Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο έλλειμμα επικεντρώνεται πλέον ο Ομπάμα ζητώντας διακομματική συνεργασία

Στο έλλειμμα επικεντρώνεται πλέον ο Ομπάμα ζητώντας διακομματική συνεργασία

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο πολιτικά κόμματα και μετά την εκλογή του αλλά και την Τετάρτη διά του Λευκού Οίκου να εκφράσουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη μείωση των φόρων.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο πολιτικά κόμματα και μετά την εκλογή του αλλά και την Τετάρτη διά του Λευκού Οίκου να εκφράσουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη μείωση των φόρων.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εξεύρεση διακομματικών λύσεων σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος μας κατά τρόπο ισορροπημένο, τη μείωση των φόρων για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και τις μικρές επιχειρήσεις, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Προσθέτει δε ότι «ο πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο αμερικανικός λαός έστειλε στις χθεσινές εκλογές ένα μήνυμα, ότι οι ηγέτες και στα δύο κόμματα πρέπει να βάλουν στην άκρη τα κομματικά τους συμφέροντά και να εργαστούν με κοινό σκοπό να θέσουν στην πρώτη θέση τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού και την αμερικανική οικονομία».

Ο Ομπάμα μίλησε με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον Δημοκρατικό επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισήμανε ακόμη ο Λευκός Οίκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χάρι Ρέιντ που απηύθυνε έκκληση για δικομματική συνεργασία στην αντιμετώπιση του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα εκκρεμή φορολογικά θέματα.

«Θα πρέπει να καθίσουμε και να τα επεξεργαστούμε τώρα, να μην περιμένουμε. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα που έστειλε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να διαβουλευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς «οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε θέμα».

Ο Ρέιντ πρόσθεσε πως το όριο του ομοσπονδιακού χρέους δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και πως ο ίδιος δεν ευνοεί την αναβολή των σημαντικών αποφάσεων για τον προϋπολογισμό.

Στην συνέντευξη ο Ρέιντ δήλωσε πως η τροποποίηση της νομοθεσίας για την μετανάστευση θα βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων για το 2013, αλλά και αυτή χρειάζεται υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Από την πλευρά του ο Τομ Μπένερ, δήλωσε και αυτός ότι θα πρέπει να βρει μία βραχυπρόθεσμη λύση ώστε να αποφύγει τον σκόπελο των φορολογικών αυξήσεων στο τέλος του έτους και στη συνέχεια να εργασθεί για την κατάρτιση ενός ουσιαστικού σχεδίου μείωσης των δαπανών το 2013.

Αναγνωρίζοντας τη νίκη Ομπάμα, ο Μπένερ είπε ακόμη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως θα αποδεχθούν ένα νέο φορολογικό αλλά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε τις φορολογικές αυξήσεις ώστε αυτό να χρησιμεύσει ως προκαταβολή—και ως καταλύτης—για άλλες μεγάλες λύσεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2013, που θα αρχίσουν να λύνουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του.

Πιεστική ανάγκη για συνομιλίες

Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι θα έχουν ελάχιστο χρόνο για να χαρούν τη νίκη τους, καθώς εκκρεμούν πολλά επείγοντα νομοσχέδια για τις ομοσπονδιακές περικοπές και τις δαπάνες έως το τέλος του έτους.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαφωνούν, συχνά με τρόπο έντονο λόγω και των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών φιλοσοφιών, για την φορολογική πολιτική.

Το Κογκρέσο έχει λιγότερο από δύο μήνες προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή που θα παρακάμπτει την αύξηση της φορολογίας και την περικοπή των δαπανών κατά 600 δισεκ. δολάρια, που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στα τέλη του έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024