχρι τον Λευκό Οίκο.

  8. Bulworth (1998)

    Μία από τις πιο έξυπνες πολιτικές σάτιρες τον τελευταίων ετών δεν θα μπορούσε παρά να έχει την υπογραφή του Γουόρεν Μπίτι. Ένας γερουσιαστής αποφασίζει να αποκαλύψει στους ψηφοφόρους του την αλήθεια για την πολιτική, προκαλώντας σάλο στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

  9. Air Force One (1997)

    Η λογική του καουμπόι-προέδρου υπήρξε πάντα δημοφιλής στο Χολιγουντιανό σινεμά. Στο Air Force One ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρισον Φορντ καλείται να τα βάλει με τους τρομοκράτες που έχουν καταλάβει το προεδρικό αεροσκάφος. Με αντιπρόεδρο την Γκλεν Κλόουζ να ρυθμίζει την κατάσταση στο έδαφος.

  10. Ο υποψήφιος (The candidate, 1972)

    Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ερμηνεύει έναν ιδεαλιστή δικηγόρο, ο οποίος δέχεται να συμμετάσχει στις εκλογές για μια έδρα στη Γερουσία. Αν και έχει λάβει την υπόσχεση ότι θα χειριστεί την προεκλογική εκστρατεία με το δικό του τρόπο, τα πράγματα αλλάζουν όταν οι πιθανότητές του να κερδίσει δεν μοιάζουν και τόσο… ελάχιστες.

  11. Η Αντιπρόεδρος (2000)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζεφ Μπρίτζες) επιλέγει για αντιπρόεδρο μια δυναμική γερουσιαστή Λέιν Χάνσον (Τζόαν Αλεν). Προκειμένου να πάρει όμως τη θέση, η Χάνσον έχει να αντιμετωπίσει την επίθεση ενός γερουσιαστή για την σεξουαλική της ζωή. Η ταινία παρουσιάζει εκ των έσω τον τρόπο που λειτουργούν τα γρανάζια της πολιτικής.

  12. SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964)

    Περισσότερο μια ταινία για μετά τις εκλογές, το SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα αποτελεί ίσως την καλύτερη πολιτική σάτιρα της μεγάλης οθόνης. Σε αυτήν ο πρόεδρος των ΗΠΑ (ένας από τους ρόλους που ερμηνεύει ο απολαυστικός Πήτερ Σέλερς) έχει να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή. Σκηνή ανθολογίας; Εκείνη που συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του.

  13. Bob Roberts (1992)

    Ένας διεφθαρμένος συντηρητικός τραγουδιστής της φολκ αποφασίζει να κατέβει στις εκλογές, με χαρακτηριστικό χιτ το τραγούδι The Times are Changing Back. Έχει όμως να αντιμετωπίσει έναν ρεπόρτερ. Η ταινία, την οποία έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστεί ο πολιτικοποιημένος Τιμ Ρόμπινς, θέτει ως στόχο τόσο του Ρεπουμπλικάνους, όσο και τα ΜΜΕ.

  14. Recount (2008)

    Ένα κομμάτι της πολύ πρόσφατης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ εξετάζει η ταινία Recount με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Σπέισι. Η τηλεοπτική ταινία εξετάζει τις εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2000, την επανακαταμέτρηση των ψήφων και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα να στείλει τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

  15. Lincoln (2012)

    Διόλου τυχαία, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επέλεξε σε χρονιά αμερικανικών εκλογών να καταπιαστεί με μια πολιτική βιογραφία και μάλιστα ενός από τους σημαντικότερους προέδρους των ΗΠΑ. Ενώ ο εμφύλιος πόλεμος σπαράζει την Αμερική, ο Λίνκολν δίνει τη δική του μάχη με το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την απόφαση χειραφέτησης των σκλάβων.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024