Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος που «συμπληρώνει» τον Μπαράκ Ομπάμα

Τζο Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος που «συμπληρώνει» τον Μπαράκ Ομπάμα

Δεκαετίες εμπειρίας στις διεθνείς σχέσεις και απήχηση στους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης επέλεξε για την αντιπροεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, «επιστρατεύοντας» τον βετεράνο γερουσιαστή του Ντέλαγουερ Τζο Μπάιντεν στη μάχη του 2008 για το Λευκό Οίκο. Άμεσος και δυναμικός ομιλητής, ο Μπάιντεν αποδείχθηκε ιδανικό «συμπλήρωμα». Πιστός αντιπρόεδρος, το «σκυλί που δαγκώνει» δίπλα σε έναν πρόεδρο ήπιο και συγκρατημένο, αν και με μία ακατανίκητη κλίση στις γκάφες που κρατά υπ’ ατμόν το επιτελείο του Λευκού Οίκου...

Δεκαετίες εμπειρίας στις διεθνείς σχέσεις και απήχηση στους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης επέλεξε για την αντιπροεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, «επιστρατεύοντας» τον βετεράνο γερουσιαστή του Ντέλαγουερ Τζο Μπάιντεν στη μάχη του 2008 για το Λευκό Οίκο. Άμεσος και δυναμικός ομιλητής, ο Μπάιντεν αποδείχθηκε ιδανικό «συμπλήρωμα». Πιστός αντιπρόεδρος, το «σκυλί που δαγκώνει» δίπλα σε έναν πρόεδρο ήπιο και συγκρατημένο, αν και με μία ακατανίκητη κλίση στις γκάφες που κρατά υπ’ ατμόν το επιτελείο του Λευκού Οίκου…

Η μεγαλύτερη δύναμη του 70χρονου σήμερα Μπάιντεν είναι η μεγαλύτερη αδυναμία που «χρεωνόταν» στον Ομπάμα καθ’ οδόν προς τις κάλπες του 2008: εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Η απήχησή του στους λευκούς καθολικούς εργαζόμενους συμπλήρωσε ταυτόχρονα την υψηλή δημοτικότητα του Ομπάμα στους νέους, τους προοδευτικούς και τις μειονότητες. Αλλά και το γεγονός ότι απολαμβάνει την ψιλοκουβέντα και τις δημόσιες σχέσεις στο Καπιτώλιο, κάτι που ο Ομπάμα δείχνει να αντιπαθεί, ήλθε επίσης να «δέσει το μείγμα».

Η πιο αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο είναι στις δημόσιες εμφανίσεις τους: ενώ ο Ομπάμα σπάνια ξεφεύγει από το κείμενο, ο Μπάιντεν «διανθίζει» τόσο τις ομιλίες του σε σημείο που πέφτει συχνά πυκνά σε γκάφες. Το κεφάλαιο είναι μεγάλο• κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος σταμάτησε πρόσφατα να δίνει στον Τύπο πλήρη αντίγραφα από τις ομιλίες του αντιπροέδρου.

Στις αξιομνημόνευτες στιγμές του Τζο Μπάιντεν συγκαταλέγεται περιγραφή του Ομπάμα όταν ήταν αντίπαλοι για το χρίσμα: «Έχετε τον πρώτο mainstream Αφροαμερικανό που είναι ευκρινής, έξυπνος και καθαρός, ένας ωραίος τύπος». Σε ομιλία του αφού ανέλαβε καθήκοντα είπε, επίσης, ότι «ο Ομπάμα θα ήταν καλύτερα αν είχε διαλέξει την Χίλαρι Κλίντον για την αντιπροεδρία» για να συμπληρώσει αργότερα ότι παρά το πόσο σκληρά ο ίδιος και Ομπάμα προσπαθούν να κάνουν σωστά τα πράγματα, έχουν 30% πιθανότητες να τα θαλασσώσουν.

Ατυχής στιγμής ήταν και όταν ζήτησε από γερουσιαστή καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα να σηκωθεί για να τον χειροκροτήσουν.

Στην εκστρατεία για την προεδρική μάχη του 2012 ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις και έδωσε «τροφή» στο αντίπαλο στρατόπεδο λέγοντας σε κοινό Αφροαμερικανών ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Πολ Ράιαν «θα τους περάσουν πάλι αλυσίδες».

Πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γκάφες του Τζο Μπάιντεν έχουν κοστίσει πολιτικά στον Ομπάμα. Αντίθετα υπήρξαν και φορές που τα αυθόρμητα σχόλια του Μπάιντεν λειτούργησαν τελικά υπέρ του προέδρου, όπως όταν ο αντιπρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη ότι «νοιώθει απολύτως άνετα» με τους γάμους ομοφυλόφιλων, παρόλο που ο Ομπάμα επισήμως δήλωνε επί χρόνια ότι η θέση του επί του ζητήματος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Κύμα οργής κατέκλυσε το επιτελείο του Λευκού Οίκου, και τελικά εντός ημερών ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων. Η αριστερή εκλογική βάση του Ομπάμα ενθουσιάστηκε, και επανεμφανίστηκαν μαζικά ομοφυλόφιλοι δωρητές της εκστρατείας που ήταν ενοχλημένοι με την αόριστη στάση του Λευκού Οίκου στο ζήτημα. Το πολιτικό κόστος του αυθόρμητου Μπάιντεν ήταν αμελητέο.

Στη διάρκεια της τετραετίας ο Μπάιντεν υπηρέτησε ως έμπιστος σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, διαδραματίζοντας ρόλο-κλειδί κυρίως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο αντιπρόεδρος έχει την εξουσιοδότηση να παρίσταται σε όποια συνάντηση επιθυμεί στη Δυτική Πτέρυγα, και είναι η κύρια φωνή που θα ακούσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, σύμφωνα με το προφίλ του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New York Magazine.

«Σε ευχαριστώ που είσαι ο καλύτερος αντιπρόεδρος που θα μπορούσε ποτέ να ελπίσω» δήλωσε ο Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών το Σεπτέμβριο.

Η πολιτική πορεία και η σκληρή προσωπική ιστορία

Σε ηλικία 29 ετών ο Τζόζεφ Μπάιντεν έγινε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ. Πριν αναλάβει αντιπρόεδρος ήταν ο μακροβιότερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ και είχε διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν υπερψήφισε την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας για την εισβολή στο Ιράκ, αλλά προειδοποιούσε για τις συνέπειες μιας μακράς κατοχής πριν ακόμη αρχίσει ο πόλεμος και έκτοτε έγινε εκ των σφοδρότερων επικριτών της πολιτικής του Τζορτζ Μπους, προκρίνοντας ομοσπονδιακή λύση.

Ο ίδιος έχει διεκδικήσει δύο φορές το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η πρώτη ήταν το 1987 όταν έκανε ομολογουμένως τη μεγαλύτερη γκάφα της σταδιοδρομίας του, αντιγράφοντας ομιλία του τότε ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Νιλ Κίνοκ. «Ομολόγησε» και έχασε την αξιοπιστία του. Η δεύτερη προσπάθεια ήταν το 2008, αλλά η αυλαία έπεσε νωρίς.

Κατά τη μακρά θητεία του στη Γερουσία ο Τζο Μπάιντεν έχει εστιάσει στην διεθνή πολιτική, την εγκληματικότητα και τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Ο ίδιος θεωρεί το Νόμο για τη Βία κατά των Γυναικών το σημαντικότερο νομοθέτημά του, τονίζοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία μειώθηκε σχεδόν κατά 50% από την εισαγωγή του νομοσχεδίου το 1994.

Γενέτειρα του Τζόζεφ Μπάιντεν είναι το Σκράντον της Πενσιλβάνια. Όταν ήταν δέκα χρονών η οικογένειά του μετακόμισε στη μικρή γειτονική πολιτεία του Ντέλαγουερ. Είναι καθολικός και από εργατική οικογένεια.

Ο Μπάιντεν σπούδασε Νομική στη Νέα Υόρκη, δημιούργησε οικογένεια και εργάστηκε ως δημόσιος κατήγορος στο Ντέλαγουερ. Η πρώτη του εκλογή στη Γερουσία ήλθε το 1972 μαζί με την προσωπική του τραγωδία. Η γυναίκα του και η ενός έτους κόρη τους σκοτώθηκαν σε τροχαίο κάνοντας τα ψώνια των Χριστουγέννων. Οι δύο του γιοι τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά σώθηκαν.

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε στη Γερουσία από το κρεβάτι τους, τον Ιανουάριο του 1973. Σκέφτηκε την παραίτηση, τελικά όμως άρχισε να κάνει καθημερινά ένα ταξίδι τριών ωρών με το τρένο έως την Ουάσινγκτον και πίσω. Το 1977 παντρεύτηκε τη δασκάλα Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς και απέκτησαν μία κόρη. Οι Μπάιντεν έχουν σήμερα πέντε εγγόνια.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024