Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την πρόκληση του διχασμένου Κογκρέσου πλησιάζουν οι ΗΠΑ στο «δημοσιονομικό γκρεμό»

Με την πρόκληση του διχασμένου Κογκρέσου πλησιάζουν οι ΗΠΑ στο «δημοσιονομικό γκρεμό»

Με τον αγώνα για το Λευκό Οίκο να έχει περάσει στην ιστορία αλλά νωπές τις -αναπόφευκτες- βολές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την πρόκληση να βάλουν στην άκρη τις κομματικές διαφορές στο μοιρασμένο Κογκρέσο και να περάσουν με ασφάλεια τον κάβο του «δημοσιονομικού γκρεμού». Ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανοκρατούμενης Βουλής Τζον Μπένερ φάνηκε να αφήνει ανοικτή μία «χαραμάδα» συμβιβασμού, μη αποκλείοντας προβλέψεις για νέα φορολογικά έσοδα, αλλά σημειώνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς. Άλλη άποψη έχει πάντως η Fitch, που προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει τις ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί εγκαίρως λύση.

Με τον αγώνα για το Λευκό Οίκο να έχει περάσει στην ιστορία αλλά νωπές τις -αναπόφευκτες- βολές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την πρόκληση να βάλουν στην άκρη τις κομματικές διαφορές στο μοιρασμένο Κογκρέσο και να περάσουν με ασφάλεια τον κάβο του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανοκρατούμενης Βουλής Τζον Μπένερ φάνηκε να αφήνει ανοικτή μία «χαραμάδα» συμβιβασμού, μη αποκλείοντας προβλέψεις για νέα φορολογικά έσοδα, αλλά σημειώνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς. Άλλη άποψη έχει πάντως η Fitch, που προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει τις ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί εγκαίρως λύση.

Ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) προκύπτει από τις αυτόματες μεγάλες αυξήσεις φορολογίας και μειώσεις δαπανών που, αν δεν βρεθεί φόρμουλα να αποτραπούν, μπορούν να ρίξουν τις ΗΠΑ ξανά στην ύφεση.

Μέχρι στιγμής, η Βουλή (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) και η Γερουσία (στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να καταλήξουν σε μία τέτοια φόρμουλα.

Δείχνοντας, όπως αναφέρει η Washington Post, ότι είναι έτοιμος να αμβλύνει την σκληρή στάση ορισμένων Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ ανέφερε πως το κόμμα του είναι «έτοιμο να δεχθεί προβλέψεις για νέα φορολογικά έσοδα», με προτεραιότητα να κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα».

Χείρα έτεινε και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πολειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ που απηύθυνε έκκληση για δικομματική συνεργασία στην αντιμετώπιση του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα εκκρεμή φορολογικά θέματα.

«Θα πρέπει να καθίσουμε και να τα επεξεργαστούμε τώρα, να μην περιμένουμε. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα που έστειλε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να διαβουλευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς «οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε θέμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024