Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυεκατομμυριούχος, μορμόνος και επίδοξος πρόεδρος: Ποιος είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ

Πολυεκατομμυριούχος, μορμόνος και επίδοξος πρόεδρος: Ποιος είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ

Μετά από σφοδρούς αγώνες στο εσωτερικό του, το Ρεπουμπλικανό Κόμμα βρήκε στο πρόσωπο του Μιτ Ρόμνεϊ το αντίπαλον δέος του Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Το κόμμα ελπίζει ότι ο υποψήφιος θα καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το ρεπουμπλικανικό όνειρο να περάσει ο Ομπάμα στην ιστορία ως πρόεδρος μίας θητείας, αλλά η πορεία του Ρόμνεϊ είναι πλούσια τόσο σε περγαμηνές όσο και σε «προβληματικά» σημεία.

Μετά από σφοδρούς αγώνες στο εσωτερικό του, το Ρεπουμπλικανό Κόμμα βρήκε στο πρόσωπο του Μιτ Ρόμνεϊ το αντίπαλον δέος του Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Το κόμμα ελπίζει ότι ο υποψήφιος θα καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το ρεπουμπλικανικό όνειρο να περάσει ο Ομπάμα στην ιστορία ως πρόεδρος μίας θητείας, αλλά η πορεία του Ρόμνεϊ είναι πλούσια τόσο σε περγαμηνές όσο και σε «προβληματικά» σημεία.

Ο Ουίλαντ Μιτ Ρόμνεϊ, κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, γεννήθηκε το 1947 σε μία οικογένεια κάθε άλλο παρά άγνωστη: H κεντρική παρουσία των Ρόμνεϊ στην Εκκλησία των Μορμόνων ξεκινά από τα πρώτα βήματά της, ενώ ο πατέρας του, Τζορτζ, -κυβερνήτης του Μίσιγκαν και υπουργός επί Ρίγκαν- είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο το 1968. Έχασε από τον Νίξον.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, ο νεαρός Ρόμνεϊ πηγαίνει ως Μορμόνος ιεραπόστολος στη Γαλλία για δύο χρόνια. Η θρησκευτική του πίστη παραμένει μέχρι σήμερα, όπως φροντίζει να επισημαίνει αρκετές φορές, κεντρικός οδηγός στη διαμόρφωση της ηθικής του.

Το 1969 παντρεύεται την Ανν Ντέιβις, με την οποία είναι ακόμη μαζί, και δύο χρόνια αργότερα παίρνει το πτυχίο του από το Brigham University. Συνεχίζει με MBA από το Χάρβαρντ. To 1977, ξεκινά στη συμβουλευτική Bain & Company, στην οποία γίνεται αντιπρόεδρος μόλις τον επόμενο χρόνο. Αργότερα θα γίνει συνιδρυτής της επενδυτικής Bain Capital.

Ο επιχειρηματικός βίος και η πολιτεία του Ρόμνεϊ είναι ένα από τα περίπλοκα σημεία στο παρελθόν του και έχει γίνει εφαλτήριο σφοδρότατης κριτικής από τους Δημοκρατικούς για την καταλληλότητά του για την προεδρία: Η Bain Capital αγόραζε εταιρείες με κεφάλαια που δανειζόταν βάζοντας ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία άλλων εξαγορών της και πουλούσε αργότερα τις εταιρείες όταν η αξία τους είχε ανέβει.

Στην πορεία, άγνωστος αριθμός υπαλλήλων οδηγείτο στην έξοδο: Το θολό αυτό σημείο έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τον Ομπάμα στην προσπάθειά του να σκιαγραφήσει τον Ρόμνεϊ ως έναν στυγνό επιχειρηματία που δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος όταν υπόσχεται στους Αμερικανούς δημιουργία θέσεων εργασίας αν κατακτήσει το Λευκό Οίκο.

Σώφρων ή μη πάντως, ο Ρόμνεϊ κατάφερε και μεγάλωσε την περιουσία που κληρονόμησε -μέρος της οποίας φρόντισε να πάει σε offshore. Άλλο ένα σημείο το οποίο οι Δημοκρατικοί δεν άφησαν να περάσει, επιμένοντας να δώσει ο Ρόμνεϊ στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις (κάτι στο οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπέκυψε διστακτικά και μόνο εν μέρει).

Το 2002, ο Ρόμνεϊ τέθηκε επικεφαλής της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Γιούτα. Αναπτερωμένος από την επιτυχή διοργάνωση, έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε τη θέση του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Ειρωνία της ιστορίας: Ο Ρόμνεϊ πέρασε τότε στην πολιτεία μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας που είχε αρκετές ομοιότητες με εκείνη του Ομπάμα, την οποία αντιμάχονται σήμερα λυσσαλέα οι Ρεπουμπλικανοί -και ο ίδιος.

Αργότερα, διεκδίκησε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2008, την οποία όμως και δεν πήρε -ίσως και να ήταν καλύτερα, γιατί ο νικητής Μακ Κέιν οδήγησε τους Ρεπουμπλικανούς στην ήττα από τον Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ επανήλθε και κέρδισε, αποκλείοντας έναν-έναν τους υπόλοιπους υποψηφίους, το χρίσμα για τις τωρινές εκλογές.

Η δυσφορία πάντως για τον Ρόμνεϊ δεν περιορίζεται μόνο στους Δημοκρατικούς: Και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, ορισμένα φωνές προσεγγίζουν με καχυποψία την… «ευελιξία» του στις θέσεις που υπεραπίζεται.

Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με συντηρητικό κοινό, όπως για παράδειγμα στις προκριματικές εκλογές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως σε θέματα όπως η έκτρωση και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Όταν χρειάζεται να κοιτάξει προς το κέντρο -όπως στην εκλογική μάχη της 6ης Νοεμβρίου- φροντίζει να καθησυχάσει τους πάντες ότι «δεν έχει σε γνώση του καμία ατζέντα αλλαγής στη νομοθεσία για τις εκτρώσεις που θα μπορούσε να υιοθετήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια», όπως είπε πρόσφατα.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024