Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γνωστοί άγνωστοι της καταστροφής

Οι γνωστοί άγνωστοι της καταστροφής

Στη Βιστωνίδα βρέθηκαν 18 νεκροί Αργυροπελεκάνοι, παγκόσμιο απειλούμενο είδος, και 10 σκελετοί τους, ενώ στον Αμβρακικό κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά αποικίας του είδους, σύμφωνα με καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει ότι δύο σοβαρές επιθέσεις δέχτηκαν αποικίες του Αργυροπελεκάνου, παγκοσμίως απειλούμενου είδος, την τελευταία εβδομάδα σε δύο από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας. Στη Βιστωνίδα βρέθηκαν 18 νεκροί Αργυροπελεκάνοι και 10 σκελετοί τους, ενώ στον Αμβρακικό κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά αποικίας του είδους.

«Τα γεγονότα» όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, «είναι αποτέλεσμα τόσο της αδυναμίας ρύθμισης του ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσα στη αλιευτική δραστηριότητα και τα ψαροφάγα πουλιά, όσο και στην προφανή έλλειψη φύλαξης και σωστής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και μέσα σε περιφραγμένη περιοχή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, καταγράφηκαν νεκροί εκτός από τους Αργυροπελεκάνους, πενήντα Κορμοράνοι, είκοσι Λαγγόνες, τέσσερις Ερωδιοί και ένα αρπακτικό.»

Δύο μέρες μετά – και έπειτα από καταγγελία της Ορνιθολογικής – στην περιοχή προσήλθαν το Δασαρχείο Ξάνθης και το Λιμεναρχείο καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα νεκρά πουλιά είχαν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία ή θαφτεί. Όσα απέμειναν, εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος τους προήλθε από κυνηγετικά σκάγια.

Αντίστοιχα, με λίγες μέρες διαφορά στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, έγινε νυχτερινή επιδρομή σε νησίδες φωλιάσματος Αργυροπελεκάνων όπου καταστράφηκαν τα αυγά τους και εκδιώχθηκαν τα πουλιά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, λαθροκυνηγοί είχαν σκοτώσει περισσότερες από 50 Φαλαρίδες στο ίδιο Πάρκο. Εκδίωξη πουλιών και καταστροφή αβγών είχε συμβεί την ίδια εποχή πέρυσι και όπως φαίνεται οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο συνολικά αναπαραγόμενος πληθυσμός του Αργυροπελεκάνου στην Ελλάδα, τονίζεται από την Ορνιθολογική.

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση προς τη διεθνή κοινότητα, με βάση την οδηγία για τα Άγρια Πουλιά, την Οδηγία για τους Οικότοπους, και τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία του είδους καθώς εδώ αναπαράγεται περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού Αργυροπελεκάνου. Τα δύο αυτά Εθνικά Πάρκα έχουν δημιουργηθεί για την προστασία του είδους και η χώρα λαμβάνει σημαντικού μεγέθους χρηματοδοτήσεις για την προστασία του, εξηγούν.

«Οι είκοσι οχτώ νεκροί Αργυροπελεκάνοι και η κατεστραμμένη αποικία τους, εκτός από παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, αποτελούν διεθνή ντροπή για την Ελλάδα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία απειλούμενων ειδών. Πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και να συντονιστεί κεντρικά η φύλαξη των Εθνικών Πάρκων και να καλεστούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος» δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπ. Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το 2010 είχε ανακηρυχτεί ως έτος βιοποικιλότητας από τον ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας ειδών είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος του κανονικού.

in.gr

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024