Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θερμή υποδοχή της νίκης Ομπάμα σε όλο τον κόσμο, συγχαρητήρια των ξένων ηγετών

Θερμή υποδοχή της νίκης Ομπάμα σε όλο τον κόσμο, συγχαρητήρια των ξένων ηγετών

Μηνύματα συγχαρητηρίων από τις ξένες ηγεσίες και ειδήσεις για εορτασμούς μέχρι και... στην Ιαπωνία φτάνουν στην Ουάσιγνκτον μετά την επανεκλογή Ομπάμα: Ξένοι ηγέτες, από το Πεκίνο και τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο και το Λονδίνο, συγχαίρουν τον Αμερικανό πρόεδρο για την παραμονή του στο Λευκό Οίκο ενώ οι μεγάλες εφημερίδες θριαμβολογούν για την έκβαση της μάχης και υπνεθυμίζουν το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο Ομπάμα.

Μηνύματα συγχαρητηρίων από τις ξένες ηγεσίες και ειδήσεις για εορτασμούς μέχρι και… στην Ιαπωνία φτάνουν στην Ουάσιγνκτον μετά την επανεκλογή Ομπάμα: Ξένοι ηγέτες, από το Πεκίνο και τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο και το Λονδίνο, συγχαίρουν τον Αμερικανό πρόεδρο για την παραμονή του στο Λευκό Οίκο ενώ οι μεγάλες εφημερίδες θριαμβολογούν για την έκβαση της μάχης και υπνεθυμίζουν το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο Ομπάμα.

Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που έστειλαν τα συγχαρητήριά τους, και μάλιστα μέσω twitter, έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός: «Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου @BarackObama, περιμένω εναγωνίως να συνεχίσουμε τη συνεργασία» έγραψε στον λογαριασμό του ο Ντέβιντ Κάμερον.

Εξίσου γρήγορη ήταν και η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου: «Σας συγχαίρω πολύ εγκάρδια για την επανεκλογή σας» ανέφερε στο μήνυμά της η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως «χαίρεται» για τη δυνατότητα να συνεχίσει «την στενή και φιλική συνεργασία των τελευταίων χρόνων». Κλείνοντας το μήνυμά της, η Γερμανίδα καγκελάριος προσκάλεσε τον Ομπάμα να επισκεφτεί το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο χαιρετίζοντάς την ως «ξεκάθαρηεπιλογή» των Αμερικανών για μια «ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον».

Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η ηγεσία της ΕΕ: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα» σχολίασε στα ολλανδικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάων βαν Ρομπάι στο twitter. Πιο πρακτικός ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που σημείωσε ότι είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν αμερικανό πρόεδρο στη δεύτερη τετραετία του: «Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Αμερικανοι πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε αναγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά» τόνισε.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Χου Τζιντάο, και ο Γουέν Τζιαομπάο, τηλεφώνησαν στον Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρούν για τη νίκη, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι σχέσεις του οποίου δεν ήταν και οι καλύτερες με τον Ομπάμα, από την ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ότι «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα για τη διαφύλαξη των στρατηγικών συμφερόντων των Ισραηλινών πολιτών».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλωσόρισε επίσης την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας την ελπίδα του ότι αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως η Μόσχα είναι «έτοιμη, στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και του αμοιβαίου σεβασμού να πάμε όσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η κυβέρνηση Ομπάμα».

Γιαπωνέζικα «Obama Girls» στον Ειρηνικό

Οι σκηνές πανηγυρισμών δεν περιορίστηκαν στο Σικάγο ή άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις: Εκδηλώσεις για την επανεκλογή Ομπάμα στήθηκαν από την Ιαπωνία μέχρι την Ινδονησία που υπενθυμίζουν ότι, μετά την οκταετία Μπους, ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επανόρθωσε μεγάλο μέρος της ζημίας που είχε προκληθεί στην εικόνα των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.

Στην παραθαλάσσια ιαπωνική κωμόπολη Ομπάμα -που σημαίνει «μικρή παραλία»- η ευαισθησία των κατοίκων έχει προφανή εξήγηση: Τιμώντας τον συνονόματο πρόεδρο, ο δήμος είχε οργανώσει πάρτι στην παραλία με χορεύτριες με χούλα χουπ (τις οποίες είχε ονομάσει Obama Girls), αναφορά στην χαβανέζικη καταγωγή του Αμερικανού προέδρου.

Ιδιαίτερης υποδοχής έτυχε η είδηση της επανεκλογής και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας: Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στην πρωτεύουσα της χώρας, μαθητής στο οποίο ήταν για κάποιο καιρό ο Ομπάμα, έκαναν μικρή πορεία με το πορτρέτο του προέδρου που κατέληξε στο άγαλμα του νεαρού «Μπάρι Ομπάμα» που υπάρχει μπροστά από το σχολείο.

«Η νύχτα του Μπαράκ Ομπάμα»

Οι τίτλοι των μεγάλων εφημερίδων είναι ανάλογοι των θριαμβευτικών φωτογραφιών του Μπαράκ Ομπάμα στα πρωτοσέλιδά τους: «Η νύχτα του Ομπάμα» γράφουν οι New York Times πάνω από τη φωτογραφία τους με τον περιχαρή πρόεδρο μέσα σε κομφετί, που ρωτούν τον Μπαράκ Ομπάμα «μέχρι πού είναι διατεθειμένος να πιέσει».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, λόγω αφ’ενός του μοιρασμένου Κογκρέσου και αφ’ ετέρου του μεγαλύτερου περιθώριου κινήσεων που κατά κανόνα συνεπάγεται η δεύτερη (και τελευταία) θητεία στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ συναίνεσης και σύγκρουσης στο Καπιτώλιο.

«Δεύτερη θητεία» είναι ο τίτλος, γραμμένος με κεφαλαία, της ηλεκτρονικής έκδοσης της Washington Post, η οποία αναρωτιέται (με αρκετές αμφιβολίες) εάν ο Ομπάμα μπορεί να αλλάξει το τοπίο στην Ουάσινγκτον -επισημαίνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση από όσο είχε υποσχεθεί στο ξεκίνημα της πρώτης του θητείας και ότι η πρώτη δοκιμασία θα έρθει πολύ γρήγορα με τον «δημοσιονομικό γκρεμό» της Πρωτοχρονιάς (οπότε και εκπνέει το πακέτο καταπολέμησης της κρίσης που είχε εισαχθεί επί Μπους).

Στο λεγόμενο «fiscal cliff» στέκεται και η Wall Street Journal, που σημειώνει ότι μετά τη νίκη «καραδοκεί» η αναιμική πορεία της οικονομίας. Η εφημερίδα προκρίνει την επιλογή της δικομματικής συνεργασίας στην Ουάσινγκτον ως τον καλύτερο τρόπο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να αποφευχθεί η επιστροφή στην ύφεση.

Oι αμερικανικές εκλογές ήταν «νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα και για την ορθή κρίση» σχολιάζει, από την πλεύρα πλευρά του Ατλαντικού, το editorial του βρετανικού Guardian. Αν και δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε άσπιλη (με τον ορυμαγδό αρνητικών διαφημίσεων εναντίον του Ρόμνεϊ), η νίκη του Ομπάμα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, «είναι καλή για τους Αμερικανούς, καλή για την Αμερική και καλή για τον κόσμο».

«Το πραγματικό τέστ έρχεται μετά τις εκλογές» γράφουν από την πλευρά τους οι Financial Times. Με το βλέμμα επίσης στη δοκιμασία της οικονομικής πολιτικής, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ομπάμα δεν πρέπει μόνο να υπερβεί την αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αλλά και να δώσει ξανά ζωή στην αισιοδοξία και την ελπίδα που λείπει από το αμερικανικό οικονομικό τοπίο.

Αν και δεν ήταν θρίαμβος, η «νίκη χωρίς αίγλη» του Ομπάμα «ολοκληρώνει το προσωπικό του «success story»» γράφει το γερμανικό Spiegel. Ανάμεσα στα βασικότερα συμπεράσματα της εκλογικής μάχης, κατά το γερμανικό περιοδικό, είναι ότι οι Αμερικανοί προσυπέγραψαν τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα -κυρίως δε τις αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης- αλλά και την στροφή στη ρητορική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Δεύτερη ευκαιρία για τον φορέα της ελπίδας» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επισημαίνει ότι οι συσχετισμοί στο συνολικό πολιτικό τοπίο στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς στο Λευκό Οίκο και τη Γερουσία και τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή (μετά τις παράλληλες σχετικές κάλπες) παραμένουν σταθεροί. Έτσι, με το βάρος της πρώτης τεραετίας, «η δεύτερη θητεία δεν θα είναι πιο εύκολη από την πρώτη» καταλήγει η εφημερίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024